Gerard Mortier wil van het Madrileense Teatro Real een van de toonaangevende operahuizen in Europa maken en tegelijkertijd een brug naar Latijns-Amerika slaan.

"De Madrileense opera kan een belangrijke bijdrage leveren opdat de Europeanen Latijns-Amerika beter gaan begrijpen", zei de Belgische opera-intendant donderdag bij de voorstelling van het programma voor volgend seizoen. "Het is belangrijk dat de beste dirigenten en de beste opera-regisseurs naar Madrid komen".

Indien de opera in de Spaanse hoofdstad wereldwijd een meer opvallende rol wil spelen, moet het meer eigen ensceneringen produceren en die dan in andere operahuizen tot opvoering brengen. "We moeten meer exporteren en minder importeren".

De vroegere intendant van de Muntschouwburg in Brussel, de Salzburger Festspiele, de RuhrTriennale, de Opéra National de Paris en de New York City Opera is sinds het begin van het jaar artistiek directeur van de Madrileense opera.

Gerard Mortier wil van het Madrileense Teatro Real een van de toonaangevende operahuizen in Europa maken en tegelijkertijd een brug naar Latijns-Amerika slaan. "De Madrileense opera kan een belangrijke bijdrage leveren opdat de Europeanen Latijns-Amerika beter gaan begrijpen", zei de Belgische opera-intendant donderdag bij de voorstelling van het programma voor volgend seizoen. "Het is belangrijk dat de beste dirigenten en de beste opera-regisseurs naar Madrid komen". Indien de opera in de Spaanse hoofdstad wereldwijd een meer opvallende rol wil spelen, moet het meer eigen ensceneringen produceren en die dan in andere operahuizen tot opvoering brengen. "We moeten meer exporteren en minder importeren". De vroegere intendant van de Muntschouwburg in Brussel, de Salzburger Festspiele, de RuhrTriennale, de Opéra National de Paris en de New York City Opera is sinds het begin van het jaar artistiek directeur van de Madrileense opera.