Volgens een onderzoek van de University of Westminster in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd in Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, hebben fans van Heavy Metal muziek heel wat gemeenschappelijke eigenschappen.

Je muzieksmaak zegt veel over je persoonlijkheid. Omdat Heavy Metal niet tot de mainstream popmuziek behoort, richtte een groepje onderzoekers van Westminster University hun wetenschappelijke aandacht op liefhebbers van deze muziek.

Ze lieten 414 jongeren, vooral studenten, naar 10 nummers van bands als Overkill, Enslaved, Disturbed en Cradle of Filth luisteren en vroegen hen om aan te geven hoe mooi ze de nummers vonden. Ook vroegen ze hen een lijst in te vullen met een aantal karaktereigenschappen die bij hen paste en ook aan te geven hoe ze scoorden op dingen als de behoefte om uniek te zijn, zelfvertrouwen en houding tegenover religie en autoriteit.

Het zal geen verrassing zijn dat vooral jongens/mannen van Heavy Metal houden, dat ze niet gesteld zijn op autoriteit en religie, dat ze een grote behoefte voelen om uniek te zijn en dat ze extravert zijn. Wel merkwaardig is dat de Heavy Metal-fans niet veel zelfvertrouwen hebben. Volgens de onderzoekers luisteren ze juist daarom naar Heavy Metal: de catharsis die deze muziek teweegbrengt geeft de fans een positieve boost en krikt op die manier hun zelfvertrouwen wat op.

Alhoewel het onderzoek enkel met zekerheid iets zegt over de 414 deelnemers kan het andere onderzoekers wel helpen bij de vraag waarom jongeren zich tot bepaalde soorten muziek aangetrokken voelen. In plaats van Heavy Metal-fans af te schilderen als abnormaal, asociaal of gewelddadig is het belangrijker om te kijken naar de behoeften die deze muzieksoort voor de fans vervult. (Popular Science/MS)

Volgens een onderzoek van de University of Westminster in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd in Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, hebben fans van Heavy Metal muziek heel wat gemeenschappelijke eigenschappen. Je muzieksmaak zegt veel over je persoonlijkheid. Omdat Heavy Metal niet tot de mainstream popmuziek behoort, richtte een groepje onderzoekers van Westminster University hun wetenschappelijke aandacht op liefhebbers van deze muziek. Ze lieten 414 jongeren, vooral studenten, naar 10 nummers van bands als Overkill, Enslaved, Disturbed en Cradle of Filth luisteren en vroegen hen om aan te geven hoe mooi ze de nummers vonden. Ook vroegen ze hen een lijst in te vullen met een aantal karaktereigenschappen die bij hen paste en ook aan te geven hoe ze scoorden op dingen als de behoefte om uniek te zijn, zelfvertrouwen en houding tegenover religie en autoriteit. Het zal geen verrassing zijn dat vooral jongens/mannen van Heavy Metal houden, dat ze niet gesteld zijn op autoriteit en religie, dat ze een grote behoefte voelen om uniek te zijn en dat ze extravert zijn. Wel merkwaardig is dat de Heavy Metal-fans niet veel zelfvertrouwen hebben. Volgens de onderzoekers luisteren ze juist daarom naar Heavy Metal: de catharsis die deze muziek teweegbrengt geeft de fans een positieve boost en krikt op die manier hun zelfvertrouwen wat op. Alhoewel het onderzoek enkel met zekerheid iets zegt over de 414 deelnemers kan het andere onderzoekers wel helpen bij de vraag waarom jongeren zich tot bepaalde soorten muziek aangetrokken voelen. In plaats van Heavy Metal-fans af te schilderen als abnormaal, asociaal of gewelddadig is het belangrijker om te kijken naar de behoeften die deze muzieksoort voor de fans vervult. (Popular Science/MS)