Op het jaarlijkse muziekfestival by:Larm in Oslo is voor de eerste maal de Nordic Music Prize uitgereikt. De noordelijke landen hebben na onder meer Canada met haar Polaris Music Prize en Engeland met zijn Mercury Prize nu ook hun eigen prijs. Artiesten uit Zweden, Noorwegen, Ijsland, Finland en Denemarken komen in de aanmerking om de Nordic prijs weg te kapen.

Jaarlijks brengen de Scandinavische landen heel wat interessante muziek. Denk maar aan artiesten als Sigur Rós, Robyn, Björk, Lykke Li, Emiliana Torrini, ... die erin geslaagd zijn het hoge noorden een eigen stem en geluid te geven.

Jónsi, frontman van Sigur Rós, won de eerste uitgave van de gloednieuwe onderscheiding. Zijn soloplaat 'Go' van vorig jaar liet albums van onder andere Robyn, First Aid Kit, The Radio Dept en Serena Maneesh achter zich.

De jury zei over de muziek van de winnaar 'dat die enkel in het noorden gemaakt kon worden. Het klinkt en ruikt naar Ijsland.'

Bekijk hier hoe Jónsi de prijs in ontvangst nam.

Jonsi wins first Nordic Music Prize at by:Larm 2011 from Millimedia on Vimeo.

Astrid Snoeys

Op het jaarlijkse muziekfestival by:Larm in Oslo is voor de eerste maal de Nordic Music Prize uitgereikt. De noordelijke landen hebben na onder meer Canada met haar Polaris Music Prize en Engeland met zijn Mercury Prize nu ook hun eigen prijs. Artiesten uit Zweden, Noorwegen, Ijsland, Finland en Denemarken komen in de aanmerking om de Nordic prijs weg te kapen.Jaarlijks brengen de Scandinavische landen heel wat interessante muziek. Denk maar aan artiesten als Sigur Rós, Robyn, Björk, Lykke Li, Emiliana Torrini, ... die erin geslaagd zijn het hoge noorden een eigen stem en geluid te geven. Jónsi, frontman van Sigur Rós, won de eerste uitgave van de gloednieuwe onderscheiding. Zijn soloplaat 'Go' van vorig jaar liet albums van onder andere Robyn, First Aid Kit, The Radio Dept en Serena Maneesh achter zich. De jury zei over de muziek van de winnaar 'dat die enkel in het noorden gemaakt kon worden. Het klinkt en ruikt naar Ijsland.'Bekijk hier hoe Jónsi de prijs in ontvangst nam.Jonsi wins first Nordic Music Prize at by:Larm 2011 from Millimedia on Vimeo.Astrid Snoeys