Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Rock Werchter sluit af met Florence + The Machine

Rock Werchter 2016 is afgelopen. Hier eindigt ook onze liveblog, maar morgen blijven wij nog even in de festivalsfeer met concertverslagen en beelden van de laatste optredens, met onder meer Florence + The Machine, Jamie xx en Beck.

5.500 ton zand en 20.000 m3 boomschors gebruikt om festivalweide moddervrij te houden

Tijdens deze 42ste editie van Rock Werchter, die zondagavond omstreeks 23.30 afsluit met een concert van Florence + The Machine, hebben de organisatoren verspreid over de verschillende dagen in totaal liefst 5.500 ton zeezand en 20.000 kubieke meter boomschors in het Festivalpark verspreid om het terrein moddervrij te houden. Tijdens het festival werd elke nacht met man en macht gewerkt om het terrein terug in orde te krijgen.

De gratis parkings, die de organisatoren aan de afrit Haasrode van de E40 en op parking C aan de Heizel hadden gereserveerd omdat de parkeergelegenheden in Werchter voorbehouden waren voor festivalgangers met een campingticket, kenden niet zoveel succes. Verspreid over de 4 dagen parkeerden in Haasrode 6.400 bestuurders hun wagen. In Heizel was dat het geval met 4.000 wagens.

In totaal woonden dit jaar 145.000 unieke bezoekers minstens één festivaldag bij. 60.000 mensen kochten een combiticket voor de 4 dagen, 85.000 anderen een dagticket. Vorig jaar werden 67.000 combitickets verkocht, 82.000 dagtickets en waren er 149.500 unieke bezoekers.

De organisatoren schrijven deze beperkte daling toe aan de verminderde buitenlandse belangstelling en vermoeden dat dit een gevolg is van de terreuraanslagen van de voorbije maanden. Ook de waterellende van de voorbije weken in de omgeving van Werchter zal de ticketverkoop wellicht geen goed gedaan hebben. (Belga)

Belga
© Belga

In beeld: SX

De Belgische indiepop band SX stond dit jaar voor de tweede keer op Werchter en daar waren ze bijzonder 'exited' over vertelden ze aan Studio Brussel. Bekijk de beelden van hun optreden

Rob Walbers
© Rob Walbers

In beeld: Macklemore

Bekijk de beelden van het optreden van de Amerikaanse hip hop artiest Macklemore.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

"Dit was organisatorisch de zwaarste editie" (burgemeester Dirk Claes)

"Door de gure weersomstandigheden en het terreuralarm was deze Rock Werchter-editie van de 22 die ik als burgemeester heb meegemaakt de zwaarste om te organiseren. Ik wil een dikke pluim geven aan de organisatoren, alle betrokken instanties zoals De Lijn en de vele vrijwilligers voor alle inspanningen die ze geleverd hebben om dit huzarenstuk tot een goed einde te brengen", aldus de Rotselaarse burgemeester Dirk Claes.

"Er is ontzettend veel extra werk uitgegaan niet alleen naar het opvangen van de gevolgen van de wateroverlast, maar ook naar de toegangscontroles en andere maatregelen in het kader van het terreuralarm, iets waarover vandaag kennelijk niemand meer spreekt. Het is overigens een geluk dat we die maatregelen al in mei bij het concert van AC/DC hebben kunnen oefenen", aldus Claes.

Dat de organisatoren het doorweekte, modderige terrein nacht na nacht terug in orde gekregen hebben door in totaal meer dan 5.000 ton zand te strooien en grote hoeveelheden boomschors bewijst volgens Claes "hoe professioneel ze zijn om dit op korte tijd te kunnen organiseren". Hij prijst ook de solidariteit bij vele inwoners in de omgeving van Werchter die festivalgangers plaatsen hebben aangeboden om te parkeren en zelfs te kamperen.

