Het dreampopduo Beach House uit Baltimore, dat in 2010 doorbrak met het album Teen Dream, gaat deelnemen aan The Space Project. Daarbij integreert het, samen met bands als Youth Lagoon en Spiritualized, ruimtegeluiden in zijn muziek.

Die geluiden zijn opgenomen door de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 tijdens hun reis langs planeten, manen en asteroïden. "Het zijn geen conventionele geluiden", zegt de groep. "Elk hemellichaam is samengesteld uit verschillende elementen, heeft zijn eigen grootte en massa en klinkt daarom uniek."

Een vreemd maar fascinerend project, helemaal assorti met de twee muzikale nimfen van Beach House. De band klinkt even atmosferisch als intiem. Het buitenaards en hees geluid van zangeres en toetseniste Victoria Legrand en de dromerige soundscapes van gitarist Alex Scally kruipen diep onder de huid. Het bewijs: feeërieke en tedere songs als Lazuli, Norway en Troublemaker.

Maar het is niet enkel de schoonheid van de nummers die het duo zo onweerstaanbaar maakt. Ook hun mysterieuze, zwijgzame houding op het podium spreekt tot de verbeelding: Legrand verbergt zich achter haar lange manen, Scally trekt zich bescheiden terug in zijn eigen geluidsuniversum.

Wie van de 'muzikale kosmos' van Beach House wil genieten, moet wachten tot 19 april. Dan komt de compilatieplaat van The Space Project uit op vinyl en cd ter gelegenheid van Record Store Day. De groep brengt één nummer uit: Saturn Song. (MM)

Het dreampopduo Beach House uit Baltimore, dat in 2010 doorbrak met het album Teen Dream, gaat deelnemen aan The Space Project. Daarbij integreert het, samen met bands als Youth Lagoon en Spiritualized, ruimtegeluiden in zijn muziek. Die geluiden zijn opgenomen door de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 tijdens hun reis langs planeten, manen en asteroïden. "Het zijn geen conventionele geluiden", zegt de groep. "Elk hemellichaam is samengesteld uit verschillende elementen, heeft zijn eigen grootte en massa en klinkt daarom uniek." Een vreemd maar fascinerend project, helemaal assorti met de twee muzikale nimfen van Beach House. De band klinkt even atmosferisch als intiem. Het buitenaards en hees geluid van zangeres en toetseniste Victoria Legrand en de dromerige soundscapes van gitarist Alex Scally kruipen diep onder de huid. Het bewijs: feeërieke en tedere songs als Lazuli, Norway en Troublemaker. Maar het is niet enkel de schoonheid van de nummers die het duo zo onweerstaanbaar maakt. Ook hun mysterieuze, zwijgzame houding op het podium spreekt tot de verbeelding: Legrand verbergt zich achter haar lange manen, Scally trekt zich bescheiden terug in zijn eigen geluidsuniversum. Wie van de 'muzikale kosmos' van Beach House wil genieten, moet wachten tot 19 april. Dan komt de compilatieplaat van The Space Project uit op vinyl en cd ter gelegenheid van Record Store Day. De groep brengt één nummer uit: Saturn Song. (MM)