Bestaat er een coolere regisseur dan de Amerikaan Spike Jonze? Ex-skater getrouwd met en intussen gescheiden van Sofia Coppola, een van de bedenkers van grappen-en-grollen-programma Jackass en verantwoordelijk voor enkele van de leukste videoclips ooit. Hieronder een kleine selectie. 'Otis' van Jay-Z en Kanye West bekijk je overigens gewoon hier.

Weezer - Buddy Holly (1994)

Een throwback naar gelukkiger dagen, deze clip voor 'Buddy Holly'. Rivers Cuomo en co worden getransporteerd naar de set van Happy Days, het programma met Richie Cunningham en natuurlijk, The Fonz. Er wordt ook braafjes in gedanst, seventies-style. Dans is een terugkerend thema in de clips van Spike Jonze.

Bekijk ook: Island in the Sun, instant feel good

Beastie Boys - Sabotage (1994)

De Beastie Boys en Spike Jonze go way back, zoals dat zo mooi klinkt in het Engels. De New Yorkse rappers zijn bovendien niet vies van een verkleedpartijtje of drie. 'Sabotage' is een parodie/hommage aan misdaadprogramma's uit de jaren '70. Goedgekeurd door Beavis & Butt-head in hun halfuurtje videoclips dissen.

Bekijk ook: de director's cut van Don't Play No Game That I Can't Win, met de Beastie Boys als actiefiguren

Björk - It's Oh So Quiet (1995)

Meestal werkt de IJslandse zangeres samen met Michel Gondry, maar af en toe verkiest ze Jonze. Zijn stijl past beter bij 'It's Oh So Quiet'. Let op het dansen en de slowmotion, kenmerken die Jonze wel vaker hanteert.

Bekijk ook: Betty Hutton - Blow a Fuse, waar Björk de mosterd haalde

Fatboy Slim - Weapon Of Choice (2000)

En dan: het summum van Jonze's voorliefde voor het gebruik van dans in een videoclip. Hij overtuigde niemand minder dan acteur Christopher Walken voor een nummertje surrealisme in een verlaten winkelcentrum. Opnieuw en opnieuw te zien, je wordt het gewoonweg niet beu.

Bekijk ook: Praise You, opgenomen guerillastijl aan een bioscoop in California. De reacties van verwonderde voorbijgangers is priceless.

Arcade Fire - The Suburbs (2010)

Het eerste wapenfeit van Jonze voor Canadese indie-darlings Arcade Fire. Geknipt en geplakt uit een 28 minuten durende kortfilm die de regisseurde draaide voor de band. Scenes From The Suburbs was een tijdlang online te bekijken, maar werd intussen helaas verwijderd.

Extra: Where The Wild Things Are (2009)

Jonze maakt niet enkel videoclips, getuige de films Being John Malkovich (1999) en Adaptation (2002). In 2009 waagde hij zich aan het meest geliefde kinderboek van de Verenigde Staten: Where The Wild Things Are van Maurice Sendak. In een recensie werd het omschreven als de hipsterversie van Star Wars. Waarschijnlijk omdat cultschrijver Dave Eggers instond voor het scenario. Bekijk hieronder de trailer.

(TS)

Bestaat er een coolere regisseur dan de Amerikaan Spike Jonze? Ex-skater getrouwd met en intussen gescheiden van Sofia Coppola, een van de bedenkers van grappen-en-grollen-programma Jackass en verantwoordelijk voor enkele van de leukste videoclips ooit. Hieronder een kleine selectie. 'Otis' van Jay-Z en Kanye West bekijk je overigens gewoon hier.Weezer - Buddy Holly (1994)Een throwback naar gelukkiger dagen, deze clip voor 'Buddy Holly'. Rivers Cuomo en co worden getransporteerd naar de set van Happy Days, het programma met Richie Cunningham en natuurlijk, The Fonz. Er wordt ook braafjes in gedanst, seventies-style. Dans is een terugkerend thema in de clips van Spike Jonze. Bekijk ook: Island in the Sun, instant feel good Beastie Boys - Sabotage (1994)De Beastie Boys en Spike Jonze go way back, zoals dat zo mooi klinkt in het Engels. De New Yorkse rappers zijn bovendien niet vies van een verkleedpartijtje of drie. 'Sabotage' is een parodie/hommage aan misdaadprogramma's uit de jaren '70. Goedgekeurd door Beavis & Butt-head in hun halfuurtje videoclips dissen.Bekijk ook: de director's cut van Don't Play No Game That I Can't Win, met de Beastie Boys als actiefiguren Björk - It's Oh So Quiet (1995)Meestal werkt de IJslandse zangeres samen met Michel Gondry, maar af en toe verkiest ze Jonze. Zijn stijl past beter bij 'It's Oh So Quiet'. Let op het dansen en de slowmotion, kenmerken die Jonze wel vaker hanteert.Bekijk ook: Betty Hutton - Blow a Fuse, waar Björk de mosterd haalde Fatboy Slim - Weapon Of Choice (2000) En dan: het summum van Jonze's voorliefde voor het gebruik van dans in een videoclip. Hij overtuigde niemand minder dan acteur Christopher Walken voor een nummertje surrealisme in een verlaten winkelcentrum. Opnieuw en opnieuw te zien, je wordt het gewoonweg niet beu. Bekijk ook: Praise You, opgenomen guerillastijl aan een bioscoop in California. De reacties van verwonderde voorbijgangers is priceless.Arcade Fire - The Suburbs (2010)Het eerste wapenfeit van Jonze voor Canadese indie-darlings Arcade Fire. Geknipt en geplakt uit een 28 minuten durende kortfilm die de regisseurde draaide voor de band. Scenes From The Suburbs was een tijdlang online te bekijken, maar werd intussen helaas verwijderd.Extra: Where The Wild Things Are (2009) Jonze maakt niet enkel videoclips, getuige de films Being John Malkovich (1999) en Adaptation (2002). In 2009 waagde hij zich aan het meest geliefde kinderboek van de Verenigde Staten: Where The Wild Things Are van Maurice Sendak. In een recensie werd het omschreven als de hipsterversie van Star Wars. Waarschijnlijk omdat cultschrijver Dave Eggers instond voor het scenario. Bekijk hieronder de trailer.(TS)