De muzikant, een van de medestichters van de in de Verenigde Staten enorm populaire countrymuziek, stierf in Nashville, Tennessee. Dat meldde de lokale krant The Tennessean. Hij werd 88.

Zelfs mensen die niet van deze muziekstijl houden, hebben zijn composities al gehoord. Scruggs schreef samen met zijn vriend Lester Flatt de titelsong voor de televisiereeks "The Beverly Hillbillies", in de jaren zestig erg succesvol. Miljoenen mensen buiten de Verenigde Staten kennen "Foggy Mountain Breakdown". De titelmelodie voor de film "Bonnie and Clyde" werd een wereldhit en was zijn grootste succes.

Scruggs behoorde niet alleen tot de pioniers van de voor de zuidelijke staten zo typische bluegrassmuziek, hij was ook een vernieuwer. Zijn drievingergreep maakte het mogelijk de banjo ongewoon snel te bespelen. Vandaag is die greep standaard bij banjospelers. Scruggs behoorde ook tot de weinige countrymuzikanten, die zich openlijk tegen de Vietnamoorlog hadden gekant. (Belga/RDM)

De muzikant, een van de medestichters van de in de Verenigde Staten enorm populaire countrymuziek, stierf in Nashville, Tennessee. Dat meldde de lokale krant The Tennessean. Hij werd 88. Zelfs mensen die niet van deze muziekstijl houden, hebben zijn composities al gehoord. Scruggs schreef samen met zijn vriend Lester Flatt de titelsong voor de televisiereeks "The Beverly Hillbillies", in de jaren zestig erg succesvol. Miljoenen mensen buiten de Verenigde Staten kennen "Foggy Mountain Breakdown". De titelmelodie voor de film "Bonnie and Clyde" werd een wereldhit en was zijn grootste succes. Scruggs behoorde niet alleen tot de pioniers van de voor de zuidelijke staten zo typische bluegrassmuziek, hij was ook een vernieuwer. Zijn drievingergreep maakte het mogelijk de banjo ongewoon snel te bespelen. Vandaag is die greep standaard bij banjospelers. Scruggs behoorde ook tot de weinige countrymuzikanten, die zich openlijk tegen de Vietnamoorlog hadden gekant. (Belga/RDM)