'De zomer van 1976' is niet alleen een prachtig boek van journalist-chroniqueur Stijn Tormans, het is ook het moment dat bassist Charles Mingus met zijn kwintet naar Middelheim afzakte. ­Drie jaar later zou hij bezwijken aan ALS, maar in Park Den Brandt was hij nog in uitstekende vorm.

21 jaar later kwam ook zijn oude associé Mel Waldron naar Antwerpen. Qua woon-werkverkeer viel dat mee: de oude pianist van Billie Holiday had zich intussen in Brussel gevestigd, en nam in die periode enkele albums op met zangeres Jeanne Lee. Het zou een heel breekbaar concert worden.

En we eindigen deze aflevering met een van de mooiste concerten uit 35 edities van Jazz Middelheim: Stan Getz met het trio van Bill Evans in 1974. De twee hadden in '64 één keer de studio gedeeld, maar die opname bleef tien jaar in een lade liggen. Het Middelheimconcert verging het nog slechter: dat verdween voor 22 jaar, en werd dan deels uitgegeven. Op Klara doen we het alle eer aan. Ze spelen onder andere 'You and the Night and the Music'.

Meer heeft een mens niet nodig, op een zondagavond tussen acht en elf.

Jazz Middelheim met Bart Cornand: deze zomer elke zondag van 20u tot 23u op Klara. Nadien te herbeluisteren op Klara.be.

'De zomer van 1976' is niet alleen een prachtig boek van journalist-chroniqueur Stijn Tormans, het is ook het moment dat bassist Charles Mingus met zijn kwintet naar Middelheim afzakte. ­Drie jaar later zou hij bezwijken aan ALS, maar in Park Den Brandt was hij nog in uitstekende vorm. 21 jaar later kwam ook zijn oude associé Mel Waldron naar Antwerpen. Qua woon-werkverkeer viel dat mee: de oude pianist van Billie Holiday had zich intussen in Brussel gevestigd, en nam in die periode enkele albums op met zangeres Jeanne Lee. Het zou een heel breekbaar concert worden. En we eindigen deze aflevering met een van de mooiste concerten uit 35 edities van Jazz Middelheim: Stan Getz met het trio van Bill Evans in 1974. De twee hadden in '64 één keer de studio gedeeld, maar die opname bleef tien jaar in een lade liggen. Het Middelheimconcert verging het nog slechter: dat verdween voor 22 jaar, en werd dan deels uitgegeven. Op Klara doen we het alle eer aan. Ze spelen onder andere 'You and the Night and the Music'. Meer heeft een mens niet nodig, op een zondagavond tussen acht en elf.