Jim Marshall is persoonlijk verantwoordelijk voor het vereeuwigen van die momenten die wij vandaag rockgeschiedenis noemen. Een informeel portret van John Coltrane, een jongensachtige Bob Dylan, een Jimi Hendrix die zijn gitaar in brand steekt op Montery of een Johnny Cash die wellustig zijn middelvinger richting lens beweegt (dé legendarische F-you in San Quentin), Jim Marshall was erbij.
De rockfotograaf werd 74 en stierf op woensdag 24 maart 2010 in zijn New Yorkse hotelkamer.

Jim Marshall leidde het leven van een rockster, maar dan met de camera als instrument. Bij menig concert was hij de enige backstage fotograaf en al snel verwierf de man rechten om bijzonder jaloers op te zijn. Hij kon van meer dan 500 albumcovers zeggen dat ze van zijn hand zijn (enkele voorbeelden daarvan ziet u in onderstaand videofragment) en kon menig artiest zijn vriend noemen.

Toch had zijn rocksterleven ook schaduwkantjes, en kampte Marshall midden jaren zeventig met een serieuze drugsverslaving. Eind jaren tachtig kwam hij terug en stond een nieuwe generatie artiesten klaar om gefotografeerd te worden. Hij maakte toen kiekjes van onder anderen The Red Hot Chili Peppers , The Cult en Lenny Kravitz.

Zie een lachende Janis Joplin, een fingerflickin' Johnny Cash, een jongensachtige Bob Dylan, een fluisterende Miles Davis - ''Here is Miles Davis talking shit, probably about some chick, to Stev McQueen backstage at the Montery Jazz Festival'' (Jim Marshall) - en meer 's werelds grootste rock-en pophelden op Jim Marshall's website

In onderstaand beknopt videofragment voorziet Jim Marshall u van de nodige achtergrondinformatie bij zijn favoriete werken. U krijgt onder andere te horen dat de eerste celebrity die hij fotografeerde John Coltrane was, dat Johnny Cash hem persoonlijk had gevraagd om in Folsom State Prison beelden te nemen, dat hij een dag doorbracht met de band Led Zeppelin die op die dag in een ongelooflijk rothumeur vertoefden en dat Marshall zelf niet vies was van het nuttigen van een pretsigaret of twee.
Marshalls meest memorabele prestaties en reflecties op een carrière die met Argusogen werd gevolgd, in 4 minuten 27 seconden:

''Er wordt vertrouwen gegeven en ontvangen. I ben al 47 jaar fotograaf en ik ben nooit aangeklaagd of vervolgd geweest. Nooit heeft een muzikant geklaagd over welke werken ik gebruik. Nooit heeft een manager geklaagd. Ik had geen goede relatie met alle managers, maar dat waren gewoon personality clashes'' Jim Marshall blikt terug op zijn carrière.

Elisah Vandaele

Jim Marshall is persoonlijk verantwoordelijk voor het vereeuwigen van die momenten die wij vandaag rockgeschiedenis noemen. Een informeel portret van John Coltrane, een jongensachtige Bob Dylan, een Jimi Hendrix die zijn gitaar in brand steekt op Montery of een Johnny Cash die wellustig zijn middelvinger richting lens beweegt (dé legendarische F-you in San Quentin), Jim Marshall was erbij. De rockfotograaf werd 74 en stierf op woensdag 24 maart 2010 in zijn New Yorkse hotelkamer. Jim Marshall leidde het leven van een rockster, maar dan met de camera als instrument. Bij menig concert was hij de enige backstage fotograaf en al snel verwierf de man rechten om bijzonder jaloers op te zijn. Hij kon van meer dan 500 albumcovers zeggen dat ze van zijn hand zijn (enkele voorbeelden daarvan ziet u in onderstaand videofragment) en kon menig artiest zijn vriend noemen. Toch had zijn rocksterleven ook schaduwkantjes, en kampte Marshall midden jaren zeventig met een serieuze drugsverslaving. Eind jaren tachtig kwam hij terug en stond een nieuwe generatie artiesten klaar om gefotografeerd te worden. Hij maakte toen kiekjes van onder anderen The Red Hot Chili Peppers , The Cult en Lenny Kravitz. Zie een lachende Janis Joplin, een fingerflickin' Johnny Cash, een jongensachtige Bob Dylan, een fluisterende Miles Davis - ''Here is Miles Davis talking shit, probably about some chick, to Stev McQueen backstage at the Montery Jazz Festival'' (Jim Marshall) - en meer 's werelds grootste rock-en pophelden op Jim Marshall's website In onderstaand beknopt videofragment voorziet Jim Marshall u van de nodige achtergrondinformatie bij zijn favoriete werken. U krijgt onder andere te horen dat de eerste celebrity die hij fotografeerde John Coltrane was, dat Johnny Cash hem persoonlijk had gevraagd om in Folsom State Prison beelden te nemen, dat hij een dag doorbracht met de band Led Zeppelin die op die dag in een ongelooflijk rothumeur vertoefden en dat Marshall zelf niet vies was van het nuttigen van een pretsigaret of twee. Marshalls meest memorabele prestaties en reflecties op een carrière die met Argusogen werd gevolgd, in 4 minuten 27 seconden: ''Er wordt vertrouwen gegeven en ontvangen. I ben al 47 jaar fotograaf en ik ben nooit aangeklaagd of vervolgd geweest. Nooit heeft een muzikant geklaagd over welke werken ik gebruik. Nooit heeft een manager geklaagd. Ik had geen goede relatie met alle managers, maar dat waren gewoon personality clashes'' Jim Marshall blikt terug op zijn carrière. Elisah Vandaele