Nu duidelijk is geworden dat "Ding Dong! The Witch is Dead" op 3 staat in de Britse hitparade, heeft de Britse openbare omroep BBC een compromis bereikt over hoe het nummer gespeeld zal worden tijdens de wekelijkse Top 40 op BBC Radio 1. Dankzij een campagne van tegenstanders van Thatcher staat het nummer, oorspronkelijk uit de verfilming van "The Wizard of Oz" uit 1939 en gezongen door Judy Garland, hoog in de hitlijsten. Politici van verschillende strekkingen hadden de BBC opgeroepen het nummer, vanwege de beledigende inhoud, niet te laten horen.

In plaats van het volledige nummer zal enkel een fragment van vijf seconden te horen zijn tijdens een korte nieuwsuitzending. Dat maakte Ben Cooper, hoofd van Radio 1, vrijdag bekend. "We zullen een fragment spelen in een 'nieuwsomgeving'. Daarmee bedoel ik dat een nieuwslezer zal vertellen over het feit dat deze song een bepaalde plaats heeft behaald, en een kort fragment zal laten horen." Hij noemde de beslissing "een moeilijk compromis". "Aan beide kanten zijn de argumenten heel emotioneel."

In een verklaring meldt de Beeb dat het de campagne "smakeloos" vindt, maar dat het lied daarom niet verboden moet worden. Het nummer eindigt zondag op de derde plaats in de wekelijkse hitparade, en dat dankt het meer dan zeventig jaar oude nummer aan een campagne van tegenstanders van oud-premier Margaret Thatcher, die maandag op 87-jarige leeftijd overleed.

De ironie wil dat in de beroemde film uit 1939 Judy Garland per vergissing de "wicked witch of the east" doodt, waarna diens zus, "the wicked witch of the west", wraak probeert te nemen. In haar beleid stond Thatcher mijlenver van het -toen nog rode- oosten. (Belga/CS)

Nu duidelijk is geworden dat "Ding Dong! The Witch is Dead" op 3 staat in de Britse hitparade, heeft de Britse openbare omroep BBC een compromis bereikt over hoe het nummer gespeeld zal worden tijdens de wekelijkse Top 40 op BBC Radio 1. Dankzij een campagne van tegenstanders van Thatcher staat het nummer, oorspronkelijk uit de verfilming van "The Wizard of Oz" uit 1939 en gezongen door Judy Garland, hoog in de hitlijsten. Politici van verschillende strekkingen hadden de BBC opgeroepen het nummer, vanwege de beledigende inhoud, niet te laten horen. In plaats van het volledige nummer zal enkel een fragment van vijf seconden te horen zijn tijdens een korte nieuwsuitzending. Dat maakte Ben Cooper, hoofd van Radio 1, vrijdag bekend. "We zullen een fragment spelen in een 'nieuwsomgeving'. Daarmee bedoel ik dat een nieuwslezer zal vertellen over het feit dat deze song een bepaalde plaats heeft behaald, en een kort fragment zal laten horen." Hij noemde de beslissing "een moeilijk compromis". "Aan beide kanten zijn de argumenten heel emotioneel." In een verklaring meldt de Beeb dat het de campagne "smakeloos" vindt, maar dat het lied daarom niet verboden moet worden. Het nummer eindigt zondag op de derde plaats in de wekelijkse hitparade, en dat dankt het meer dan zeventig jaar oude nummer aan een campagne van tegenstanders van oud-premier Margaret Thatcher, die maandag op 87-jarige leeftijd overleed. De ironie wil dat in de beroemde film uit 1939 Judy Garland per vergissing de "wicked witch of the east" doodt, waarna diens zus, "the wicked witch of the west", wraak probeert te nemen. In haar beleid stond Thatcher mijlenver van het -toen nog rode- oosten. (Belga/CS)