Amerikaanse jazzmuzikanten waren al sinds de jaren twintig in trek in Europa, en vonden in Parijs, Londen Kopenhagen en Brussel commercieel succes en artistieke waardering. Toen in 1976 'The Americans in Europe' werden aangekondigd op Jazz Middelheim was dat op het eerste gezicht niet zo opzienbarend. Maar Slide Hampton, Dexter Gordon en Kenny Drew in één band? Dat krijg je niet alle dagen te zien. Het werd een bijzonder strakke en punchy set.

In 2012 kwam de Italiaanse pianist Stefano Bollani langs voor een bijzonder duoconcert. Aan zijn zijde: Hamilton De Holanda, de Braziliaanse meester van de Portugese mandoline. Virtuoos, diep, en af en toe met een monkellachje. Luister maar naar Bollani's imitatie van Paolo Conte tijdens de song 'Guarda che luna'.

Elf jaar eerder kwam het Brussels Jazz Orchestra naar Middelheim onder aanvoering van Bert Joris. Niemand, van Maria Schneider via Kenny Werner tot Dave Liebman, heeft het orkest beter in de hand dan de bescheiden trompettist uit Mortsel. De bigband had net een uitstekende cd uit op het WERF-label, maar deed in Antwerpen nóg beter.

Verfijning, jeugdtrauma's en een Deense erotische musical: zondagavond tussen acht en elf.

Amerikaanse jazzmuzikanten waren al sinds de jaren twintig in trek in Europa, en vonden in Parijs, Londen Kopenhagen en Brussel commercieel succes en artistieke waardering. Toen in 1976 'The Americans in Europe' werden aangekondigd op Jazz Middelheim was dat op het eerste gezicht niet zo opzienbarend. Maar Slide Hampton, Dexter Gordon en Kenny Drew in één band? Dat krijg je niet alle dagen te zien. Het werd een bijzonder strakke en punchy set.In 2012 kwam de Italiaanse pianist Stefano Bollani langs voor een bijzonder duoconcert. Aan zijn zijde: Hamilton De Holanda, de Braziliaanse meester van de Portugese mandoline. Virtuoos, diep, en af en toe met een monkellachje. Luister maar naar Bollani's imitatie van Paolo Conte tijdens de song 'Guarda che luna'. Elf jaar eerder kwam het Brussels Jazz Orchestra naar Middelheim onder aanvoering van Bert Joris. Niemand, van Maria Schneider via Kenny Werner tot Dave Liebman, heeft het orkest beter in de hand dan de bescheiden trompettist uit Mortsel. De bigband had net een uitstekende cd uit op het WERF-label, maar deed in Antwerpen nóg beter. Verfijning, jeugdtrauma's en een Deense erotische musical: zondagavond tussen acht en elf.