De afgelopen weken vroegen kranten, blogs en magazines, ook Knack Focus, zich en masse af wat de beste albums en singles van het jaar zijn. Een schijnbaar eenvoudige vraag, maar wel eentje die al snel uiteen valt in tientallen andere vragen. Welk album maakte dit jaar het meeste impact? Welke single zat technisch het beste in elkaar? Welke songteksten gonsden dagenlang tussen onze hersenkwabben? Welke muziek liet ons huilen of lachen? Om maar te zeggen dat het geen exacte wetenschap is, dat eindejaarslijstjes maken.

Een vraag die je er ook tussen zou kunnen gooien, zeker in het land van Tomorrowland, Netsky, Charlotte De Witte en de vliegende broers Dewaele, is wat de mensen in 2018 deed dansen. Welke technotracks knalden gaten in het plafond? Welke housenummers lieten ons zweten tot onze oksels zich konden meten met het Titicacameer? Welke hippe leftfield elektronica-artiesten verstopten tussen hun hippe synth-tapijtjes af en toe een tot in het schaambeen vibrerende beat? Ons antwoord daarop vindt u hieronder.

Dat DJ Koze en Jon Hopkins dit jaar ongemeen boeiende albums uitbrachten, las u eerder al in Knack Focus. Anderen passeren dan weer voor het eerst op deze pagina's, zoals Adam Beyer en Bart Skils, die met Your Mind op de USB-stick van zowat elke techno-dj kampeerden, en Fisher, die met Losing It dé housestomper van de zomer uitbracht.

Zelfs diep in de mainstream viel er uitstekend te dansen, met Disclosures exotische Ultimatum op kop. Voor de avonturiers zijn Yaeji, Ross From Friends, Against All Logic, Ninjato en Asa Moto de snoepjes van het jaar. Wist u trouwens dat die laatste twee Belgische acts zijn? Wel, dan weet u het nu.

Over eigen kweek gesproken, deze lijst is niet compleet zonder Amelie Lens en Farrago, het koningskoppel van de vaderlandse techno. Ook Paténipat van Charlotte Adigéry, dat al op 19 stond in onze reguliere top 50, heeft zijn plekje meer dan verdiend. En dan zijn er nog de producers van Paténipat, Stephen en David Dewaele, die ook dit jaar weer kwaliteit leverden. Maar nu moet u ons laten, we gaan onze oudejaarsplaylist samenstellen. Vamos!

Adam Beyer en Bart Skils - Your Mind

Against All Logic - Some Kind of Game

ARTBAT - Planeta

Asa Motto - Worrying

Bicep - Opal (Four Tet Remix)

Boys Noize - Killer (Dense & Pika remix)

Channel Tres - Jet Black

Charlotte Adigéry - Paténipat

Disclosure - Ultimatum

Disciples - Atheist

DJ Koze - Pick Up

ELAX - Reaktor

Farrago en Amelie Lens - Jealousy

Fisher - Losing It

Gorgon City - 'Grooves On The Vinyl'

Helena Hauff - Qualm

Hermetics - Sonnenrad

Jon Hopkins - Neon Pattern Drum

Joyhauser - C166W

Kevin De Vries - Sciamachy

Kink - Leko

Kölsch - Little Death

Ninjato - Funky Banana Tea

Paul Kalkbrenner - Part One

Ross From Friends - Project Cybersyn

Shakedown - At Night (Peggy Gou's Acid Journey Remix)

Soulwax - Essential Six

Undercatt - Britannia

Valentino Khan - Feel Your Love

Yaeji - One More

De afgelopen weken vroegen kranten, blogs en magazines, ook Knack Focus, zich en masse af wat de beste albums en singles van het jaar zijn. Een schijnbaar eenvoudige vraag, maar wel eentje die al snel uiteen valt in tientallen andere vragen. Welk album maakte dit jaar het meeste impact? Welke single zat technisch het beste in elkaar? Welke songteksten gonsden dagenlang tussen onze hersenkwabben? Welke muziek liet ons huilen of lachen? Om maar te zeggen dat het geen exacte wetenschap is, dat eindejaarslijstjes maken. Een vraag die je er ook tussen zou kunnen gooien, zeker in het land van Tomorrowland, Netsky, Charlotte De Witte en de vliegende broers Dewaele, is wat de mensen in 2018 deed dansen. Welke technotracks knalden gaten in het plafond? Welke housenummers lieten ons zweten tot onze oksels zich konden meten met het Titicacameer? Welke hippe leftfield elektronica-artiesten verstopten tussen hun hippe synth-tapijtjes af en toe een tot in het schaambeen vibrerende beat? Ons antwoord daarop vindt u hieronder. Dat DJ Koze en Jon Hopkins dit jaar ongemeen boeiende albums uitbrachten, las u eerder al in Knack Focus. Anderen passeren dan weer voor het eerst op deze pagina's, zoals Adam Beyer en Bart Skils, die met Your Mind op de USB-stick van zowat elke techno-dj kampeerden, en Fisher, die met Losing It dé housestomper van de zomer uitbracht. Zelfs diep in de mainstream viel er uitstekend te dansen, met Disclosures exotische Ultimatum op kop. Voor de avonturiers zijn Yaeji, Ross From Friends, Against All Logic, Ninjato en Asa Moto de snoepjes van het jaar. Wist u trouwens dat die laatste twee Belgische acts zijn? Wel, dan weet u het nu. Over eigen kweek gesproken, deze lijst is niet compleet zonder Amelie Lens en Farrago, het koningskoppel van de vaderlandse techno. Ook Paténipat van Charlotte Adigéry, dat al op 19 stond in onze reguliere top 50, heeft zijn plekje meer dan verdiend. En dan zijn er nog de producers van Paténipat, Stephen en David Dewaele, die ook dit jaar weer kwaliteit leverden. Maar nu moet u ons laten, we gaan onze oudejaarsplaylist samenstellen. Vamos!