Geen voorprogramma voor Kristian Matsson, die woensdagavond als The Tallest Man On Earth solo het Brusselse publiek trotseerde. Met de debuutplaat van Bon Iver als achtergrondmuziek zetten de tienermeisjes op de eerste rij en de - beduidend minder giechelachtige - andere gegadigden zich schrap op de trapjes van de tot in de nok gevulde Rotonde. Wachtend op de gelaarsde gitaarvirtuoos werd de gezellige drukte al snel overheerst door snijdende stilte. De veile deernes vooraan slaakten nog een laatste zucht en het geluid van Matsson's hakken op de treden naar de podiumvloer kondigde het begin aan van een avond waarin het publiek grotendeels in katzwijm vertoefde.

Met "I'm sorry I am tuning all the time, but tonight I'm really out of tune (wijst naar hoofd)" legde Matsson op vermakelijke wijze aan boord dat zijn ik-stem-mijn-gitaar-na-elk-nummer-festisj er nog altijd niet beter op is geworden (de vorige keer in Brussel gaf een van Matsson's gitaarsnaren er tijdens het stemmen vroegtijdig de brui aan). Maar eens in tune, vonden Matsson's vingers blindelings hun weg naar de snaren en aan gezwindheid geen gebrek bij de inzet van het door iedereen langverwachte The Gardener. De halfwassen meiden die nog steeds roerloos naar de Zweed stonden te staren zetten het op een meezingen en vele hielen in de zaal stampten dociel mee op de maat van het hemelse gitaargetokkel. Kristian Matsson's stem was rauw en zuiver as always, en ook het typische folkgitaartje bleef plakken als Hollandse stroop op pannenkoeken.

De symbiose tussen deze man en zijn gitaar werd met momenten toch hoorbaar verstoord door het geluid van de ontspanner van een spiegelreflexcamera in de zaal, waar Matsson vlotjes doch hoffelijk op reageerde met een Sssshhhtt-gebaar richting fotografen. Een uur en een kwartier stond de man met de mooie schoenen op het podium, en door de gelijke verdeling van nieuwe en oudere nummers voelde de avond aan perfect in balans te zijn.

Met The King Of Spain - de single uit zijn jongste worp - sloot The Tallest Man On Earth een grootse avond af, bijgevolg kwam ook Amanda Bergman (Jaw Lesson) het podium op en in intiem duet gooiden ze het drie minuten over een andere boeg. Bij het verlaten van het podium bedankte Kristian Matsson zijn toeschouwers uitvoerig, met een gemeende glimlach en de hand op het hart.
Het is net die Scandinavische politesse die van Kristian Matsson een hele grote man maakt.

Bekijk hieronder The Tallest Man On Earth zoals we hem kennen. Puur natuur en onversterkt.
Een man en zijn gitaar.

Kristian Matsson doet zijn ding tijdens een Zweedse zonsondergang. Met The Gardener deed hij gisterenavond in de Rotonde vele tienermeisjesknieën knikken. Ook Focus Knack liet hij zeker niet onberoerd.

Elisah Vandaele

Geen voorprogramma voor Kristian Matsson, die woensdagavond als The Tallest Man On Earth solo het Brusselse publiek trotseerde. Met de debuutplaat van Bon Iver als achtergrondmuziek zetten de tienermeisjes op de eerste rij en de - beduidend minder giechelachtige - andere gegadigden zich schrap op de trapjes van de tot in de nok gevulde Rotonde. Wachtend op de gelaarsde gitaarvirtuoos werd de gezellige drukte al snel overheerst door snijdende stilte. De veile deernes vooraan slaakten nog een laatste zucht en het geluid van Matsson's hakken op de treden naar de podiumvloer kondigde het begin aan van een avond waarin het publiek grotendeels in katzwijm vertoefde. Met "I'm sorry I am tuning all the time, but tonight I'm really out of tune (wijst naar hoofd)" legde Matsson op vermakelijke wijze aan boord dat zijn ik-stem-mijn-gitaar-na-elk-nummer-festisj er nog altijd niet beter op is geworden (de vorige keer in Brussel gaf een van Matsson's gitaarsnaren er tijdens het stemmen vroegtijdig de brui aan). Maar eens in tune, vonden Matsson's vingers blindelings hun weg naar de snaren en aan gezwindheid geen gebrek bij de inzet van het door iedereen langverwachte The Gardener. De halfwassen meiden die nog steeds roerloos naar de Zweed stonden te staren zetten het op een meezingen en vele hielen in de zaal stampten dociel mee op de maat van het hemelse gitaargetokkel. Kristian Matsson's stem was rauw en zuiver as always, en ook het typische folkgitaartje bleef plakken als Hollandse stroop op pannenkoeken. De symbiose tussen deze man en zijn gitaar werd met momenten toch hoorbaar verstoord door het geluid van de ontspanner van een spiegelreflexcamera in de zaal, waar Matsson vlotjes doch hoffelijk op reageerde met een Sssshhhtt-gebaar richting fotografen. Een uur en een kwartier stond de man met de mooie schoenen op het podium, en door de gelijke verdeling van nieuwe en oudere nummers voelde de avond aan perfect in balans te zijn. Met The King Of Spain - de single uit zijn jongste worp - sloot The Tallest Man On Earth een grootse avond af, bijgevolg kwam ook Amanda Bergman (Jaw Lesson) het podium op en in intiem duet gooiden ze het drie minuten over een andere boeg. Bij het verlaten van het podium bedankte Kristian Matsson zijn toeschouwers uitvoerig, met een gemeende glimlach en de hand op het hart. Het is net die Scandinavische politesse die van Kristian Matsson een hele grote man maakt. Bekijk hieronder The Tallest Man On Earth zoals we hem kennen. Puur natuur en onversterkt. Een man en zijn gitaar.Kristian Matsson doet zijn ding tijdens een Zweedse zonsondergang. Met The Gardener deed hij gisterenavond in de Rotonde vele tienermeisjesknieƫn knikken. Ook Focus Knack liet hij zeker niet onberoerd.Elisah Vandaele