"Door de parkeerproblemen heeft het voor menig festivalganger meer tijd gekost om in Werchter te geraken, maar ze hebben zich daar vrij goed bij neergelegd. We hebben hierover nauwelijks klachten ontvangen. Het festival heeft in het algemeen een zeer rustig verloop gekend zonder incidenten of aanhoudingen en met veel minder verzorgingen dan andere jaren. Ondanks de waterproblemen is de sfeer tijdens het festival steeds goed gebleven", aldus Claes.

Wat Dirk Claes op muzikaal vlak het meeste zal bijblijven van deze editie speelde zich niet af op de festivalweide, maar in de campings in de nacht van vrijdag op zaterdag. "Ik heb toen verschillende jongeren gehoord die een dag na het concert van Paul McCartney met veel passie liedjes van The Beatles aan het zingen waren. De passage van McCartney heeft een deel van de jeugd kennelijk The Beatles doen ontdekken", aldus Claes. (Belga)

In beeld: Last Shadow Puppets

Bekijk ook de beelden van het concert van de Last Shadow Puppets.

Rob Walbers
© Rob Walbers

The Last Shadow Puppets op Rock Werchter: Een vuurtje dat eerder knispert dan knettert

De één is de frontman van Arctic Monkeys, de ander van The Rascals, maar Alex Turner en Miles Kane zijn types die graag op een artistiek verantwoord manier -pardon our French- naast de pot pissen. Dat deden ze zo elegant op het hoofdpodium in Werchter dat u zelfs bereid was ervoor te applaudisseren. Lees het concertverslag.

Rob Walbers
© Rob Walbers

In beeld: Foals

En bekijk ook de foto's van het concert van Foals.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

FOALS op Rock Werchter: de collectieve afmatting

Plots zag ik de toekomst van deze groep voor me: vele driesterren zal ze nog aaneenrijgen, nu eens magere dan weer vette, maar in iets groters zal hun lot nooit verzinken. Lees het verslag.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

De Lijn vervoert 30 procent meer reizigers naar Werchter dan vorig jaar

De Lijn heeft tijdens deze editie van Rock Werchter 79.100 reizigers vanuit Leuven vervoerd naar de festivalweide. Als je ook de terugritten naar Leuven in rekening brengt, gaat het in totaal om 158.200 vervoerde personen. Dat zijn er 30 procent meer dan vorig jaar. Ook het vorig record - 122.000 reizigers in 2009 - werd moeiteloos gebroken.

Omdat door de wateroverlast een aantal parkings niet konden gebruikt worden in Werchter en de nog aanwezige voorbehouden werden voor personen met een campingticket, werden de festivalgangers met dagticket opgeroepen om met het openbaar vervoer of de fiets naar Werchter af te zakken. De organisatoren richtten zowel aan de Heizel als aan de afrit Haasrode van de E40 gratis parkings in en legden ook bussen in die van en naar Werchter pendelden. De Lijn, die de pendelbussen vanuit Haasrode verzorgde, zette hiervoor 30 extra bussen in, maar slechts 11.400 festivalgangers maakten er gebruik van.

In een mededeling stelt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant, "zeer tevreden te zijn, dat ondanks de grotere drukte en nieuwe trajecten het busvervoer vlot en zonder incidenten verliep". Omdat er door het groter aantal reizigers na afloop van de festivaldagen op donderdag en vrijdag lange wachtrijen ontstonden aan de opstaphaltes in Werchter, nam De Lijn zaterdag een aantal maatregelen om een en ander vlotter te laten verlopen. Zondagavond en maandag tot 14 uur zet De Lijn extra bussen in om de festivalgangers terug naar Leuven te voeren. (Belga)

In beeld: Unknown Mortal Orchestra

De Nieuw-Zeelandse/Amerikaanse rck band Unknown Mortal Orchestra door de lens van Wouter Van Vaerenbergh.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Iggy Pop op Rock Werchter: Een fiets met één wiel

Hij wil nog steeds uw hond zijn, spreekt zijn muzikanten en zijn fans consequent aan met 'motherfuckers' en smokkelt in iedere zin die hij uitspreekt minstens drie 'fucks'. U begrijpt: Iggy Pop had in Werchter een reputatie hoog te houden. Maar als dit écht als zijn afscheid gold, zoals her en der wordt gefluisterd, was het er toch één in mineur. Lees het verslag.

