25 vinylplaten die uitzonderlijk ogen

25 vinylplaten die uitzonderlijk ogen
© gf

De houten vinyl © GF

Amanda Ghassei brengt natuur en technologie samen op een originele manier met deze houten plaat.

The Lillingtons © GF

The Lillingtons willen hun langspelers zoals Jeff Ho zijn surfplanken ontwerpt. Goed voorgedaan is half verkocht!

By Your Side - Chocolate Edition © GF

De grootste smulpapen onder de muziekfans zouden deze plaat zeker moeten appreciëren, ze bestaat volledig uit chocolade! Een duur hebbeding... maar je leeft maar één keer.

Vinyly © GF

Vinyly biedt een uitzonderlijke service aan: laat eens je stoffelijke overschotten verwerken in een vinyl. Een manier als een ander om vereeuwigd te worden, en een origineel afscheidsgeschenk voor je nabestaanden.

Passive me Agressive me © GF

Passive Me Agressive Me van The Naked and Famous is een vinyl die de inhoud van het album weerspiegelt: psychedelisch en kleurrijk.

Diploid Love © GF

De vinyluitgave van het album Diploid Love van Brody Dalle past ongetwijfeld bij je tapijt en het jachtluipaardenvel aan de muur.

Kind of Fellow © GF

Met Shape vinyls kan je een album laten fabriceren op een exclusieve manier. Dit geeft een ultieme vrijheid waardoor verzamelaars er gek op zijn. Hier zie je een interpretatie van Kind of Fellow van Fat Larry's Band.

Party Girl © GF

Hetzelfde principe geldt voor Party Girl, de single van Grace Jones die in 1987 uitkwam op het album Inside Story.

Heady Fwends © GF

In 2012 maakten The Flaming Lips hun comeback en nodigden ze een pak artiesten uit op hun album: Nick Cave, Chris Martin, Ke$ha, Tame Impala, Yoko Ono, Bon Iver en Erykah Badu. Het exclusieve aan deze vinyl is dat er maar tien exemplaren van bestaan en dat ze bloed bevatten van al die artiesten. Kostprijs: 2500 dollar.

Touch Me © GF

De single Touch Me was in 1986 de nummer één op menig hitlijst wereldwijd. Samantha Fox was amper 19 jaar oud, maar wist duidelijk hoe haar troeven uit te spelen.

Living in Another World © GF

Een andere single die ongezien succes kende: Living in Another World van Talk Talk uit 1986. Niet hun beste nummer, maar wel een zeldzaam collector's item dat enkel in Groot-Brittannië te verkrijgen was.

Gatsby © GF

Dat Jack White iets heeft met langspeelplaten heeft, is algemeen geweten. Met de band van 'Great Gatsby' staat zijn muziek nu vereeuwigd op een gouden en zilveren plaat. Wat wil je nog meer?

Velocity of Sound © GF

Het collectief Velocity of Sound deed monden openvallen toen ze Getting Your Hair Wet With Pee uitbrachten. De look van de plaat is alleszins trouw aan de titel. De langspeler is opgevuld met haar en werd ondergedompeld in urine. Verzamelaars, wees gewaarschuwd.

Sisyphus © gf

Alsof er een echte geest in deze spookplaat van Sisyphus verscholen zit.

Sixteen Saltines © gf

In 2012 bracht Jack White zijn eerst soloalbum Blunderbuss uit. Dat vierde hij met een unieke vinyl voor zijn single Sixteen Saltines. Het werd de eerste langspeler in mensenheugenis waar een vloeistof in zit.

Blue Ice © gf

Bij deze Blue Ice door Shout Out Loud kan je niet echt over het typerende, warme karakter van een vinyl praten. Deze plaat is immers volledig uit ijs vervaardigd. Deze video toont hoe het in zijn werk gaat.

Pocket Calculator © gf

Een must voor elke fan en waardige verzamelaar van Kraftwerk-materiaal. Pocket Calculator, uitgebracht in 1981, beschikt over de gekke eigenschap dat ze oplicht in het duister. Very cool.

Beautiful Destinations © gf

Is het een mond, een bloem of een schelpdier? Wat wel vaststaat: deze gracieuze vinyl werd uitgebracht door Mae.

Vinyle Yuri Suzuki © gf

Vinyl of CD? Yuri Suzuki koos voor de gulden middenweg. Ingenieus.

Yuri Suzuki © gf

Een ander project van Yuri Suzuki is om speciale vinyls in de meest bizarre en uiteenlopende vormen en kleuren uit te brengen. Elk exemplaar is uniek.

Judy is a Punk © gf

's Werelds bekendste punkrockband heeft voor Judy is a Punk een langspeler uitgebracht in de vorm van een zaagblad. Enkele andere bands volgden hun voorbeeld op: Motorhead, Frank Zappa en Sonic Youth.

Ultraviolence © gf

Of je nu houdt van de muziek van Lana Del Ray of niet, niemand kan ontkennen dat ze een goeie smaak heeft op visueel vlak. Bekijk de videoclips van Born to Die en Ride. En deze vinyl.

So Emotional © gf

De single So Emotional op het album Whitney kwam uit in 1987. Het werk werd geschreven door Tom Kelly, de man die ook Like A Virgin van Madonna voor zijn rekening nam. De exclusieve vinyl, die een stralende Whitney Houston op het hoogtepunt van haar succes toont, is een lust voor het oog van haar grootste fans.

X-Rays © gf

Tijdens de jaren '50 en '60 was in de Sovjet-Unie geen sprake van plaatjes beluisteren van Elvis Presley, Little Richard of Duke Ellington. De autoriteiten onderdrukten iedereen die zich inliet met een vreemde cultuur. Platen moesten dus gedrukt worden aan de hand van röntgenfoto's die gerecupereerd werden uit ziekenhuisvuilbakken. De klank was niet uitstekend maar de vinyls hadden wel een hoog 'rockgehalte'.

Lust or Love © gf

Ook dichtbij weet men van aanpakken. Het Dilbeekse duo Black Box Revelation bracht de single Lust or Love in toepasselijke vorm uit.

BONUS: DIY-plaat © gf

Voor de deluxe-versie van hun 12 bit Blues, kwam Kid Koala met een do-it-yourself-plaat op de proppen. Het is misschien wel een kartonnen bouwkit, maar het werkt echt!