Omar Souleyman is voor ons nog een nobele onbekende, maar in Syrië is zowat een nationale held. De laatste 17 jaar bracht hij meer dan vijfhonderd (!) studio- en livealbums uit. Het is dus veilig om te stellen dat Souleyman de speerpunt van de Syrische muziekwereld is, waar Björk die rol voor IJsland speelt (en dan vooral toen Sigur Rós, Teitur Lassen en Emiliana Torrini nog bij moeder aan de borst hingen).

Een exacte geboortedatum voor het resultaat van hun samenwerking is niet bekend. We weten wel dat we later dit jaar een CD mogen verwachten, uitgebracht door het Amerikaanse label Sublime Frequencies. Het zou de eerste grote release van Iraakse Choubi- en Syrische Dabkemuziek in het westen zijn.

Hopelijk is Souleyman bij de zaak, want met Björk als mecenas kan het soms snel gaan. Sinds de IJslandse zich bijvoorbeeld engageert om Micachu and the Shapes zoveel mogelijk te vernoemen, ging het die band alvast voor de wind. Björk liet de clip bij het nummer 'Turn Me Well' zelfs in première gaan op haar eigen website. Van bewonderingswaardig altruïsme gesproken.

De zangers heeft in het verleden dus al bewezen dat ze een neus heeft voor excentriek talent. Zo werkte ze al samen met Antony Hegarty, beatboxer Rahzel en Tania Tagaq, een zogenaamde throat singer. Vreemd, vreemder, Björk.

Björk, Rahzel en Tania Tagaq: 'Who is it'


Björk en Antony: 'The Dull Flame of Desire'Björk en PJ Harvey: 'Satisfaction'

Pieter Claes

Omar Souleyman is voor ons nog een nobele onbekende, maar in Syrië is zowat een nationale held. De laatste 17 jaar bracht hij meer dan vijfhonderd (!) studio- en livealbums uit. Het is dus veilig om te stellen dat Souleyman de speerpunt van de Syrische muziekwereld is, waar Björk die rol voor IJsland speelt (en dan vooral toen Sigur Rós, Teitur Lassen en Emiliana Torrini nog bij moeder aan de borst hingen). Een exacte geboortedatum voor het resultaat van hun samenwerking is niet bekend. We weten wel dat we later dit jaar een CD mogen verwachten, uitgebracht door het Amerikaanse label Sublime Frequencies. Het zou de eerste grote release van Iraakse Choubi- en Syrische Dabkemuziek in het westen zijn. Hopelijk is Souleyman bij de zaak, want met Björk als mecenas kan het soms snel gaan. Sinds de IJslandse zich bijvoorbeeld engageert om Micachu and the Shapes zoveel mogelijk te vernoemen, ging het die band alvast voor de wind. Björk liet de clip bij het nummer 'Turn Me Well' zelfs in première gaan op haar eigen website. Van bewonderingswaardig altruïsme gesproken. De zangers heeft in het verleden dus al bewezen dat ze een neus heeft voor excentriek talent. Zo werkte ze al samen met Antony Hegarty, beatboxer Rahzel en Tania Tagaq, een zogenaamde throat singer. Vreemd, vreemder, Björk. Björk, Rahzel en Tania Tagaq: 'Who is it' Björk en Antony: 'The Dull Flame of Desire' Björk en PJ Harvey: 'Satisfaction' Pieter Claes