In 2012 bracht Magic Slim het album 'Bad Boy' uit op het blueslabel Blind Pig, zijn laatste wapenfeit. De blueslegende staat geboekstaafd als een van de grondleggers van de elektrische Chicago-Blues, samen met Howlin' Wolf en Muddy Waters. Zijn unieke gitaarstijl was agressief en snijdend, met een natuurlijke vibrato waar hij enkel zijn vingers voor gebruikte. Zo combineerde hij het gevoel van de typische Chicago-blues slidegitaar met eigen rauwe en intense uithalen.

Chicago

Magic Slim werd geboren op 7 augustus 1937 als Morris Holt. Zijn ouders waren katoenplukkers uit Torrence (Mississippi). Morris zette zijn eerste stappen in de muziek in het kerkkoor en leerde piano spelen. Nadat hij zijn rechterpink verloor tijdens het katoenplukken, schakelde hij over op gitaar.

In 1955 volgde hij zijn oude vriend en mentor Magic Sam naar Chicago. Hier gaf Magic Sam de toen nog tengere Holt zijn bijnaam. Magic Slim ging aan de slag als bassist, maar werd niet bepaald hoog ingeschat door zijn medemuzikanten, waarop hij terugkeerde naar Mississipi.

Magic Slim and The Teardrops

Het duurde tot 1965 voor Magic Slim opnieuw naar Chicago trok. Hier richtte hij in 1967, samen met zijn jongere broers Nick en Douglas, The Teardrops op. Magic Slim and The Teardrops speelden begin de jaren zeventig in zowat alle rokerige blueskroegen van Chicago. Midden jaren zeventig veroverde hij als gitarist, songwriter en bandmuzikant de Verenigde Staten. Europa volgde snel.

Het eerste nummer dat Slim op band zette was 'Scufflin' in 1966. Op zijn debuutplaat was het wachten tot 1977. 'Born under a bad sign' was de eerste van de meer dan 30 platen die hij zou uitbrengen. In 1982 ontmoette Slim gitarist John Primer, die dertien jaar lang zijn vaste medegitarist zou zijn bij The Teardrops.

In 1994 verhuisde de bluesgitarist naar Lincoln (Nebraska). Vanaf dan werd hij live vaak bijgestaan door zijn zoon Shawn 'Lil' Slim'. In 2003 won Magic Slim voor de zesde maal de W.C. Handy Award voor bluesband van het jaar.

Op latere leeftijd bleef Magic Slim actief optreden, al moest hij dit uiteindelijk zittend doen. De opeenstapeling van gezondheidsproblemen werd hem tijdens zijn laatste tournee een paar weken geleden echter te veel. (JB)

In 2012 bracht Magic Slim het album 'Bad Boy' uit op het blueslabel Blind Pig, zijn laatste wapenfeit. De blueslegende staat geboekstaafd als een van de grondleggers van de elektrische Chicago-Blues, samen met Howlin' Wolf en Muddy Waters. Zijn unieke gitaarstijl was agressief en snijdend, met een natuurlijke vibrato waar hij enkel zijn vingers voor gebruikte. Zo combineerde hij het gevoel van de typische Chicago-blues slidegitaar met eigen rauwe en intense uithalen. Chicago Magic Slim werd geboren op 7 augustus 1937 als Morris Holt. Zijn ouders waren katoenplukkers uit Torrence (Mississippi). Morris zette zijn eerste stappen in de muziek in het kerkkoor en leerde piano spelen. Nadat hij zijn rechterpink verloor tijdens het katoenplukken, schakelde hij over op gitaar. In 1955 volgde hij zijn oude vriend en mentor Magic Sam naar Chicago. Hier gaf Magic Sam de toen nog tengere Holt zijn bijnaam. Magic Slim ging aan de slag als bassist, maar werd niet bepaald hoog ingeschat door zijn medemuzikanten, waarop hij terugkeerde naar Mississipi. Magic Slim and The Teardrops Het duurde tot 1965 voor Magic Slim opnieuw naar Chicago trok. Hier richtte hij in 1967, samen met zijn jongere broers Nick en Douglas, The Teardrops op. Magic Slim and The Teardrops speelden begin de jaren zeventig in zowat alle rokerige blueskroegen van Chicago. Midden jaren zeventig veroverde hij als gitarist, songwriter en bandmuzikant de Verenigde Staten. Europa volgde snel. Het eerste nummer dat Slim op band zette was 'Scufflin' in 1966. Op zijn debuutplaat was het wachten tot 1977. 'Born under a bad sign' was de eerste van de meer dan 30 platen die hij zou uitbrengen. In 1982 ontmoette Slim gitarist John Primer, die dertien jaar lang zijn vaste medegitarist zou zijn bij The Teardrops. In 1994 verhuisde de bluesgitarist naar Lincoln (Nebraska). Vanaf dan werd hij live vaak bijgestaan door zijn zoon Shawn 'Lil' Slim'. In 2003 won Magic Slim voor de zesde maal de W.C. Handy Award voor bluesband van het jaar. Op latere leeftijd bleef Magic Slim actief optreden, al moest hij dit uiteindelijk zittend doen. De opeenstapeling van gezondheidsproblemen werd hem tijdens zijn laatste tournee een paar weken geleden echter te veel. (JB)