De eerste reviews van de iPad duiken op. Ondanks enkele mankementen -- je kan de batterij niet vervangen, hij draait geen flash, typen gaat niet zo vlot -- is hij blijkbaar ideaal voor e-books, video en kranten. Op de trein is het nu eenmaal handiger om je iPad boven te halen dan je laptop open te klappen.

Ook Greenpeace is niet ontevreden; de iPad bevat bijzonder weinig schadelijke stoffen. Het probleem is dan ook niet het apparaat zelf, maar hoe het aan zijn films, apps en muziek geraakt. Daar zorgt Apple's enorme serverpark in North Carolina voor, dat grotendeels powered is door CO2-spuwende steenkoolcentrales. En dat stelt de milieuorganisatie aan de kaak.

Facebook komt er in Greenpeace's rapport eveneens bekaaid af. Ook de stroomvoorziening van hun nieuwe datacenter vindt zijn oorsprong in steenkool. Om dit aan te klagen heeft Greenpeace -- o ironie -- een Facebookgroep opgericht. De Engelse groep telt een dikke 200.000 leden, de Spaanse versie bijna 170.000.

Greenpeace zegt dat door het succes van tablets als de iPad -- in essentie laptops zonder toetsenbord maar met touchscreen -- het cloud computing een hoge vlucht zal nemen. Bij cloud computing doen de servers al het rekenwerk, waarvan het resultaat vervolgens netjes in je browser verschijnt. Voorbeeld: routeplanners stonden vroeger op een cd-rom, nu kan je de weg uitstippelen met o.a. Google Maps. Als het van Google afhangt, zal ook Word eenzelfde lot zijn beschoren: met Google Docs kan je je teksten online schrijven en bewerken, waar je ook bent.

Door de combinatie van meer cloud computing en het stijgend aantal internetgebruikers komen er volgens Greenpeace veel serverparken bij. En als die allemaal op steenkool draaien, wordt de aarde er niet kouder op. Voorbeelden van hoe het wél moet zijn Yahoo, die voor hun nieuwe datacenter energie willen halen uit een waterkrachtcentrale, en een Finse energieleverancier die met de hitte van haar serverpark de huizen van Helsinki verwarmt. Ook Google wil klimaatvriendelijker werken, en richtte daarvoor Google Energy op. Ze mogen nu zelf elektriciteit kopen en verkopen. Op die manier willen ze aan goedkope hernieuwbare energie raken.

Om een idee te krijgen van hoeveel CO2 je uitstoot als je een bescheiden webpagina consulteert: volgens natuurwetenschapper Wissner Gross van Harvard is dat 0,02 gram per seconde. Een gemiddelde search op Google -- die meerdere hits bevat -- zou zo'n 7 gram opleveren. Als groene jongen lees je dus beter de papieren Knack Focus dan dat je hier zit rond te neuzen.

Zo ziet een serverpark er trouwens uit:

Sam De Ryck

De eerste reviews van de iPad duiken op. Ondanks enkele mankementen -- je kan de batterij niet vervangen, hij draait geen flash, typen gaat niet zo vlot -- is hij blijkbaar ideaal voor e-books, video en kranten. Op de trein is het nu eenmaal handiger om je iPad boven te halen dan je laptop open te klappen. Ook Greenpeace is niet ontevreden; de iPad bevat bijzonder weinig schadelijke stoffen. Het probleem is dan ook niet het apparaat zelf, maar hoe het aan zijn films, apps en muziek geraakt. Daar zorgt Apple's enorme serverpark in North Carolina voor, dat grotendeels powered is door CO2-spuwende steenkoolcentrales. En dat stelt de milieuorganisatie aan de kaak. Facebook komt er in Greenpeace's rapport eveneens bekaaid af. Ook de stroomvoorziening van hun nieuwe datacenter vindt zijn oorsprong in steenkool. Om dit aan te klagen heeft Greenpeace -- o ironie -- een Facebookgroep opgericht. De Engelse groep telt een dikke 200.000 leden, de Spaanse versie bijna 170.000. Greenpeace zegt dat door het succes van tablets als de iPad -- in essentie laptops zonder toetsenbord maar met touchscreen -- het cloud computing een hoge vlucht zal nemen. Bij cloud computing doen de servers al het rekenwerk, waarvan het resultaat vervolgens netjes in je browser verschijnt. Voorbeeld: routeplanners stonden vroeger op een cd-rom, nu kan je de weg uitstippelen met o.a. Google Maps. Als het van Google afhangt, zal ook Word eenzelfde lot zijn beschoren: met Google Docs kan je je teksten online schrijven en bewerken, waar je ook bent. Door de combinatie van meer cloud computing en het stijgend aantal internetgebruikers komen er volgens Greenpeace veel serverparken bij. En als die allemaal op steenkool draaien, wordt de aarde er niet kouder op. Voorbeelden van hoe het wél moet zijn Yahoo, die voor hun nieuwe datacenter energie willen halen uit een waterkrachtcentrale, en een Finse energieleverancier die met de hitte van haar serverpark de huizen van Helsinki verwarmt. Ook Google wil klimaatvriendelijker werken, en richtte daarvoor Google Energy op. Ze mogen nu zelf elektriciteit kopen en verkopen. Op die manier willen ze aan goedkope hernieuwbare energie raken. Om een idee te krijgen van hoeveel CO2 je uitstoot als je een bescheiden webpagina consulteert: volgens natuurwetenschapper Wissner Gross van Harvard is dat 0,02 gram per seconde. Een gemiddelde search op Google -- die meerdere hits bevat -- zou zo'n 7 gram opleveren. Als groene jongen lees je dus beter de papieren Knack Focus dan dat je hier zit rond te neuzen. Zo ziet een serverpark er trouwens uit:Sam De Ryck