De Argentijns-Israëlische pianist en dirigent van Russische afkomst Daniel Barenboim ontvangt dit jaar de Herbert von Karajan-muziekprijs.

"Hij heeft de afgelopen 60 jaar niet alleen zijn stempel op de klassieke muziekwereld gedrukt, maar die ook verzoenend verder ontwikkeld", luidde het in de motivering over de 67-jarige laureaat.

De met 50.000 euro gedoteerde onderscheiding zal op 4 november in de marge van een concert in het theatergebouw van Baden-Baden overhandigd worden. Het prijzengeld is bestemd voor de muzikale opleiding van jongere generaties.

Samen met Cassiers

Bareinboim is algemeen muziekdirecteur van de Berlijnse staatsopera Unter den Linden. Samen met onze landgenoot Guy Cassiers werkt hij momenteel aan de opera 'Der Ring des Nibelungen', die in mei in première gaat in Milaan. Bovendien is hij medeoprichter van een orkest met jonge Arabische en Israëlische muzikanten.

De huldiging wordt sinds 2003 in Baden-Baden georganiseerd. Overige laureaten waren onder anderen violiste Anne-Sophie Mutter (2003), de Berliner Philharmoniker (2004), pianist Alfred Brendel (2008) en vorig jaar zanger en basbariton Thomas Quasthoff.

De Argentijns-Israëlische pianist en dirigent van Russische afkomst Daniel Barenboim ontvangt dit jaar de Herbert von Karajan-muziekprijs. "Hij heeft de afgelopen 60 jaar niet alleen zijn stempel op de klassieke muziekwereld gedrukt, maar die ook verzoenend verder ontwikkeld", luidde het in de motivering over de 67-jarige laureaat. De met 50.000 euro gedoteerde onderscheiding zal op 4 november in de marge van een concert in het theatergebouw van Baden-Baden overhandigd worden. Het prijzengeld is bestemd voor de muzikale opleiding van jongere generaties. Samen met Cassiers Bareinboim is algemeen muziekdirecteur van de Berlijnse staatsopera Unter den Linden. Samen met onze landgenoot Guy Cassiers werkt hij momenteel aan de opera 'Der Ring des Nibelungen', die in mei in première gaat in Milaan. Bovendien is hij medeoprichter van een orkest met jonge Arabische en Israëlische muzikanten. De huldiging wordt sinds 2003 in Baden-Baden georganiseerd. Overige laureaten waren onder anderen violiste Anne-Sophie Mutter (2003), de Berliner Philharmoniker (2004), pianist Alfred Brendel (2008) en vorig jaar zanger en basbariton Thomas Quasthoff.