Mijn vlakke land - Jacques Brel

Wie beter dan de grote Jacques Brel om de spits af te bijten. Hier bezingt hij, atypisch in het Nederlands, over zijn vlakke land. En ook dat van ons uiteraard.

De roos - Ann Christy

Ann Christy's cover van Bette Midlers origineel is in Vlaanderen waarschijnlijk bekender dan het origineel. Christy's eigen vroege dood geeft een extra droevige toets aan het nummer.

Ça plane pour moi - Plastic Bertrand

De energetische Plastic Bertrand zet op enthousiaste wijze een soort van punkparodie neer die het bij onze zuiderburen tot nummer één schopte. Hij mocht dan ook enkele jaren later het titelnummer voor een Asterix-film inzingen.

Je suis venue te dire que je m'en vais - Jo Lemaire

We zijn in de eighties en dat betekent synthpop. Jo Lemaire herwerkt Serge Gainsbourgs klassieke break-upsong tot een neerslachtige jaren 80-hit.

Brussel - Johan Verminnen

Melancholische ode aan onze hoofdstad van Johan Verminnen.

Tombe la neige - Salvatore Adamo/Gras/Para

Om aan te tonen dat Adamo een ster was in continentaal Europa moet je enkel nog maar naar de covers kijken van dit nummer: drie keer in het Frans en eenmaal in het Italiaans, Duits, Russisch en Turks.

Marina - Rocco Granata

Een Belgische klassieker in het Italiaans, ook dat bestaat. Limburgse Italiaan Rocco Granata ontsnapt de harde realiteit van de mijnen door zich toe te spitsen op muziek.Granata komt later nog terecht in Carnegie Hall en op het festival van San Remo.

De lichtjes van de Schelde - Bobbejaan Schoepen

Antwerps monument Bobbejaan Schoepen zingt over heimwee en het gevoel dat hij krijgt bij het wederzien van de lichtjes van de Schelde.

Just a Friend of Mine - Vaya con Dios

Deze band rond Dani Klein mixte Latijnse sounds met allerlei andere genres zoals blues en jazz om zo hun eigen onmiskenbare stijl te vinden.

De zotte morgen - Zjef Vanuytsel

Poëzie en muziek vonden elkaar terug in de Vlaamse kleinkunst. Zjef Vanuytsel is het uithangbord bij uitstek van dit onderschatte genre.

Bluesette - Toots Thielemans

Misschien wel de bekendste Belgische artiest buiten de Franstalige wereld: Toots Thielemans en zijn fenomenale mondharmonicaspel.

Je suis malade - Lara Fabian

Dramatisch sopraan Lara Fabian is tot vandaag nog steeds de best verkochte Belgische artiest allertijden.

Oh la la la - TC Matic

We gooien het even over een andere boeg. Arno Hintjens en Jean-Marie Aerts richten in de jaren 80 TC Matic op en gooien onder meer new wave, funk en rock door de blender.

Dominique - Soeur Sourire

Heeft ooit een Belg op nummer één gestaan in de VS? Jazeker, een zingende non. Daarmee blijft ze ook nog eens de enige die daar ooit in is geslaagd.

België - Het Goede Doel

Omdat wij niet chauvinistisch genoeg zijn om over onszelf een nummer te maken, toch even onze noorderburen aan het woord laten voor een eerbetoon aan Belgenland:

(JVDV)

Mijn vlakke land - Jacques BrelWie beter dan de grote Jacques Brel om de spits af te bijten. Hier bezingt hij, atypisch in het Nederlands, over zijn vlakke land. En ook dat van ons uiteraard.De roos - Ann ChristyAnn Christy's cover van Bette Midlers origineel is in Vlaanderen waarschijnlijk bekender dan het origineel. Christy's eigen vroege dood geeft een extra droevige toets aan het nummer.Ça plane pour moi - Plastic BertrandDe energetische Plastic Bertrand zet op enthousiaste wijze een soort van punkparodie neer die het bij onze zuiderburen tot nummer één schopte. Hij mocht dan ook enkele jaren later het titelnummer voor een Asterix-film inzingen.Je suis venue te dire que je m'en vais - Jo LemaireWe zijn in de eighties en dat betekent synthpop. Jo Lemaire herwerkt Serge Gainsbourgs klassieke break-upsong tot een neerslachtige jaren 80-hit.Brussel - Johan VerminnenMelancholische ode aan onze hoofdstad van Johan Verminnen.Tombe la neige - Salvatore Adamo/Gras/ParaOm aan te tonen dat Adamo een ster was in continentaal Europa moet je enkel nog maar naar de covers kijken van dit nummer: drie keer in het Frans en eenmaal in het Italiaans, Duits, Russisch en Turks.Marina - Rocco GranataEen Belgische klassieker in het Italiaans, ook dat bestaat. Limburgse Italiaan Rocco Granata ontsnapt de harde realiteit van de mijnen door zich toe te spitsen op muziek.Granata komt later nog terecht in Carnegie Hall en op het festival van San Remo.De lichtjes van de Schelde - Bobbejaan SchoepenAntwerps monument Bobbejaan Schoepen zingt over heimwee en het gevoel dat hij krijgt bij het wederzien van de lichtjes van de Schelde.Just a Friend of Mine - Vaya con DiosDeze band rond Dani Klein mixte Latijnse sounds met allerlei andere genres zoals blues en jazz om zo hun eigen onmiskenbare stijl te vinden.De zotte morgen - Zjef VanuytselPoëzie en muziek vonden elkaar terug in de Vlaamse kleinkunst. Zjef Vanuytsel is het uithangbord bij uitstek van dit onderschatte genre.Bluesette - Toots ThielemansMisschien wel de bekendste Belgische artiest buiten de Franstalige wereld: Toots Thielemans en zijn fenomenale mondharmonicaspel.Je suis malade - Lara FabianDramatisch sopraan Lara Fabian is tot vandaag nog steeds de best verkochte Belgische artiest allertijden.Oh la la la - TC MaticWe gooien het even over een andere boeg. Arno Hintjens en Jean-Marie Aerts richten in de jaren 80 TC Matic op en gooien onder meer new wave, funk en rock door de blender.Dominique - Soeur SourireHeeft ooit een Belg op nummer één gestaan in de VS? Jazeker, een zingende non. Daarmee blijft ze ook nog eens de enige die daar ooit in is geslaagd.België - Het Goede DoelOmdat wij niet chauvinistisch genoeg zijn om over onszelf een nummer te maken, toch even onze noorderburen aan het woord laten voor een eerbetoon aan Belgenland:(JVDV)