Volgens de onlangs goedgekeurde Vlaamse wetgeving betreffende geluidsnormen mogen muziekevenementen een maximaal niveau van 100 db(A) hanteren bij concerten en soundchecks. De nieuwe wetgeving is pas vanaf 1 januari 2013, maar Mano Mundo gaat de richtlijnen nu al opvolgen tijdens de eerstvolgende editie, op 12 en 13 mei op het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. De organisatie zegt dat het publiek niets zal ondervinden van de nieuwe ingrepen.

Vorig jaar werd op het festival nog de campagne 'Amai mijn (h)oren' van de provincie gelanceerd. Er werden toen oordopjes uitgedeeld en bij concerten stond er een decibelmeter die het publiek bewust moest maken van de risico's op gehoorschade. De organisatie gaat nu dus nog een stap verder.

Meting

Het geluidsniveau zal centraal tussen het publiek en de luidsprekers worden gemeten door een erkend geluidsdeskundige en zal het hele weekend door worden geregistreerd. Op sommige plaatsen zal een begrenzer zorgen dat de toekomstige norm niet wordt overschreden.

Onder andere Mory Kanté en Babylon Circus staan op het programma van het Boomse wereldmuziekfeest. Mano Mundo is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met 11.11.11, Wereldsolidariteit en Vredeseilanden. (Belga/DB)

Volgens de onlangs goedgekeurde Vlaamse wetgeving betreffende geluidsnormen mogen muziekevenementen een maximaal niveau van 100 db(A) hanteren bij concerten en soundchecks. De nieuwe wetgeving is pas vanaf 1 januari 2013, maar Mano Mundo gaat de richtlijnen nu al opvolgen tijdens de eerstvolgende editie, op 12 en 13 mei op het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. De organisatie zegt dat het publiek niets zal ondervinden van de nieuwe ingrepen.Vorig jaar werd op het festival nog de campagne 'Amai mijn (h)oren' van de provincie gelanceerd. Er werden toen oordopjes uitgedeeld en bij concerten stond er een decibelmeter die het publiek bewust moest maken van de risico's op gehoorschade. De organisatie gaat nu dus nog een stap verder. MetingHet geluidsniveau zal centraal tussen het publiek en de luidsprekers worden gemeten door een erkend geluidsdeskundige en zal het hele weekend door worden geregistreerd. Op sommige plaatsen zal een begrenzer zorgen dat de toekomstige norm niet wordt overschreden. Onder andere Mory Kanté en Babylon Circus staan op het programma van het Boomse wereldmuziekfeest. Mano Mundo is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met 11.11.11, Wereldsolidariteit en Vredeseilanden. (Belga/DB)