Leandro "Gato" Barbieri werd op 28 november 1932 geboren in Rosario. Hij groeide op in een muzikale familie, maar begon zelf pas op zijn twaalfde met klarinet, in navolging van zijn idool Charlie Parker.

Toen hij in 1947 naar Buenos Aires verhuisde, begon hij saxofoon te spelen. In de jaren vijftig kreeg hij er de bijnaam "El Gato" ("De Kat"), omdat hij zich met zijn saxofoon van de ene bar naar de andere verplaatste.

In zijn carrière maakte hij een veertigtal albums, het grootste deel tussen 1967 en 1982, en werkte samen met grote namen uit de jazzwereld zoals Don Cherry, Carla Bley en Mike Mantler.

In 2015 kreeg hij voor zijn hele oeuvre een Latin Grammy Award, omwille van "zijn muzikale stijl die zowel rebels als toegankelijk is, en hedendaagse jazz combineert met Latijns-Amerikaanse genres en elementen uit de instrumentale pop".

Leandro "Gato" Barbieri overleed in het ziekenhuis aan een longontsteking. Ondanks zijn zwakke gezondheid trad hij nog tot november vorig jaar elke maand op in jazzclub Blue Note in New York. (Belga)

Leandro "Gato" Barbieri werd op 28 november 1932 geboren in Rosario. Hij groeide op in een muzikale familie, maar begon zelf pas op zijn twaalfde met klarinet, in navolging van zijn idool Charlie Parker. Toen hij in 1947 naar Buenos Aires verhuisde, begon hij saxofoon te spelen. In de jaren vijftig kreeg hij er de bijnaam "El Gato" ("De Kat"), omdat hij zich met zijn saxofoon van de ene bar naar de andere verplaatste. In zijn carrière maakte hij een veertigtal albums, het grootste deel tussen 1967 en 1982, en werkte samen met grote namen uit de jazzwereld zoals Don Cherry, Carla Bley en Mike Mantler. In 2015 kreeg hij voor zijn hele oeuvre een Latin Grammy Award, omwille van "zijn muzikale stijl die zowel rebels als toegankelijk is, en hedendaagse jazz combineert met Latijns-Amerikaanse genres en elementen uit de instrumentale pop". Leandro "Gato" Barbieri overleed in het ziekenhuis aan een longontsteking. Ondanks zijn zwakke gezondheid trad hij nog tot november vorig jaar elke maand op in jazzclub Blue Note in New York. (Belga)