Beïnvloedt klimaatverandering onze muzieksmaak?

© iStockphoto

De opwarming van de aarde en de muziek waar we graag naar luisteren lijken niets met elkaar te maken te hebben. Of misschien toch?

Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford concluderen na een grootscheeps onderzoek dat het weer onze muziekvoorkeur wel degelijk beïnvloedt. “De ideeën die we hebben dat sommige soorten weer goed – zoals de zon is fijn – en andere soorten weer slecht zijn, zullen wellicht veranderen. Dat zegt Karen Aplin, een van de onderzoekers tegen AFP.

In Europa zijn we altijd blij als de zomer begint en de zon zich laat zien, maar wanneer we tien jaar op rij iedere zomer met temperaturen van 40 graden te maken krijgen, vinden we de zon waarschijnlijk niet meer zo fijn. Aplin en vijf andere onderzoekers beluisterden 15.000 Engelstalige popliedjes uit de periode vanaf 1950 tot nu en kwamen tot de conclusie dat het weer onze emoties sterk beïnvloedt. Popmuzikanten vertalen die gevoelens in muziek.

Zon en liefde, regen en verdriet

Van de lijst met de 500 beste popsongs aller tijden van Rolling Stone magazine gaat zeven procent over het weer. Het vaakst wordt verwezen naar de zon, op de voet gevolgd door regen. Ook de seizoenen en wind komen geregeld voorbij, terwijl koude en sneeuwstorm zelden worden vermeld.

Zonneschijn en liefde worden doorgaans in één adem genoemd. Denk maar Ain’t No Sunshine When She’s Gone van Bill Withers. ‘Stormy weather’ past dan weer bij het einde van een relatie. Kortom: zon associëren we met fijne gevoelens, regen en wind met negatieve gevoelens. Maar dat kan dus allemaal wel eens veranderen.

De onderzoekers ontdekten ook dat er in jaren vijftig, een periode met veel orkanen, meer liedjes dan anders over wind en stormen geschreven werden.

Wanneer we in de toekomst geregeld te maken krijgen met lange periode van droogte, hevige stormen en overstromingen en een stijgende zeespiegel zullen er waarschijnlijk meer sombere songs uitkomen over extreem weer.

Het onderzoeksrapport zal in mei verschijnen in een publicatie van de Royal Meterological Society. De lijst met de tot nu toe onderzochte liedjes wordt daaraan toegevoegd. Alle lezers kunnen suggesties doen voor nog niet onderzochte songs.

(Rappler/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content