Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
David Bitoune
door David Bitoune

Einde liveblog

Pukkelpop duikt de nacht in. De Marquee wordt straks afgesloten door de Schotse posterboy Paolo Nutini, het hoofdpodium heeft Rudimental als laatse act, de Dance Hall doet het met Boys Noize. In de Boiler Room gaat het feestje door tot 04.00 u. Wij sluiten deze liveblog af. Morgen krijgt u de laatste recensies van Dag 1 en - uiteraard - die van Dag 2.

David Bitoune
door David Bitoune

Review: (straffe) STUFF.

De Gents-Antwerps band trakteerde (alweer) op een viersterrenconcert. Straffe STUFF. Lees de review.

David Bitoune
door David Bitoune

Review: Ty Dolla $ign & Roots Manuva

Jong geweld uit LA tegenover Britse ervaring: wie wint de Anglo-Amerikaanse veldslag der rappers? Lees de review.

Uitkijken naar Linkin Park

Binnen een vijftal minuten begint de Amerikaanse rockband Linkin Park aan haar set op de Main Stage. Het is de eerste keer dat Mike Shinoda en de zijnen in Kiewit staan en pas de derde keer dat de groep in België speelt. De fans kijken dan ook al maanden uit naar het concert.

In beeld: Limp Bizkit

Het optreden van Limp Bizkit is net twintig minuten afgelopen. De raprockers, frontman Fred Durst op kop, bouwden een stevig feestje. Ook onze fotograaf dook mee in het gewoel en kwam er levend uit met knappe foto's.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

In beeld: Ty Dolla $ign

"Muziek om op te rampetampen", zegt Ty Dolla $ign over zijn eigen repertoire. Onze fotograaf ging benieuwd poolshoogte nemen en kwam met een mooie beeldreeks terug uit de Dance Hall

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

In beeld: STUFF.

Hoe grijp je de meest ongrijpbare band van het land? Door een en ander in een mooi beeldverslag te gieten. Dat deed onze fotograaf alvast voor de set van STUFF. In de Wablief?!

Damon De Backer
© Damon De Backer

In beeld: Lianne La Havas

"Is your love big enough?" durft Lianne La Havas weleens te vragen in een van haar bekendste nummers. De lens van onze fotograaf was in ieder geval groot genoeg om het optreden van La Havas vast te leggen in een fijne beeldreeks.

Damon De Backer
© Damon De Backer

Netsky is er alvast klaar voor

Terwijl Kiewit zich opmaakt om de eerste volledige dag van Pukkelpop af te ronden, bereidt ook Netsky, die zaterdag de Main Stage afsluit, zich voor. Zijn drummer Michael Schack postte op zijn Facebookpagina een foto van drie elektronische drumpads. "Working on a special surprise", schreef hij erbij.

Working on a special surprise for Pukkelpop

Posted by Netsky on woensdag 19 augustus 2015
David Bitoune
door David Bitoune

Eerste hoogtepunt van #pkp D1: Strand of Oaks

Onze recensent (DS) windt er geen doekjes om: Strand Of Oaks brengt muziek dat je leven kan redden. Lees de recensie.

Damon De Backer
© Damon De Backer
David Bitoune
door David Bitoune

Roots Manuva: een van de ouderdomsdekens van de Britse hiphopscene

Arctic Monkeys zijn fan, Usain Bolt is fan. Hij werkte samen met Gorillaz en Leftfield, maar ook met Jamie Cullum en The Maccabees. Dus stond onze fotograaf op de eerste rij om Roots Munuva op de gevoelige plaat vast te leggen.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh
David Bitoune
door David Bitoune

Review: Mew

Het verslag van Mew in 5 woorden: majestueus, exuberant en verre van onaardig. Lees het concertverslag.

David Bitoune
door David Bitoune

Video: Pukkelpop voor alle leeftijden

De wei op, op zoek naar verschillende generaties. Hoe vaak kwamen zij al op Pukkelpop? Ontdek het hier.

David Bitoune
door David Bitoune

Video: Pukkelpop '15 from the sky

Pukkelpop zet al jaren in op randanimatie. Voor de dertigste editie trekt het festival alle registers open. JIM-tv testte de zweefmolen in het prettig gestoorde animatiedorp Petit Bazar uit. Kijk mee.

David Bitoune
door David Bitoune

Review: Natalie Prass

De met honing en karnemelk gesmeerde stem van zangmadeliefje Natalie Prass ging niet onopgemerkt voorbij in de Club. Lees de review.

