Een lijstje maken met je favoriete nummers van een muzikale held is eigenlijk onbegonnen werk. Ik durf het nooit aan, maar Pascal Deweze (Sukilove, Metal Molly) is een moedig man en waagt zich er toch aan. Hij maakt er één van de woensdag overleden Alex Chilton. "In no particular order", hier zijn de vijf beste Alex Chilton/Big Star nummers volgens eeuwige fan Pascal Deweze.

'Can't Seem To Make You Mine'

"Een cover van The Seeds waar Chilton zijn unieke bitterzoete draai aan geeft. Dit is eigenlijk het begin van de Jon Spencer Blues Explosion tien jaar voor de Jon Spencer Blues Explosion begon."

'Blue Moon'

"Prachtig voorbeeld van Chilton die met z'n mierzoete stem een slaapliedje met duistere ondertoon zingt."

'Holocaust'

"Bijzonder goeie kanshebber voor de titel van "Meest Deprimerende Nummer van de 21ste Eeuw". Zinsneden als "Your mother's dead / She's in your bed/ You're a holocaust" onder een Neil Young-akkoordenprogressie, het klinkt als een ware dodenmars"

'Bangkok'

"Here's a little thing that's gonna please you / Just a little town down in Indonesia / Bangkok!"

'Thank you friends'

"Een nummer uit de Big Star plaat Third/Sister Lovers, opgenomen in 1974, maar pas uitgebracht in 1978. De plaats is nooit bedoeld als Big Star plaat, wel als eerste soloalbum. Chilton zit in deze periode zwaar aan de heroïne, is de muziekwereld meer dan beu en verminkt onder het motto 'als het toch naar de kloten moet, doe ik het liever zelf' een paar van zijn en andermans beste popnummers. Met een stem die twijfelt tussen oprechtheid en druipend sarcasme zingt Chilton: "Thank you friends, wouldn't be here if it wasn't for you / and so grateful for all the things you had me do"."

Jan Walraven

Een lijstje maken met je favoriete nummers van een muzikale held is eigenlijk onbegonnen werk. Ik durf het nooit aan, maar Pascal Deweze (Sukilove, Metal Molly) is een moedig man en waagt zich er toch aan. Hij maakt er één van de woensdag overleden Alex Chilton. "In no particular order", hier zijn de vijf beste Alex Chilton/Big Star nummers volgens eeuwige fan Pascal Deweze. 'Can't Seem To Make You Mine'"Een cover van The Seeds waar Chilton zijn unieke bitterzoete draai aan geeft. Dit is eigenlijk het begin van de Jon Spencer Blues Explosion tien jaar voor de Jon Spencer Blues Explosion begon."'Blue Moon'"Prachtig voorbeeld van Chilton die met z'n mierzoete stem een slaapliedje met duistere ondertoon zingt."'Holocaust'"Bijzonder goeie kanshebber voor de titel van "Meest Deprimerende Nummer van de 21ste Eeuw". Zinsneden als "Your mother's dead / She's in your bed/ You're a holocaust" onder een Neil Young-akkoordenprogressie, het klinkt als een ware dodenmars"'Bangkok'"Here's a little thing that's gonna please you / Just a little town down in Indonesia / Bangkok!"'Thank you friends'"Een nummer uit de Big Star plaat Third/Sister Lovers, opgenomen in 1974, maar pas uitgebracht in 1978. De plaats is nooit bedoeld als Big Star plaat, wel als eerste soloalbum. Chilton zit in deze periode zwaar aan de heroïne, is de muziekwereld meer dan beu en verminkt onder het motto 'als het toch naar de kloten moet, doe ik het liever zelf' een paar van zijn en andermans beste popnummers. Met een stem die twijfelt tussen oprechtheid en druipend sarcasme zingt Chilton: "Thank you friends, wouldn't be here if it wasn't for you / and so grateful for all the things you had me do"."Jan Walraven