Dit waren de oorspronkelijke namen van 25 bekende bands

Dit waren de oorspronkelijke namen van 25 bekende bands
© Reuters

Bone Thugs-N-Harmony © Reuters

Oorspronkelijke naam: The Band Aid Boys

Deze rapband uit Cleveland dankt hun oorspronkelijke naam aan een ongeval met de bromfiets dat Anthony "Krayzie Bone" Henderson op de middelbare school had. Zijn bandleden kwamen uit solidariteit met verbanden om naar school en de naam 'The Band Aid Boys' was geboren.

Creedance Clearwater Revival © Fantasy Recods, Wikicommons

Oorspronkelijke naam: The Golliwogs

Helemaal aan het begin maakten de bandleden instrumentale muziek onder de naam The Blue Velvets, maar de platenfirma vond The Golliwogs beter. Golliwog is een zwart personage uit de 19e-eeuwse kinderboeken van Florence Kate Upton. De groep was het daar niet mee eens, maar moest er wel in meegaan. Toen de platenmaatschappij enkel jaren later overgenomen werd, koos de nieuwe directeur de nieuwe naam Creedance Clearwater Revival.

Black Sabbath © Reuters

Oorspronkelijke naam: The Polka Tulk Blues Band

Black Sabbath past perfect bij de band rond Ozzy Osbourne. Dat ze niet door het leven zijn blijven gaan als The Polka Tulk Blues Band is te danken aan gitarist Tony Iommi. Hij wist zijn bandleden te overtuigen de band te noemen naar de Boris Karloff film Black Sabbath.

Beach Boys © Wikicommons

Oorspronkelijke naam: The Pendeltons

Toen Brian Wilson begon met het schrijven van surfsongs had hij zelf amper ooit op een surfplank gestaan. Om geloofwaardig over te komen koos hij voor zijn band de naam The Pendeltons naar het kledingmerk dat geliefd was bij surfers. De platenmaatschappij vond deze stoffige naam drie keer niks en maakte er Beach Boys van, overigens zonder het de bandleden zelf te vragen. Toen Brian Wilson jaren later de naam wilde veranderen in The Beach, kreeg hij dat niet meer voor elkaar.

Beastie Boys © Reuters

Oorspronkelijke naam: The Young Aborigines

De latere Beastie Boys wilden in hun begindagen 'primitief' klinken en kozen daarom voor de naam The Young Aborigines: "We came up with the idea that the music should be primitive in some way, which is how we came up with the Young Aborigines as the name of the band." Later werden ze de Beastie Boys, maar niet tot tevredenheid van alle bandleden. Volgens Mike D was het "the stupidest name we could come up with."

Black Crowes © Reuters

Oorspronkelijke naam: Mr. Crowe's Garden

Mr. Crowe's Garden - een variatie op de naam van het kinderboek Johnny Crow's Garden - is al niet al te flitsend, maar het had nog erger gekund. Def American baas Rick Rubin zou voorgesteld hebben de band 'Kobb Kounty Krows', gespeld als KKK te noemen. De bandleden konden zich begrijpelijk niet helemaal vinden in die naam.

Earth, Wind & Fire © Reuters

Oorspronkelijke naam: The Salty Peppers

Maurice White begon als sessiedrummer voor jazzartiesten als Etta James. Toen hij zijn eigen trio vormde, vond hij de jazzy naam The Salty Peppers daar goed bij passen. Toen hij naar Los Angeles verhuisde en de band uitgroeide tot 10 leden, vond hij voor een nieuwe naam inspiratie bij zijn sterrenbeeld Boogschutter met de elementen 'aarde, wind en vuur'.

Def Leppard © Reuters

Oorspronkelijke naam: Atomic Mass

Atomic Mass is niet de meest flashy naam voor een band, toch kozen deze Britse rockers er in het begin wel voor. Of het aan de naam te wijten is weten we niet, maar Atomic Mass slaagde er niet in geld te verdienen met hun concerten. Zanger Joe Elliott had ondertussen op school een poster ontworpen voor een niet-bestaande band die hij 'Deaf Leopard' had gedoopt. Die naam verbasterden ze tot Def Leppard om te voorkomen dat ze aangezien werden voor een punkband.

Pearl Jam © Reuters

Oorpronkelijke naam: Mookie Blaylock

In hun begindagen was de band uit Seattle te druk bezig om na te denken over een goedd bandnaam. Mookie Blaylock was de naam van een basketballspeler van de New Jersey Nets. Toen de band bekender werd in de VS konden ze niet dezelfde naam blijven dragen als de sportman. Bassist Jeff Ament kwam met de naam Pearl. Na het zien van een concert van Neil Young die van iedere song een soort 'jam' maakten, werd het uiteindelijk 'Pearl Jam'.

Kiss © Reuters

Oorspronkelijke naam: Wicked Lester

Gene Simmons en Paul Stanley begonnen hun muzikale loopbaan in een band met de naam Wicked Lester. Ze maakten rockmuziek met harmonieuze zangpartijen à la The Doobie Brothers. Toen ze de band verlieten vormden ze samen met drummer Peter Criss een nieuwe groep die de meer bombastische muziek ging maken waar Kiss om bekendstaat. De naam Kiss vonden ze 'sexual and cool.'

Queen © Epa

Oorspronkelijke naam: Smile

Brian May, Roger Taylor en de toenmalige zanger Tim Staffell deden op de universiteit mee aan een project en kozen daarvoor de naam Smile. Toen Tim Staffell vertrok en Freddie Mercury zijn plaats innam, kozen ze de meer bij hun muziek passende naam Queen: "Glamour is a part of us and we want to be dandy. We want to shock and be outrageous."

