The Afghan Whigs, de Amerikaanse band rond de formidabele Greg Dulli, brengt opnieuw een album uit. De laatste langspeler '1965' dateert al van vorige eeuw, 1998 om precies te zijn. Die plaat werd destijds genoemd naar het jaar waarin de yankees in de Vietnamoorlog in het stof zouden bijten.

Voor het Opus magnum van de band, 'Gentlemen', moeten we terugkeren naar 1993 en de hoogdagen van de grunge. Dat album - een staaltje furieuze gitaarrock - bevatte donkere, rauwe, maar vooral broeierige songs die heerlijk versterkt werden door de bezielde voordracht van soul-man Greg Dulli, toen nog strak in het pak. Denk aan het onverslijtbare nummer 'Debonair'.

In 2001 trok de frontman echter de stekker uit de band en richtte hij een nieuw groepje op, The Twilight Singers, waarvoor hij Mark Lanegan inhuurde als gastvocalist. Na vijf jaar samen warmdraaien brachten beide karakterkoppen als The Gutter Twins hun eerste gemeenschappelijke plaat uit.

Drie jaar terug verrees The Afghan Whigs uit zijn as. Nu komt er dus een nieuwe plaat uit. 'Do The Beast', zoals die zal heten, komt op 14 april uit bij Sub Pop, het label dat hen ooit lanceerde. En daar zijn de fans bijzonder blij om. Breaking Bad-acteur Bob Odenkirk (ofte Saul Goodman) in de eerste plaats: 'The great Greg Dulli of whom I am a fan tells me new Afghan Whigs album coming soon. Kickass,' tweette hij, nog vóór het nieuws werd geofficialiseerd. Hij kan het weten: een Greg Dulli in grote vorm is er altijd twee waard. (DB)

The Afghan Whigs, de Amerikaanse band rond de formidabele Greg Dulli, brengt opnieuw een album uit. De laatste langspeler '1965' dateert al van vorige eeuw, 1998 om precies te zijn. Die plaat werd destijds genoemd naar het jaar waarin de yankees in de Vietnamoorlog in het stof zouden bijten. Voor het Opus magnum van de band, 'Gentlemen', moeten we terugkeren naar 1993 en de hoogdagen van de grunge. Dat album - een staaltje furieuze gitaarrock - bevatte donkere, rauwe, maar vooral broeierige songs die heerlijk versterkt werden door de bezielde voordracht van soul-man Greg Dulli, toen nog strak in het pak. Denk aan het onverslijtbare nummer 'Debonair'. In 2001 trok de frontman echter de stekker uit de band en richtte hij een nieuw groepje op, The Twilight Singers, waarvoor hij Mark Lanegan inhuurde als gastvocalist. Na vijf jaar samen warmdraaien brachten beide karakterkoppen als The Gutter Twins hun eerste gemeenschappelijke plaat uit.Drie jaar terug verrees The Afghan Whigs uit zijn as. Nu komt er dus een nieuwe plaat uit. 'Do The Beast', zoals die zal heten, komt op 14 april uit bij Sub Pop, het label dat hen ooit lanceerde. En daar zijn de fans bijzonder blij om. Breaking Bad-acteur Bob Odenkirk (ofte Saul Goodman) in de eerste plaats: 'The great Greg Dulli of whom I am a fan tells me new Afghan Whigs album coming soon. Kickass,' tweette hij, nog vóór het nieuws werd geofficialiseerd. Hij kan het weten: een Greg Dulli in grote vorm is er altijd twee waard. (DB)