De Amerkaanse jazzpianist, docent jazz en tv- en radiofiguur Billy Taylor is dinsdag in New York gestorven ten gevolge van een hartinfarct. Hij werd 89 jaar.

Dr. Taylor, zoals hij bij voorkeur genoemd werd, heeft het podium gedeeld met grootheden als Miles Davies, Charlie Parker, Duke Ellington en Ben Webster. Hij had ook zijn eigen trio, waarmee hij een heel aantal albums opnam en in diverse New Yorkse nachtclubs aantrad.

Taylor is de componist van 'I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free' uit '54, de officieuze hymne van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren '60. In '65 richtte hij de organisatie Jazzmobile op, waarmee hij gratis concerten van talentvolle muzikanten organiseerde in de straten van New York.

Taylor noemde jazz 'Amerika's klassieke muziek'. Hij beschouwde het als een echte kunstvorm en vertelde erover via lezingen op scholen, op radio en tv... Taylor was zelf ook docent jazz, aan de universiteit van Long Island. Voorts was hij lange tijd cultureel correspondent bij het CBS News-programma 'Sunday Morning', en componeerde hij tussen '69 en '72 de muziek in de talkshow van David Frost.

In '89 richtte hij bovendien een eigen label op, 'Tayler Made'. Hij won ook heel wat prijzen, waaronder een Emmy en een Grammy Award.

Billy Taylor op het podium met onder meer Ben Webster:

I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free:

Een fragment uit 'Sunday Morning' op CBS:

Michael Ilegems

De Amerkaanse jazzpianist, docent jazz en tv- en radiofiguur Billy Taylor is dinsdag in New York gestorven ten gevolge van een hartinfarct. Hij werd 89 jaar. Dr. Taylor, zoals hij bij voorkeur genoemd werd, heeft het podium gedeeld met grootheden als Miles Davies, Charlie Parker, Duke Ellington en Ben Webster. Hij had ook zijn eigen trio, waarmee hij een heel aantal albums opnam en in diverse New Yorkse nachtclubs aantrad. Taylor is de componist van 'I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free' uit '54, de officieuze hymne van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren '60. In '65 richtte hij de organisatie Jazzmobile op, waarmee hij gratis concerten van talentvolle muzikanten organiseerde in de straten van New York. Taylor noemde jazz 'Amerika's klassieke muziek'. Hij beschouwde het als een echte kunstvorm en vertelde erover via lezingen op scholen, op radio en tv... Taylor was zelf ook docent jazz, aan de universiteit van Long Island. Voorts was hij lange tijd cultureel correspondent bij het CBS News-programma 'Sunday Morning', en componeerde hij tussen '69 en '72 de muziek in de talkshow van David Frost. In '89 richtte hij bovendien een eigen label op, 'Tayler Made'. Hij won ook heel wat prijzen, waaronder een Emmy en een Grammy Award. Billy Taylor op het podium met onder meer Ben Webster:I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free:Een fragment uit 'Sunday Morning' op CBS:Michael Ilegems