Rob Walbers
© Rob Walbers

In beeld: Iggy Pop

Iggy Pop beklom de main stage weer in zijn blote, maar door een harde rock-'n-roll lifestyle gehavende torso. Hij bewoog weliswaar minder vlot dan vroeger en mankte een beetje, maar vertikte het zich bij zijn aftakeling neer te leggen. Bekijk de foto's.

Rob Walbers
© Rob Walbers

In beeld: Låpsley

Låpsley is een self-made woman, die de volledige controle behoudt over haar werk. En dat voor een nog altijd maar 19 jaar jonge deerne uit Liverpool. Bekijk de foto's van haar optreden waar de techniek het enigszins liet afweten.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Låpsley op Rock Werchter: Bass zonder drop

De techniek liet Låpsley in de steek, en die opdoffer kwam ze niet meer te boven. Lees het hele verslag.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

In beeld: The Strypes

The Strypes zijn nog piepjong. Maar het zijn wél lefgozers die het aandurven zich te meten met legendarische bands als The Animals, The Yardbirds, The Who en Dr. Feelgood. Fotografen Wouter Van Vaerenbergh en Rob Walbers legden hun concert vast.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Lianne La Havas op Rock Werchter: een inkijkje in de hemel

Het wuivende divertimento van Lianne La Havas, dat het 'niets moet'-credo van de late namiddag van een keur aan luimige tinten voorzag, had in geen betere slot geprogrammeerd kunnen staan. Lees het concertverslag hier.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

In beeld: Lianne La Havas

Lianne La Havas staat op gelijke voet met caramelkleurige folksoul, een bosje funk, een toefje r&b en een plukje chansonjazz. Bekijk de beelden gemaakt door Wouter Van Vaerenbergh.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Sfeerbeelden op Rock Werchter Dag 4

De weergoden waren Werchter dan wel niet goed gezind, de festivalgangers genoten er niet minder om. Wouter Van Vaerenbergh observeerde het publiek en maakte deze sfeerbeelden.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Elle King op Rock Werchter: De knepen van het vak

Elle King heeft iets van een serveuse in een truckerscafé. Begrijp daar vooral uit dat ze tegen een stootje kan. De 27-jarige zangeres is zo zwaar getatoeëerd dat haar armen zich laten lezen als een stripverhaal, waarin 'Dirty Deeds' centraal staan. Grote bek, klein hartje, dachten we even. Maar van haar rootsy Americana hadden we toch niet terug. Lees het verslag hier.

Epa
© Epa

De zon laat zich ook geregeld zien.

Festivalgangers kunnen op de laatste dag af en toe genieten van de zon.

In beeld: Vintage Trouble

De Amerikaanse rhythm & blues band Vintage Trouble trapte de vierde dag van Werchter in gang. Fotograaf Rob Walbers keek mee. Bekijk zijn foto's.

Rob Walbers
© Rob Walbers

Alice on the Roof op Rock Werchter: FM-pop in het franglais

Nee, het dak van The Barn ging er niet af bij Alice on the Roof, popnimf van de kanten van Mons. Maar het was wel eerste keer, best goeie keer voor Alice Dutoit op Rock Werchter. Lees het verslag hier.

Rob Walbers
© Rob Walbers

In beeld: The Strypes

De vier jonge Ieren van The Strypes maken muziek die je wellicht niet zou verwachten: retro-rythm & blues. Fotograaf Rob Walbers legde hun concert vast op beeld.

