Sparklehorse frontman Mark Linkous stuurde zichzelf dit weekend naar de Eeuwige Jachtvelden. Bij deze volgt de man de trend die menig getormenteerd talent (Kurt Cobain, Elliott Smith, Nick Drake) hem reeds voordeed: hij koos te jong het pad van de dood. Mark Linkous werd 47.

"Het is met grote droefheid dat we het nieuws melden dat onze goede vriend en familielid Mark Linkous zichzelf van het leven heeft beroofd", maakte zijn familie bekend in een bericht aan Rolling Stone. De voordien al suïcidale multi-instrumentalist schoot zichzelf dit weekend door het hoofd. Niet meteen met 'succes' want de man leefde nog een stevige drie uur voor hij uiteindelijk in het ziekenhuis het leven liet. Een eerste zelfmoordpoging was het niet, in 1996 was een overdosis drugs - lees: een aanzienlijke hoeveelheid valium, alcohol en antidepressiva - hem al bijna fataal geweest. Het brein achter de groep Sparklehorse werd toen zelfs even verkeerdelijk doodverklaard door de ambulanciers.

Linkous maakte zijn debuut met Sparklehorse in 1995 met het album vivadixiesubmarinetransmissionplot. Daaruit werd Someday I Will Treat You Good - tot op zekere hoogte - een hit. Een eindafrekening brengt Sparklehorse op 4 uitgebrachte albums. Good Morning Spider (1999), It's A Wonderful Life (2001) en Dreamt for Light Years (2006). In aanvulling is er ook het album (en boek) Dark Night of The Soul, een samenwerking met helden als David Lynch en Danger Mouse. Die laatste zou vorig jaar de platenwinkels treffen, maar werd door juridische disharmonie niet uitgebracht. Deze zomer kent Dark Night of The Soul volgens Danger Mouse dan toch zijn release. Uitkijken geblazen.

Mark Linkous werkte in zijn (te) korte muziekcarrière samen met onder andere Radiohead en Pj Harvey. Bekijk hieronder alvast één resultaat daarvan, een herwerking van het onsterfelijke Pink Floyd nummer Wish You Were Here.

Bekijk hieronder Someday I Will Treat You Good, uit het Sparklehorse debuutalbum.

Elisah Vandaele

Sparklehorse frontman Mark Linkous stuurde zichzelf dit weekend naar de Eeuwige Jachtvelden. Bij deze volgt de man de trend die menig getormenteerd talent (Kurt Cobain, Elliott Smith, Nick Drake) hem reeds voordeed: hij koos te jong het pad van de dood. Mark Linkous werd 47. "Het is met grote droefheid dat we het nieuws melden dat onze goede vriend en familielid Mark Linkous zichzelf van het leven heeft beroofd", maakte zijn familie bekend in een bericht aan Rolling Stone. De voordien al suïcidale multi-instrumentalist schoot zichzelf dit weekend door het hoofd. Niet meteen met 'succes' want de man leefde nog een stevige drie uur voor hij uiteindelijk in het ziekenhuis het leven liet. Een eerste zelfmoordpoging was het niet, in 1996 was een overdosis drugs - lees: een aanzienlijke hoeveelheid valium, alcohol en antidepressiva - hem al bijna fataal geweest. Het brein achter de groep Sparklehorse werd toen zelfs even verkeerdelijk doodverklaard door de ambulanciers. Linkous maakte zijn debuut met Sparklehorse in 1995 met het album vivadixiesubmarinetransmissionplot. Daaruit werd Someday I Will Treat You Good - tot op zekere hoogte - een hit. Een eindafrekening brengt Sparklehorse op 4 uitgebrachte albums. Good Morning Spider (1999), It's A Wonderful Life (2001) en Dreamt for Light Years (2006). In aanvulling is er ook het album (en boek) Dark Night of The Soul, een samenwerking met helden als David Lynch en Danger Mouse. Die laatste zou vorig jaar de platenwinkels treffen, maar werd door juridische disharmonie niet uitgebracht. Deze zomer kent Dark Night of The Soul volgens Danger Mouse dan toch zijn release. Uitkijken geblazen. Mark Linkous werkte in zijn (te) korte muziekcarrière samen met onder andere Radiohead en Pj Harvey. Bekijk hieronder alvast één resultaat daarvan, een herwerking van het onsterfelijke Pink Floyd nummer Wish You Were Here. Bekijk hieronder Someday I Will Treat You Good, uit het Sparklehorse debuutalbum.Elisah Vandaele