Review: Curtis Harding

Het beeldverslag van Curtis Hardings optreden in de Club is nog niet koud of onze recensent staat al te trappelen om te vertellen wat hij ervan vond. "Curtis Harding en zijn driekoppige band kwamen het eerste halfuur maar niet onder stoom. Hun soul zat even in het slop. Dat besefte Harding zelf maar al te goed. 'We hebben al vierentwintig uur niet meer geslapen', excuseerde hij zich." Of het toch nog goed kwam, lees je hier.

Damon De Backer
© Damon De Backer

In beeld: Mew

De Zweden van Ikea bouwen kasten, de Denen van Mew een stevige wall of sound. Dat bewezen ze tijdens hun set in de Club. Onze fotograaf was er ook bij en toverde een pracht van een beeldreeks uit zijn toestel.

Damon De Backer
© Damon De Backer

Special guest bij Tout va bien

Tout va bien zal straks in de Wablief?! niet alleen zijn. Geike Arnaert, ex-zangeres van Hooverphonic, zal de droompopper die twee jaar geleden De Nieuwe Lichting won vocaal ondersteunen. Dat Tout va bien speciale gasten in zijn optredens smokkelt, is niet nieuw. Voor zijn optreden op Rock Werchter vorige maand had hij nog een heus gospelkoor meegebracht. Wat we toen van hem vonden, lees je hier.

In beeld: Curtis Harding

Ooit was hij achtergrondzanger bij Cee Lo Green. Nu staat Curtis Harding stevig op twee eigen benen, waarvan het ene Motown en het andere garagerock heet. Onze fotograaf goot zijn passage in de Club in een mooie beeldreeks.

Damon De Backer
© Damon De Backer

Uitkijken naar vanavond

We naderen het avonduur en dus kijken de festivalgangers stilaan uit naar de grote namen. Op het hoofdpodium zal er stevig gerockt worden, met achtereenvolgens Dropkick Murphys, Limp Bizkit en Linkin Park. Die laatste twee groepen lijken de laatste jaren wat op hun retour, maar brengen ongetwijfeld heel wat hits mee waaraan de fans zich kunnen laven.

Voor liefhebbers van het betere beatwerk sluiten Rudimental en Boys Noize respectievelijk de Main Stage en de Dance Hall af. Voor Boys Noize is het al de zesde passage in Kiewit.

Maes brouwt nieuw bier voor 30 jaar Pukkelpop

Als Limburgs bier kon Maes natuurlijk niet achterblijven in de feestelijkheden rond de dertigste verjaardag van Pukkelpop. Voor de gelegenheid brouwde de trouwe partner van het festival een nieuw biertje.

Je kunt het enkel kopen aan het nieuwe, ecologische festivalpodium Baraque Futur en in het Pukkelpopcafé. Op de rest van de festivalwei moet je het nog steeds met gewone pilsjes doen.

Het nieuwe brouwsel, dat PKP Pint werd gedoopt, is naar verluidt een vol bier, met extra hop en mout, aangevuld met fruitige toetsen. Chokri Mahassine en co kijken alvast uit naar de redactie van de festivalgangers.

Waarom Pukkelpop niet is wat het had kunnen zijn

"Waar is Run the Jewels als je ze nodig hebt?" vraagt een Twitteraar zich af. Het antwoord is: in de VS. Eerder schreven we al dat het Amerikaanse Fuck Yeah Fest samenvalt met Pukkelpop. Acts als Chet Faker, Frank Ocean, Bloc Party, D'Angelo en dus Run the Jewels moeten zo verstek laten gaan voor het verjaardagsfeestje in Kiewit.

Kooktips voor op de camping

Wie de eetkraampjes op de wei links laat liggen en zelf zijn potje kookt op de camping, kent ongetwijfeld de smaak van ravioli en tv-worstjes. Toch kun je zelfs op een kampeervuurtje lekkere maaltijden maken. Onze collega's van Weekend Knack geven je alvast tips om mee uit te pakken bij je tentgenoten.

iStock
© iStock

De Nieuwe Lichting

Wat kun je doen in twaalf minuten? De Wablief?!-tent platspelen, althans dat hoopten de winnaars van De Nieuwe Lichting, de talentenjacht van Studio Brussel, vanmiddag te doen. Onze reporter legde Zinger, St. Grandson (foto) en I Will I Swear na hun set over de knie voor een kort interview.