The Cure © Reuters

Oorspronkelijke naam: The Obelisk

The Cure begon op de middelbare school als The Obelisk. Robert Smith speelde toen nog piano en was niet de frontman die hij later zou worden. In de loop van de tijd wisselde de band verschillende keren van naam: Malice, daarna Easy Cure en uiteindelijk simpelweg The Cure.

Pink Floyd © Reuters

Oorspronkelijke naam: Screaming Abdabs

Screaming Abdabs is een oude Britse gezegde dat zoiets betekent als 'iemand de kriebels' bezorgen. Niet bepaald een goed verkopende naam, zeker niet in het buitenland.

Doobie Brothers © Warner/Reprise Records

Oorspronkelijke naam: Pud

Toen de Doobie Brothers - toen nog Pud - van een trio uitgroeiden tot een vijftal, wilden ze een andere naam, maar ze wisten geen van allen iets te bedenken. Een huisgenoot kwam toen met de Doobie Brothers - omdat ze altijd rookten - op de proppen.

Finger Eleven © Reuters

Oorspronkelijke naam: Rainbow Butt Monkeys

De Finger Eleven-leden bedachten de naam Rainbow Butt Monkeys toen ze nog op de middelbare school zaten en thrash-funk muziek maakten. Ze brachten één album uit met die naam. Toen ze in 1997 van muziekgenre veranderde, kozen ze meteen een andere naam.

Green Day © Reuters

Oorspronkelijke naam: Sweet Children

Toen Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt 14 jaar waren maakten ze al muziek onder de naam Sweet Children. Een naam die niet lang bij de band pastte en zeker niet bij de punk rock muziek die ze maakten. De naam Green Day was snel gevonden: een van hun eerste nummers heette zo en betekent 'een dag waarop je niets doet, enkel wat marijuana roken'.

Maroon 5 © Reuters

Oorspronkelijke naam: Kara's Flowers

Deze eerder als een 'all girls band' klinkende naam kwam van een groupie die in het prille begin verliefd was op Adam Levine en de andere bandleden. Ze brachten twee albums uit onder die naam, maar die flopten allebei. Vanaf het moment dat ze zich Maroon 5 hadden gedoopt ging het meteen stukken beter.

Lamb of God © Reuters

Oorspronkelijke naam: Burn the Priest

Lamb of God ging de eerste vijf jaren van hun bestaan door het leven als Burn the Priest, maar ze ondervonden zelf de nodige nadelen van die naam. "You're automatically stamped with 'Evil' on your forehead with a name like Burn the Priest" vertelde zanger Randy Blythe. Bovendien werden ze door die naam meteen geassocieerd met 'satanic black metal'. Lamb of God klinkt minder provocerend, maar zorgt er toch nog geregeld voor dat de band niet mag optreden op festivals.

Creed © Reuters

Oorspronkelijke naam: Naked Toddler

Om de een of andere onverklaarbare reden leek het gitarist Mark Tremonti een goed idee om de band 'Naked Toddler' te noemen. Ze merkten snel dat de naam niet goed viel bij het publiek. "Girls hated it and said it made them think of pedophilia", zegt zanger Scott Stapp.

The Roots © Reuters

Oorspronkelijke naam: The Square Roots

The Roots wisselden verschillende keren van naam. Ze begonnen als Radio Activity, gevolgd door Black to the Future en The Square Roots. Toen ze ontdekten dat er al een folkband was met die naam, kortten ze het af tot The Roots.

Sugar Ray © Reuters

Oorspronkelijke naam: The Shrinky Dinks

The Shrinky Dinks was Amerikaanse speelgoed dat de bandleden het meest nutteloze speeltje vonden dat ze kenden. De maker van Shrinky Dinks was hier niet zo blij mee. Toen de band bekend begon te worden, dreigde het bedrijf met een rechtzaak. Ze noemden zich toen maar naar de overleden boxer Sugar Ray Robinson.

Red Hot Chili Peppers © Epa

Oorspronkelijke naam: Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem

Vanwaar deze lange, ingewikkelde naam? Zanger Anthony Kiedes: "That's was how we wanted to play, majestic and chaotic".

Radiohead © Epa

Oorspronkelijke naam: On a Friday

Toen de leden van Radiohead nog op de Abingdon School in Oxfordshire zaten, oefenden ze altijd op vrijdag. Vandaar de naam On a Friday. Toen ze een contract bij EMI Records kregen leek het de platenmaatschappij een goed idee de naam te veranderen. Alle bandleden waren een grote fan van Talkings Heads en kozen hun onbekende song 'Radio Head' als nieuwe bandnaam.

Simon and Garfunkel © Reuters

Oorpronkelijke naam: Tom & Jerry

Paul Simon en Arthur Garfunkel begonnen muziek te maken toen ze 15 jaar oud waren en traden toen op onder de naam Tom & Jerry omdat ze hun eigen naam niet zo 'marketable' vonden. Al snel stopten ze hun muzikale aspiraties in de koelkast om eerst naar de universiteit te gaan. In 1964 gingen ze opnieuw samen spelen, nu wel met hun eigen Joodse namen. Ze namen daarbij het risico dat ze daardoor een deel van het publiek van zich vervreemden, maar ze wilden eerlijk zijn en een statement maken.

Blue Öyster Cult © Eric Meola. Columbia Records

Oorspronkelijke naam: Soft White Underbelly

Niet dat Blue Öyster Cult zo'n fantastische naam is, maar Soft White Underbelly is nog erger. Dat vond de toenmalige manager van de band ook. Na een rampzalig optreden vond hij het welletjes en veranderde de naam in Oaxaca, daarna in The Stalk-Forrest Group en ten slotte in Blue Öyster Cult.