Reissue van de Week: The Smiths

Superieur verklankte weltschmerz van een groepje hoogsensitieve dandy’s, dan wel ellendige zeurmuziek van een bende verwende Britse treurnichten: de muzikale merites van The Smiths hangen af van uw persoonlijke appreciatie.

The Smiths – Complete ***

Indierock

Rhino/Warner

WAT?

Superieur verklankte weltschmerz van een groepje hoogsensitieve dandy’s, dan wel ellendige zeurmuziek van een bende verwende Britse treurnichten: de muzikale merites van The Smiths hangen af van uw persoonlijke appreciatie, maar zeker is dat Complete de meest – euhm – complete box is die er van deze melancholieke Mancunians te scoren valt. De vier studioalbums plus de liveplaat Rank en de verzamelaars Hatful of Hollow, The World Won’t Listen en Louder Than Bombs werden er bovendien speciaal voor geremasterd.

GEPREZEN OF VERGUISD?

In de jaren 80, the decade that taste forgot, waren de meeste recensenten allang blij dat ze eens niet met Duran Duran, Spandau Ballet of Culture Club om de oren werden geslagen. Samen met R.E.M. aan de andere kant van de plas maakten The Smiths definitief een einde aan de suprematie van de synthesizer, en daar werden de duurste woorden en grootste superlatieven voor bovengehaald. Goed, sommigen hadden het over ’the toneless drone’ van Morrissey en anderen over de ‘driestuiverslicks’ van Johnny Marr, maar vergelijkingen met Oscar Wilde en Mick Ronson waren er óók.

EN VANDAAG?

Zelfs David Cameron is een fan: need we say more? Want frankly, mister Shankly: op het gebied van melodieuze indierock en clevere janglepop kregen The Smiths sindsdien nog maar weinig échte concurrentie te verduren. En de teksten van Morrissey klinken anno 2011 nog altijd pertinent, of ze nu gaan over pestgedrag (That Joke Isn’t Funny Anymore), de aanzienlijke lengtevariabiliteit onder de vrouwelijke mensensoort (Some Girls Are Bigger Than Others) of de algehele troosteloosheid van het leven (al de rest, quoi).

CUI BONE?

De hele Britpopgeneratie van Suede, Radiohead, Oasis en Blur staat bij Marr & Morrissey in het krijt en ook vandaag nog doen groepen als The Crookes en Belle & Sebastian hun voordeel met het pionierswerk van The Smiths. En schrijver Douglas Coupland noemde zijn roman ‘Girlfriend in a Coma’ zelfs naar het gelijknamige nummer van The Smiths.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content