De multi-instrumentalist Arthur Smith is donderdag, twee dagen na zijn 93ste verjaardag, in zijn thuisstad Charlotte, North Carolina, aan een natuurlijke oorzaak overleden.

Smith schreef in 1955 de song 'Feudin' Banjos', later herdoopt tot 'Dueling Banjos'. Dat nummer werd een wereldhit toen het werd gespeeld in de film 'Deliverance' van John Boorman. Pijnlijk voor Smith: hij stond niet zoals het hoort op de generiek. Dat leidde tot een proces, waardoor hij uiteindelijk toch de royalties voor het lied kon opstrijken.

In zijn eigen Carolina was Smith ook bekend van 'The Arthur Smith Show', de allereerste tv-show met countrymuziek als thema. In Charlotte richtte Smith ook een commerciële opnamestudio op. Die studio leverde, onder andere, de James Brown-hit 'Papa's got a brand new bag'.

Onder de tientallen artiesten die nummers van Smith hebben gecoverd, zijn ronkende namen als Chet Atkins, Johnny Cash, Willie Nelson en Roy Orbison. (Belga/DB)

De multi-instrumentalist Arthur Smith is donderdag, twee dagen na zijn 93ste verjaardag, in zijn thuisstad Charlotte, North Carolina, aan een natuurlijke oorzaak overleden. Smith schreef in 1955 de song 'Feudin' Banjos', later herdoopt tot 'Dueling Banjos'. Dat nummer werd een wereldhit toen het werd gespeeld in de film 'Deliverance' van John Boorman. Pijnlijk voor Smith: hij stond niet zoals het hoort op de generiek. Dat leidde tot een proces, waardoor hij uiteindelijk toch de royalties voor het lied kon opstrijken. In zijn eigen Carolina was Smith ook bekend van 'The Arthur Smith Show', de allereerste tv-show met countrymuziek als thema. In Charlotte richtte Smith ook een commerciële opnamestudio op. Die studio leverde, onder andere, de James Brown-hit 'Papa's got a brand new bag'. Onder de tientallen artiesten die nummers van Smith hebben gecoverd, zijn ronkende namen als Chet Atkins, Johnny Cash, Willie Nelson en Roy Orbison. (Belga/DB)