Dertig jaar geleden werd ex-Beatle John Lennon vier keer in zijn rug beschoten door Mark David Chapman, een psychisch gestoorde Amerikaanse Beatlesfan die nog steeds achter slot en grendel zit. Dit gebeurde voor Lennons appartement in New York, waar zijn vrouw Yoko Ono tot op vandaag nog steeds woont.

Elk jaar komen talrijke fans in de buurt van dat appartementscomplex samen om de voormalige Beatle te herdenken. Dat gebeurt op zijn geboortedag - 9 oktober - en zijn sterfdag. Omdat Lennon vandaag precies dertig jaar dood is, vindt ook in zijn geboortestad Liverpool een grootschalig eerbetoon plaats.

Enkele uren voor zijn dood gaf John Lennon nog een laatste interview, hier te beluisteren:

Ook onderstaand geanimeerd interview geven we u graag mee. Het werd afgenomen door een veertienjarige knaap genaamd Jerry Levitan, die in 1969 in Lennons hotelkamer in Toronto binnengeglipt was en hem zowaar wist te overtuigen om een interview te geven. 38 jaar later heeft Levitan de geluidsopname voorzien van bewegende tekeningen. Hij werd daarbij geholpen door regisseur Josh Raskin en illustrators James Braithwaite en Alex Kurina.

In 2008 werd de 'kortfilm' genomineerd voor een Oscar, en vorig jaar sleepte hij nog een Emmy in de wacht.

Michael Ilegems

Dertig jaar geleden werd ex-Beatle John Lennon vier keer in zijn rug beschoten door Mark David Chapman, een psychisch gestoorde Amerikaanse Beatlesfan die nog steeds achter slot en grendel zit. Dit gebeurde voor Lennons appartement in New York, waar zijn vrouw Yoko Ono tot op vandaag nog steeds woont. Elk jaar komen talrijke fans in de buurt van dat appartementscomplex samen om de voormalige Beatle te herdenken. Dat gebeurt op zijn geboortedag - 9 oktober - en zijn sterfdag. Omdat Lennon vandaag precies dertig jaar dood is, vindt ook in zijn geboortestad Liverpool een grootschalig eerbetoon plaats. Enkele uren voor zijn dood gaf John Lennon nog een laatste interview, hier te beluisteren: Ook onderstaand geanimeerd interview geven we u graag mee. Het werd afgenomen door een veertienjarige knaap genaamd Jerry Levitan, die in 1969 in Lennons hotelkamer in Toronto binnengeglipt was en hem zowaar wist te overtuigen om een interview te geven. 38 jaar later heeft Levitan de geluidsopname voorzien van bewegende tekeningen. Hij werd daarbij geholpen door regisseur Josh Raskin en illustrators James Braithwaite en Alex Kurina. In 2008 werd de 'kortfilm' genomineerd voor een Oscar, en vorig jaar sleepte hij nog een Emmy in de wacht. Michael Ilegems