"Don Quichotte" van Jules Massenet werd op 14 mei 1910 in België gecreëerd, met in de hoofdrollen Feodor Chaliapin en Lucy Arbell. Op dat moment was componist Massenet 68 jaar oud. De opera viert dus zijn honderdste verjaardag. Brusselaar José van Dam (1940) zal de titelrol, één van zijn favoriete rollen, zingen.

Het wordt meteen zijn laatste optreden in De Munt. Meer dan dertig jaar werkte hij samen met het Brusselse huis. De opera is dan ook meteen een hommage aan zijn opmerkelijke carrière van vijftig jaar op de planken. Voor sommigen heeft de Belgische bas-bariton namelijk de mooiste stem ter wereld.

"Ik heb veel gezongen, veel gereisd, nu wil een beetje normaal gaan leven. Het wordt mijn laatste productie hier in de Munt, en dan doe ik nog wat concerten en recitals. Ik zal meer les gaan geven. Ik doceer aan de Koningin Elisabethkapel. Ik wil jonge zangers opleiden", vertelt Van Dam.

Beroemde zangleraar

Tijdens het lesgeven legt hij de nadruk op geduld hebben. "Je moet vooral goed nadenken voor je een rol aanneemt. Waar ik veel aandacht aan besteed: je moet de tekst begrijpen. En je moet de medeklinkers zingen. Als je zingt 'ich 'ie-e dich' kom je er niet. Die l en b moeten erbij. Door de medeklinkers word je begrepen en kom je tot een interpretatie", stelt de zanger.

Aangezien Van Dam geboren en getogen is in Brussel volgde hij er ook zangles. Hij leerde de knepen van het vak bij de beroemde zangpedagoog Frédéric Anspach.

"Het is zijn grootvader, die ooit burgemeester van Brussel was, naar wie de centrale laan genoemd is. Frédéric was mijn enige leraar. Ik maakte kennis met hem op mijn zestiende, net toen ik mijn stembreuk had. Ik ben bij hem gebleven tot hij stierf, 36 was ik toen. Nadien heb ik het in mijn eentje gered", besluit Van Dam.

Lucas Huybrechts/Elien Haentjens

'Don Quichotte', tussen 4 en 19 mei in De Munt. Op 8 mei wordt de productie om 20.30 uur rechtstreeks op groot scherm op de Grote Markt in Brussel vertoond. Ook televisiezender Arte zendt de opera dan uit. Op 23 mei vindt in de Brusselse Munt het concert 'José van Dam. 30/50/70' plaats. Het is een eerbetoon aan de 30-jarige aanwezigheid van de bariton op de Brusselse scène, aan zijn 50-jarige carrière en voor zijn 70ste verjaardag.

"Don Quichotte" van Jules Massenet werd op 14 mei 1910 in België gecreëerd, met in de hoofdrollen Feodor Chaliapin en Lucy Arbell. Op dat moment was componist Massenet 68 jaar oud. De opera viert dus zijn honderdste verjaardag. Brusselaar José van Dam (1940) zal de titelrol, één van zijn favoriete rollen, zingen. Het wordt meteen zijn laatste optreden in De Munt. Meer dan dertig jaar werkte hij samen met het Brusselse huis. De opera is dan ook meteen een hommage aan zijn opmerkelijke carrière van vijftig jaar op de planken. Voor sommigen heeft de Belgische bas-bariton namelijk de mooiste stem ter wereld. "Ik heb veel gezongen, veel gereisd, nu wil een beetje normaal gaan leven. Het wordt mijn laatste productie hier in de Munt, en dan doe ik nog wat concerten en recitals. Ik zal meer les gaan geven. Ik doceer aan de Koningin Elisabethkapel. Ik wil jonge zangers opleiden", vertelt Van Dam. Beroemde zangleraar Tijdens het lesgeven legt hij de nadruk op geduld hebben. "Je moet vooral goed nadenken voor je een rol aanneemt. Waar ik veel aandacht aan besteed: je moet de tekst begrijpen. En je moet de medeklinkers zingen. Als je zingt 'ich 'ie-e dich' kom je er niet. Die l en b moeten erbij. Door de medeklinkers word je begrepen en kom je tot een interpretatie", stelt de zanger. Aangezien Van Dam geboren en getogen is in Brussel volgde hij er ook zangles. Hij leerde de knepen van het vak bij de beroemde zangpedagoog Frédéric Anspach. "Het is zijn grootvader, die ooit burgemeester van Brussel was, naar wie de centrale laan genoemd is. Frédéric was mijn enige leraar. Ik maakte kennis met hem op mijn zestiende, net toen ik mijn stembreuk had. Ik ben bij hem gebleven tot hij stierf, 36 was ik toen. Nadien heb ik het in mijn eentje gered", besluit Van Dam. Lucas Huybrechts/Elien Haentjens'Don Quichotte', tussen 4 en 19 mei in De Munt. Op 8 mei wordt de productie om 20.30 uur rechtstreeks op groot scherm op de Grote Markt in Brussel vertoond. Ook televisiezender Arte zendt de opera dan uit. Op 23 mei vindt in de Brusselse Munt het concert 'José van Dam. 30/50/70' plaats. Het is een eerbetoon aan de 30-jarige aanwezigheid van de bariton op de Brusselse scène, aan zijn 50-jarige carrière en voor zijn 70ste verjaardag.