© VRT Jokko
© © VRT Jokko

Concertverslag: Seasick Steve

Een oude bluesvos verliest zijn streken niet, en zeker niet als die vos Seasick Steve heet. Je zag al in onze beeldreeks hoe hij de Main Stage haast in zijn eentje inpakte, nu kun je ook lezen wat onze recensent ervan vond. "De artiest zit niet om een zelfrelativerend grapje verlegen. Zo kondigde hij de carsong 'Barracuda 68' aan met de mededeling dat hij zich van dat jaar volstrekt niets meer kan herinneren omdat hij in die tijd de wereld vooral door de bodem van een fles bekeek."

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Concertverslag Mountain Bike

De eerste recensie van de dag is voor Mountain Bike, een meute broekloze garagerockers. "Het moet gezegd dat de Brusselaars er met hun hoekige garagerocksongs boordevol pientere popmelodieën en harmonieuze samenzang duchtig de pees op legden (...) Maar ze hebben ook nog wel wat bergjes te beklimmen." De rest van het concertverslag lees je hier.

Damon De Backer
© Damon De Backer

In beeld: Seasick Steve

Met een minimum aan instrumentarium en een maximum aan baard stond Seasick Steve vanmiddag op de Main Stage. De rest van de foto's staan gebundeld in een mooi beeldverslag.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

In beeld: Natalie Prass

Natalie Prass gaf daarstraks een gesmaakt optreden in de Club. Meer foto's vind je in dit beeldverslag.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Gelukwensen van Rock Werchter

De collega's van Rock Werchter zijn hun "dear friends" van Pukkelpop niet vergeten. Via Twitter wensen ze Chokri Mahassine en co een fijne dertigste editie toe.

Seasick Steve op de Main Stage

Vermoedelijk is hij de oudste artiest op Pukkelpop, maar Seasick Steve is wel razend populair bij het jonge publiek. Dit jaar bracht de brave man alweer zijn 10de album in 11 jaar uit, Sonic Soul Surfer, en met elke nieuwe plaat blijft hij zieltjes winnen. Ook onze recensent staat tussen de enthousiaste schare Pukkelpopgangers. Wat hij van Seasick Steve vindt, weten we dan ook straks.

Message in a Boiler

Een van de vele nieuwigheden dit jaar op Pukkelpop is het grote scherm in de Boiler Room waar festivalgangers hun berichtjes op kunnen laten verschijnen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is je bericht op Twitter of Instagram plaatsen met de hashtag #pkpboiler. De eerste messages zijn alvast de klassiekers: liefdesverklaringen en boodschappen voor verdwaalde vrienden.

Ontplofte gasfles is omgevallen, niemand in levensgevaar

Pukkelpop heeft op haar Facebookpagina meer uitleg gegeven over het ongeval waarbij een gasfles ontplofte op Camong A. De gasfles blijkt omgevallen te zijn, met een steekvlam tot gevolg. Zeven Pukkelpopgangers raakten gewond, van wie vijf er naar het ziekenhuis werden gevoerd en de rest ter plekke werd verzorgd. Niemand is in levensgevaar. De organisatie van het festival wil nogmaals wijzen op de veiligheidsvoorschriften die op het festivalterrein en de campings gelden.

Tijd voor Natalie Prass

Op dit moment trapt Natalie Prass haar set af in de Club. Wie hunkert naar de dagen van Carole King en Dusty Springfield, mag de set van deze countrysoulzangeres absoluut niet missen. Prass staat dan ook in ons lijstje aanraders voor Pukkelpop. Wie er nog in staat? Dat lees je hier.

Zo was het gisteren in de Boiler Room en de Dance Hall

Niet alleen in de Castello werd gisteren stevig gefeest. In de Dance Hall waren Stephen en David Dewaele de baas. De broers achter Radio Soulwax vulden het podium met namen als Hong Kong Dong, Jacco Gardner en Tiga om daarna zelf af te sluiten als 2manydjs. Onze recensent en fotograaf namen akte van een bijzondere avond, zowel front- als backstage.

"Er wordt de laatste hand gelegd aan enkele tracks die straks hun vuurdoop krijgen tijdens de dj-set van 2manydj's. Ergens in een Gents laboratorium werken computergrafici tegen de klok om de gepaste animatiefilmpjes op tijd klaar te krijgen. Stress? 'Nee, geen stress', zegt Van Leuven, 'business as usual'." De rest van het verslag en de bijhorende beeldreeks vind je hier.

De deejays in de Boiler Room ten slotte werkten ongenadig in op de dansbenen. Naast The Boilerboys traden ook Nico Parisi, Frères Deluxe en Laston en Geo aan.

