De wereldwijde omzet van muziekmaatschappijen steeg in 2012 met 0,3 procent tegenover 2011. Dat lijkt een peulschil, maar het is wel voor het eerst in dertien jaar dat het cijfer niet negatief is. In totaal haalde de industrie 12,6 miljard euro op. Al was dat rond de eeuwwisseling nog veel meer, zo'n 21,3 miljard euro. Met andere woorden een daling van 40 procent in dertien jaar.

Het IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) vertegenwoordigt de wereldwijde muziekindustrie. Zij waren het die al deze cijfers vrijgaven in een groot rapport waarin ook de top tien van de best verkochte albums van het jaar staat. Adele staat met 21 net als vorig jaar op nummer één en dat is nooit gezien. Het album ging in 2012 8,3 miljoen keer over de, al dan niet digitale, toonbank.

De boyband One Direction duikt zelfs twee keer op in de top tien. Op plaats drie met het Up All Night (4,5 miljoen verkochte exemplaren). Een plaats lager vinden we Take Me Home (4,4 miljoen verkochte exemplaren).

Digitale verkoop

Dat de industrie heropleeft, ligt vooral aan de digitale verkoop. Die steeg vorig jaar nog eens met 11 procent en is nu goed voor een derde van de inkomsten. In sommige landen , bijvoorbeeld de VS en India, liggen de inkomsten uit de digitale markt zelfs hoger dan die uit de fysieke markt. Wereldwijd daalde de fysieke markt met 5 procent, van 7,6 miljard euro naar 7,2 miljard euro.

In België stegen de online-inkomsten met 33 procent. Die sterke groei is voornamelijk te verklaren door het succes van streamingdiensten als Spotify en Deezer die sinds eind 2011 in ons land beschikbaar zijn. (BELGA/CM)

De wereldwijde omzet van muziekmaatschappijen steeg in 2012 met 0,3 procent tegenover 2011. Dat lijkt een peulschil, maar het is wel voor het eerst in dertien jaar dat het cijfer niet negatief is. In totaal haalde de industrie 12,6 miljard euro op. Al was dat rond de eeuwwisseling nog veel meer, zo'n 21,3 miljard euro. Met andere woorden een daling van 40 procent in dertien jaar. Het IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) vertegenwoordigt de wereldwijde muziekindustrie. Zij waren het die al deze cijfers vrijgaven in een groot rapport waarin ook de top tien van de best verkochte albums van het jaar staat. Adele staat met 21 net als vorig jaar op nummer één en dat is nooit gezien. Het album ging in 2012 8,3 miljoen keer over de, al dan niet digitale, toonbank. De boyband One Direction duikt zelfs twee keer op in de top tien. Op plaats drie met het Up All Night (4,5 miljoen verkochte exemplaren). Een plaats lager vinden we Take Me Home (4,4 miljoen verkochte exemplaren). Digitale verkoop Dat de industrie heropleeft, ligt vooral aan de digitale verkoop. Die steeg vorig jaar nog eens met 11 procent en is nu goed voor een derde van de inkomsten. In sommige landen , bijvoorbeeld de VS en India, liggen de inkomsten uit de digitale markt zelfs hoger dan die uit de fysieke markt. Wereldwijd daalde de fysieke markt met 5 procent, van 7,6 miljard euro naar 7,2 miljard euro. In België stegen de online-inkomsten met 33 procent. Die sterke groei is voornamelijk te verklaren door het succes van streamingdiensten als Spotify en Deezer die sinds eind 2011 in ons land beschikbaar zijn. (BELGA/CM)