Het begon allemaal met een YouTubefilmpje. Twee jonge snuiten - amper vijftien en achttien - gehuld in houthakkershemdjes in het bos. Het oogde wat jeugdig en aandoenlijk, tot de Zweedse meisjes hun gouden kelen open zetten. De cover van 'Tiger Mountain Peasant Song' van Fleet Foxes leverde hen prompt internetaandacht en een platencontract op.

Ondertussen brachten de nu jonge twintigers al een EP en twee langspelers uit. Met hun laatste plaat 'The Lion's Roar' kenden ze zowel succes in het thuisland als daarbuiten. Het nummer Emmylou werd door Rolling Stone bekroond met de tiende plaats in de categorie 'Single van het Jaar'.

Op vijftien augustus staat het tweetal op Pukkelpop. Met het geluid dat over de Kiewitse wei zal galmen, wordt u instant gekatapulteerd naar het Amerika van de jaren '70. Liefst nog in een tafereeltje aan het haardvuur, met een boek en een gehaakt dekentje om uw schouders. De countryfolk van de Zweedse zussen Johanna en Klara Söderberg bekoort met zijn traditioneel geluid dat geen moment stoffig klinkt. First Aid Kit combineert rijke harmonieën met een samenzang van blendende stemmen, zoals dat alleen kan klinken bij gemeenschappelijk bloed.

Bovendien klinken ze voor hun leeftijd bijzonder doorleefd. In single Emmylou zingt het duo: "I'll be your Emmylou and I'll be your June". Dat lijkt geen loze belofte uit de mond van de zusters die met hun ouderwetse maar verfrissende americana een veelbelovend geluid laten horen. (MM)

Het begon allemaal met een YouTubefilmpje. Twee jonge snuiten - amper vijftien en achttien - gehuld in houthakkershemdjes in het bos. Het oogde wat jeugdig en aandoenlijk, tot de Zweedse meisjes hun gouden kelen open zetten. De cover van 'Tiger Mountain Peasant Song' van Fleet Foxes leverde hen prompt internetaandacht en een platencontract op. Ondertussen brachten de nu jonge twintigers al een EP en twee langspelers uit. Met hun laatste plaat 'The Lion's Roar' kenden ze zowel succes in het thuisland als daarbuiten. Het nummer Emmylou werd door Rolling Stone bekroond met de tiende plaats in de categorie 'Single van het Jaar'. Op vijftien augustus staat het tweetal op Pukkelpop. Met het geluid dat over de Kiewitse wei zal galmen, wordt u instant gekatapulteerd naar het Amerika van de jaren '70. Liefst nog in een tafereeltje aan het haardvuur, met een boek en een gehaakt dekentje om uw schouders. De countryfolk van de Zweedse zussen Johanna en Klara Söderberg bekoort met zijn traditioneel geluid dat geen moment stoffig klinkt. First Aid Kit combineert rijke harmonieën met een samenzang van blendende stemmen, zoals dat alleen kan klinken bij gemeenschappelijk bloed. Bovendien klinken ze voor hun leeftijd bijzonder doorleefd. In single Emmylou zingt het duo: "I'll be your Emmylou and I'll be your June". Dat lijkt geen loze belofte uit de mond van de zusters die met hun ouderwetse maar verfrissende americana een veelbelovend geluid laten horen. (MM)