Rob Walbers
© Rob Walbers

The Strypes: nooit met twee woorden spreken

Ze zijn pas twintig of daaromtrent en maken muziek waarin iedere invloed van ná 1965 uit den boze is. Niet dat we daar iets op tegen hebben. Je kunt het rock-'n-rollvak beter leren van de pioniers dan van de navolgers. Lees het verslag hier.

Rob Walbers
© Rob Walbers

In beeld: Alice on the Roof

De 21-jarige popnimf uit Bergen Alice Dutoit oftewel Alice on the Roof is pianiste van opleiding en charmeert met frisse elektronica en kwetsbare vocals. Fotograaf Rob Walbers was bij haar optreden. Bekijk zijn foto's.

Rob Walbers
© Rob Walbers

In beeld: Aurora

Aurora mag alvast Katy Perry tot haar fans rekenen. "Finally. New music that makes my heart a flutter. Check out this 17 yr old angel" twitterde Perry over de Noorse singer-songwriter. Bekijk de beelden van haar optreden gemaakt door Rob Walbers.

Rob Walbers
© Rob Walbers

Ondanks de modder- en waterellende verloopt het festival voor de hulpdiensten vrij rustig.

Zaterdag diende het Rode Kruis 1.400 festivalgangers te verzorgen, een normaal cijfer voor een doorsnee festivaldag in Werchter. Er werden ook veertien mensen voor verdere verzorging naar het ziekenhuis gevoerd. Het festival blijft tot dusver gespaard van incidenten zoals vechtpartijen.

Net als de nachten voordien werkten de organisatoren ook in de nacht van zaterdag op zondag met man en macht om het modderige terrein terug in orde te brengen. Er werden opnieuw tonnen zand en boomschors over de weide gekieperd.

De Rotselaarse burgemeester Dirk Claes gaf de brandweer zaterdag ook opdracht om de campings te inspecteren op eventuele waterproblemen, maar deze bleken in orde. Als gevolg van de slechte weersomstandigheden zijn volgens Claes al een aantal kampeerders terug naar huis vertrokken. Hij verwacht tot maandagmiddag een zeer gespreide uittocht.

Verkeersproblemen waren er zondagmiddag niet meer. De festivalgangers met een dagticket hebben de boodschap dat er in de omgeving van Werchter geen parkeerplaats meer beschikbaar is kennelijk begrepen. (Belga)

Belga
© Belga

Kensington uit Utrecht is enthousiast over hun optreden.

'We had an absolute blast' op Werchter.

De stemming aan het begin van de laatste dag is prima.

De laatste dag van Rock Werchter is van start gegaan. De stemming zit er goed in bij het optreden van Vintage Trouble. Bekijk alvast een paar eerste sfeerbeelden.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh
Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Dag 3 van Rock Werchter geSnapt

Volg al onze Snapchatverhalen via 'KnackFocus'.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Lianne La Havas, poulain van Prince: 'Niks mis met beleefd zijn, toch?'

Van16u05 tot 17u05 speelt Lianna La Havas in The Barn. Bereid je voor en herlees dit interview dat in Knack Focus verscheen.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Snapchat-account Rock Werchter is een wisselbeker

De Snapchat-account van Rock Werchter is een wisselbeker. Momenteel wordt hij beheerd door Alice On The Roof, dus als je haar verhaal wilt volgen, weet je wat te doen!

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Kampeerkeuken voor beginners: vijf tips om mee uit te pakken

Ga je nog een potje koken vandaag op Rock Werchter? Dan heb je misschien wel iets aan deze tips.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

In beeld: hoe modderig is het nu écht op de weide?

Hoe modderig is het nu écht op de weide? Aan uw Instagram-posts te zien: behoorlijk.

Instagram Driesathome
© Instagram Driesathome
Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Rammstein bedankt Rock Werchter

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Politie waarschuwt voor diefstallen

"Laat geen waardevolle spullen achter in je tent," klinkt het.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Extra drukte verwacht op de weg

Hoe je vandaag wél vlot op Rock Werchter raakt? Lees het op de site van de organisatie.