De Amerikaanse jazzzanger Jimmy Scott, bekend om zijn sopraanstem, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. Scott overleed tijdens zijn slaap thuis in Las Vegas.

James Victor Scott kwam in 1925 op de wereld in Cleveland, Ohio. Tijdens zijn carrière werkte hij samen met onder anderen Lionel Hampton, Charlie Parker en Ray Charles. Zijn werk inspireerde vele muzikanten, onder wie Billie Holiday, Marvin Gaye en Madonna. "Jimmy Scott is de enige zanger die me aan het huilen brengt", zei de popzangeres volgens de Washington Post.

Ook Guns 'N Roses frontman was grote fan. Hij plaatst Scott ter hoogte van Johnny Cash, Elvis Presley en Michael Jackson in zijn lijstje met favoriete zangers.

De jazzzanger werkte ook samen met Lou Reed, op diens album Magic and Loss (1992), en had een opgemerkte rol in de tv-reeks Twin Peaks, waarin bedenker bedenker David Lynch hem het nummer 'Sycamore Trees' liet zingen in de finale aflevering van de cultklassieker (zie hieronder).

De hoge stem van de jazzzanger was een gevolg van het syndroom van Kallmann, een zeldzame aandoening waarbij de puberteit uitblijft. (Belga/DB)

De Amerikaanse jazzzanger Jimmy Scott, bekend om zijn sopraanstem, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. Scott overleed tijdens zijn slaap thuis in Las Vegas.James Victor Scott kwam in 1925 op de wereld in Cleveland, Ohio. Tijdens zijn carrière werkte hij samen met onder anderen Lionel Hampton, Charlie Parker en Ray Charles. Zijn werk inspireerde vele muzikanten, onder wie Billie Holiday, Marvin Gaye en Madonna. "Jimmy Scott is de enige zanger die me aan het huilen brengt", zei de popzangeres volgens de Washington Post.Ook Guns 'N Roses frontman was grote fan. Hij plaatst Scott ter hoogte van Johnny Cash, Elvis Presley en Michael Jackson in zijn lijstje met favoriete zangers.De jazzzanger werkte ook samen met Lou Reed, op diens album Magic and Loss (1992), en had een opgemerkte rol in de tv-reeks Twin Peaks, waarin bedenker bedenker David Lynch hem het nummer 'Sycamore Trees' liet zingen in de finale aflevering van de cultklassieker (zie hieronder).De hoge stem van de jazzzanger was een gevolg van het syndroom van Kallmann, een zeldzame aandoening waarbij de puberteit uitblijft. (Belga/DB)