VAARWEL SLEENOVIA Met het 217e, laatste album van Nero en drie tentoonstellingen wordt ridder Marc Sleen grondig uitgewuifd.

Stallaert & Sleen, Standaard Uitgeverij, 40 blz., kleur, euro4,6 Marc Sleen. Een retrospectieve. Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, Gent, tot 11 januari, % 09 243 97 30, www.gent.be/spa, euro3. Catalogus euro35. Marc Sleen. Karikaturen. Kadoc, Vlamingenstraat 39, Leuven, tot 10 januari, % 016 32 35 00, www.kadoc.kuleuven.ac.be, gratis. Mucho Di Nero. Openbare Bibliotheek Turnhout, Warande, Warandestraat 42, Turnhout, tot 25 januari, % 014 47 22 41, gratis.

Bijna een volledig jaar na de laatste aflevering in de krant worden Sleen en Nero pas echt in de bloemetjes gezet. Het laatste album, Zilveren Tranen, vormt een soort reünieboek, waarin een keure van slechteriken zoals Ricardo en Geeraard de duivel samenzweert om Nero ten val te brengen. Zoals dat gaat met dit soort jubileumverhalen lijdt het verhaal weleens onder het gewicht van de talrijke personages, maar dat neemt niet weg dat Sleen met Zilveren Tranen een persoonlijk punt achter zijn carrière en die van Nero heeft gezet. Het belang van Sleen voor de Vlaamse stripgeschiedenis wordt ook in de verf gezet door drie simultane tentoonstellingen. Marc Sleen. Een retrospectieve geeft in Gent een overdonderend beeld van Marc Sleen als kunstenaar. Honderden originelen uit al zijn stripreeksen worden aangevuld met schilderijen en illustraties. Het valt daarbij weer op hoe Sleen bewust het tekenwerk van Dirk Stallaert, die het laatste decennium de tekeningen van Nero verzorgde, als het zijne voorstelt. Jammer, een grote meneer als Sleen heeft dat niet nodig. Hoe indrukwekkend de tentoongestelde werken ook zijn, sneu is wel dat je voor enige uitleg terecht moet in de catalogus, die mooie reproducties en veel informatie bevat, maar net iets te duidelijk door amateurs is samengesteld. Die catalogus hoort ook bij een tweede tentoonstelling in Leuven, die vooral focust op de veel minder bekende werken van Sleen als cartoonist tussen 1945 en 1955. De jonge Sleen bleek een gevatte stem van de katholieke kranten waarin zijn werk verscheen. De afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog, het ontstaan van de CVP, de koningskwestie en de schoolstrijd, Sleen liep in de pas van de krant, wat hij achteraf betreurde. De tentoongestelde krantenpagina’s laten toe het werk in zijn context te beoordelen. Ter gelegenheid van Sleens 80e verjaardag en zijn afscheid maakten meer dan 60 andere auteurs huldewerken voor Sleen. Die zijn dan weer te bekijken in Turnhout. Hoewel veel tekeningen het niveau van het obligate bedankje niet overstijgen, zijn de huldewerken van onder anderen Bosschaert, Stallaert & Meynen, Jean-Pol of Merho ook op zichzelf de moeite waard.

door GERT MEESTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content