#pkpok

Is er iets gebeurd op Pukkelpop en wil je je ouders of vrienden geruststellen? Via de hashtag #pkpok kun je eenvoudig laten weten dat je ok bent.

Gasfles ontploft, minstens vier gewonden

Op camping A van Pukkelpop is daarnet een gasfles ontploft. Minstens vier Pukkelpopgangers werden afgevoerd naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Over hun toestand is nog niets geweten. Ook de oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Meer info vind je hier.

Zo was het gisteren in de Castello

Voor sommigen begint vandaag de tweede dag van Pukkelpop, want gisteren was er al een stevige preparty op drie podia. De Castello kleurde volledig Belgisch met o.a. Soldier's Heart, The Hickey Underworld (hier vind je de foto's van hun set) en Tourist LeMC. Die laatste kreeg op het podium ook een gouden plaat voor 10 000 exemplaren van zijn En Route. Dat enthousiasme vertaalde zich ook voor het podium. "De geestdriftige taferelen die zich onder de toeschouwers in Kiewit afspeelden, vallen doorgaans enkel waar te nemen tijdens shows van grote buitenlandse sterren", schreef onze recensent erover. Lees hier de rest van zijn verslag.

Mooi weer vandaag (en de volgende dagen)

De weergoden zijn Pukkelpop alvast goed gezind. Lekker warm, een mooie zomerzon en geen spatje regen, wat wil een mens nog meer? (Bron: Meteovista)

Meteovista
© Meteovista

De Nieuwe Lichting

I Will I Swear, St. Grandson en Zinger, de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2015 zijn net begonnen aan hun set in de Wablief?!-tent. Ondertussen is het een mooie traditie dat de primussen van de talentenjacht van Studio Brussel de 'Belgische' tent openen. Soldier's Heart deed dat bijvoorbeeld twee jaar geleden, als een van de winnaars van de eerste editie, maar stond gisteren 'op zichzelf' in de Castello tijdens de openingsavond.

Met de zanger van Zinger, Pieter Deknudt, had Focus Knack een gesprek. "We moeten ons met de dood verzoenen", zegt hij. Het volledige interview lees je hier.

Limburg for life!

Nog nooit speelden zoveel Limburgse bands een thuismatch in het Hasseltse Kiewit. Stijn Meuris en Mauro Pawlowski cureren elk één dag het Wablief?!-podium, maar ook Zornik en The Sore Losers komen recht van het bronsgroene eikenhout. Zelfs de afsluiter op zaterdag, Michael Midnight, is van Limburgse makelijk

Cancel Hannah Wants

Helaas moest één act vandaag nog afzeggen. Hannah Wants zal niet achter de decks van de Boiler Room staan tussen 18.30 uur en 20 uur. Studio Brusselhabitué TLP zal haar vervangen. Hannah vindt het alvast erg spijtig, laat ze op de website van Pukkelpop weten.

"It is with great sadness that I am no longer able to perform at Pukkelpop this Thursday. This is due to a severe chest infection I have been suffering from for over two weeks which has now taken a turn for the worst. I have never missed a gig due to illness throughout my whole career so please know this is not something I take lightly. I hope to play Belgium ASAP and return to Pukkelpop next year, have a great festival and see you soon! Hannah Wants xxx"

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Dertigste Pukkelpop, drie dagen feest

Vandaag is het eindelijk zo ver. Om 11.15 trapt de Nieuw-Zeelander Thomston in de Club de eerste volledige dag van de dertigste Pukkelpop af. In zijn zog volgen meer dan 200 acts in drie dagen op acht podia én het ecologische minifestival Baraque Futur. Die bands zullen ten dans spelen voor meer dan 180 000 bezoekers, want de wei in Kiewit is tot de laatste graspol uitverkocht.

Op de Main Stage heersen vandaag de jaren 90 en 2000 met Limp Bizkit en vooral Linkin Park. Die laatste groep is er alvast helemaal klaar voor, laat ze weten op haar Instagram.

Waar een muzikaal feestje te vieren valt, is Focus Knack er uiteraard ook bij. Wij sturen drie recensenten en drie fotografen de wei op, zodat je niets hoeft te missen van Pukkelpop. Van gevestigde waarden tot vers talent, allemaal leggen ze het vast in woord en beeld. Op hun agenda vandaag staan onder meer Seasick Steve, Strand of Oaks, STUFF., Interpol, Paolo Nutini en Rudimental.

1 day to @Pukkelpop #TheHuntingPartyTour #pkp15

Een foto die is geplaatst door LINKIN PARK (@linkinpark) op