Alex Chilton is voornamelijk bekend als zanger van Big Star en Box Tops, maar ook van zijn werk als soloartiest. De man overleed gisteren vermoedelijk aan een hartaanval. Volgens de krant 'Memphis Commercial Appeal' voelde Chilton zich woensdag onwel en werd hij naar de spoeddienst gebracht, waar hij later overleed. Alex Chilton werd 59 jaar.

Box Tops en Big Star

Box Tops lieten zich inspireren door The Beatles en The Kinks en hadden verschillende hits in de jaren zestig. Zo stond 'The Letter' in 1967 op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard. Box Tops hielden er in 1970 na verschillende personeelswissels mee op. Het commerciële succes van Box Tops zou hij met zijn latere band Big Star niet meer evenaren. Niettemin was hij een invloedrijk muzikaal figuur, zo werden zijn nummers gretig gecoverd door ondermeer Wilco, Elliot Smith, Graham Coxon en Jeff Buckley. Het Amerikaanse magazine 'Rolling Stone' plaatste de drie albums van Big Star in zijn top 500 van 'Greatest Albums of All Time'. De heren van Big Star stopten er in 1974 mee, twintig jaar later vertrokken ze terug op allerhande tournees. De huidige zou hen dit weekend naar het Texaanse showcasefestival SXSW brengen.

Solo

Na de split van zowel Box Tops als Big Star, begon Chilton met het uitbouwen van een solocarrière. Midden jaren tachtig verhuisde hij van Memphis naar New Orleans en liet hij zijn muzikantenbestaan eventjes voor wat het was. Door zijn interesse in nieuwe groepen als R.E.M. begon hij eind jaren tachtig opnieuw muziek te maken. Hij bracht als solo-artiest in totaal 11 albums uit.

Een held

Pascal Deweze begeleidde in 2004 samen met Mauro zijn muzikale held en verzorgde in 2006 het voorprogramma van Big Star. De frontman van Sukilove herinnert zich dat Chilton toen ook met de gezondheid sukkelde. "Hij was toen wel terug bezig met nieuw materiaal en ik keek er al naar uit om het te horen. Chilton was ook enthousiast om samen met Mauro en mij eens iets te doen. De dood van een held is altijd verschrikkelijk nieuws, zeker als het zo onverwachts komt."

Jan Walraven

Alex Chilton is voornamelijk bekend als zanger van Big Star en Box Tops, maar ook van zijn werk als soloartiest. De man overleed gisteren vermoedelijk aan een hartaanval. Volgens de krant 'Memphis Commercial Appeal' voelde Chilton zich woensdag onwel en werd hij naar de spoeddienst gebracht, waar hij later overleed. Alex Chilton werd 59 jaar. Box Tops en Big StarBox Tops lieten zich inspireren door The Beatles en The Kinks en hadden verschillende hits in de jaren zestig. Zo stond 'The Letter' in 1967 op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard. Box Tops hielden er in 1970 na verschillende personeelswissels mee op. Het commerciële succes van Box Tops zou hij met zijn latere band Big Star niet meer evenaren. Niettemin was hij een invloedrijk muzikaal figuur, zo werden zijn nummers gretig gecoverd door ondermeer Wilco, Elliot Smith, Graham Coxon en Jeff Buckley. Het Amerikaanse magazine 'Rolling Stone' plaatste de drie albums van Big Star in zijn top 500 van 'Greatest Albums of All Time'. De heren van Big Star stopten er in 1974 mee, twintig jaar later vertrokken ze terug op allerhande tournees. De huidige zou hen dit weekend naar het Texaanse showcasefestival SXSW brengen. Solo Na de split van zowel Box Tops als Big Star, begon Chilton met het uitbouwen van een solocarrière. Midden jaren tachtig verhuisde hij van Memphis naar New Orleans en liet hij zijn muzikantenbestaan eventjes voor wat het was. Door zijn interesse in nieuwe groepen als R.E.M. begon hij eind jaren tachtig opnieuw muziek te maken. Hij bracht als solo-artiest in totaal 11 albums uit. Een heldPascal Deweze begeleidde in 2004 samen met Mauro zijn muzikale held en verzorgde in 2006 het voorprogramma van Big Star. De frontman van Sukilove herinnert zich dat Chilton toen ook met de gezondheid sukkelde. "Hij was toen wel terug bezig met nieuw materiaal en ik keek er al naar uit om het te horen. Chilton was ook enthousiast om samen met Mauro en mij eens iets te doen. De dood van een held is altijd verschrikkelijk nieuws, zeker als het zo onverwachts komt." Jan Walraven