Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het is de eerste keer in België dat de politie social media screent op zo'n groot evenement. In Nederland gebeurde het al eerder, onder andere op Pinkpop. De agenten in Kiewit krijgen steun uit Nederlandse hoek en maken gebruik van het Nederlandse monitoringssysteem Twitcident. Dat moet de politie helpen om dealers, vechtersbazen en zelfs terroristen op te sporen.

Concreet zet de politiezone Hazodi zes man in om sociale netwerken te scannen op bepaalde trefwoorden. Die trefwoorden komen uit een lijst van duizenden lemmata. Daar zitten onder meer woorden in die verwijzen naar druggebruik. Zelfs met mogelijke spelfouten is er rekening gehouden.

De gegevens van Twitcident wordt vervolgens gefilterd. Agenten op het terrein krijgen nuttige info rechtstreeks via hun smartphone. Het systeem moet ook helpen om noodweer of een verkeersinfarct te signaleren. Op basis van de informatie uit Twitcident kan Hazodi zelfs tips geven aan de organisatie, zodat die via lichtkranten op het festivalterrein verspreid kunnen worden.

Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het is de eerste keer in België dat de politie social media screent op zo'n groot evenement. In Nederland gebeurde het al eerder, onder andere op Pinkpop. De agenten in Kiewit krijgen steun uit Nederlandse hoek en maken gebruik van het Nederlandse monitoringssysteem Twitcident. Dat moet de politie helpen om dealers, vechtersbazen en zelfs terroristen op te sporen.Concreet zet de politiezone Hazodi zes man in om sociale netwerken te scannen op bepaalde trefwoorden. Die trefwoorden komen uit een lijst van duizenden lemmata. Daar zitten onder meer woorden in die verwijzen naar druggebruik. Zelfs met mogelijke spelfouten is er rekening gehouden.De gegevens van Twitcident wordt vervolgens gefilterd. Agenten op het terrein krijgen nuttige info rechtstreeks via hun smartphone. Het systeem moet ook helpen om noodweer of een verkeersinfarct te signaleren. Op basis van de informatie uit Twitcident kan Hazodi zelfs tips geven aan de organisatie, zodat die via lichtkranten op het festivalterrein verspreid kunnen worden.