Kleinhouse Open Air Festival, nieuw festival met een groene stijl

© Kleinhouse vzw

Wie zegt dat festivals vervuilend zijn? Op zaterdag 20 juni vindt op de site van het Noordkasteel in Antwerpen de eerste editie van het elektrofestival Kleinhouse Open Air plaats, volledig ecologisch en duurzaam.

‘Met acht vrienden wilden we een festival op poten zetten. Dat die ecologisch moest zijn, was voor ons een evidentie’, vertelt Kathleen Ceulemans, organisator van Kleinhouse Open Air Festival. Op de groene terreinen van het Noordkasteel, vlakbij het centrum van Antwerpen, kunnen feestvierders op 20 juni helemaal losgaan op elektronische muziek. Tegelijk wil Kleinhouse Festival een ervaring bieden die ecologisch verantwoord is. Ze ging hiervoor in zee met vzw Natuurpunt en kreeg de goedkeuring van Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

Van zeilboot tot tent

Maar hoe hou je een festival ‘groen’? ‘Het hele terrein is gemaakt van gerecycleerd materiaal’, zegt Ceulemans. Zo transformeerde de organisatie de oude zeilen van zeilboten om tot tenten. ‘We snuisterden ook rommelmarkten af op zoek naar tweedehandsspullen. Achteraf brengen we die terug naar de kringloopwinkel.’

Kleinhouse combineert feesten met duurzaamheid
Kleinhouse combineert feesten met duurzaamheid© Kleinhouse vzw

Volgens Kleinhouse is het heel goed mogelijk om een feestje te houden, zonder te vervuilen. Bezoekers worden opgeroepen om de bus of fiets te nemen. Wie toch met de auto moet komen, kan zijn ecologische voetafdruk beperken via carpooling. In de beboste omgeving, ver van de bewoonde wereld staat het podium gericht naar een heuvel. De geluidsnormen vormen dus geen enkel probleem.

Insektenburgers en broodbier

Festival, het roept een sfeervol beeld op van een weide waarop jongeren gezellig genieten van een biertje en een vettige snack. Jammer genoeg is die weide na afloop meestal bedekt met plastieken bekers en lege kartonnen frietbakjes. ‘We sporen de festivalgangers aan om zelf te recycleren op de afvaleilanden.’ Zowel voor als na het muziekevenement kuist Kleinhouse samen met vrijwilligers van Natuurpunt het terrein volledig op.

Bier gemaakt van brood door het Brussels Beer Project
Bier gemaakt van brood door het Brussels Beer Project© Kleinhouse vzw

Zo komen we ook bij een ander, heel belangrijk onderdeel van festivals: eten en drinken. Niet enkel zorgt het voor heel wat rommel, maar de productie is vaak niet duurzaam voor de planeet. Toch vond Kleinhouse ondernemingen die hier rekening mee houden. Organische eetstandjes zullen gezonde en voornamelijk vegetarische snacks serveren. Insektenburgers en bier gemaakt van oud brood, het is traditioneel festivalfood met een biologische twist.

Geen nieuw Tomorrowland

Kleinhouse Open Air blijft een festival, dus muziek primeert. Zowel nationale als internationale artiesten sieren de line-up, met onder meer Ejeca (UK), Poldoor (B) en Hush Hefner (B). Hoewel een elektrofestival, beweert Kleinhouse dat ze niet het zoveelste Tomorrowland of Laundry Day is. ‘Onze naam zegt het zelf: Klein-house. We willen geen massabedoening, er moet nog ruimte zijn om te dansen.’

Er is trouwens meer te doen dan enkel optredens bijwonen. Wie wil kan de fashionmarkt bezoeken of de fototentoonstelling van de jonge artiest Artur Eranosian bewonderen. Uiteraard is het ook geen volwaardig festival zonder een knallende afterparty. Die wordt verzorgd door Michael Midnight, Axel Haube en Raving George.

Daarnaast is er ook een dj-wedstrijd. Net als de line-up gaat het om artiesten die stilaan doorbreken. ‘Zo willen we mensen aantrekken die op zoek zijn naar iets nieuws. Fans die enkel naar pure elektronische dance muziek luisteren, gaan waarschijnlijk hun gading bij ons niet vinden bij. Tenzij ze openstaan voor andere muziekstijlen.’

(FDC)

De affiche van Kleinhouse Open Air Festival
De affiche van Kleinhouse Open Air Festival© Kleinhouse vzw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content