één – Het eerste net van de openbare omroep is in de voorbije maanden onbedreigd marktleider gebleven, ondanks het offensief vanuit Vilvoorde. Bovendien is de omschakeling van TV1 naar één vlekkeloos verlopen en blijkt uit onderzoek dat de nieuwe naam de emotionele band met de kijker nog heeft versterkt. Niets dan blije gezichten dus bij de VRT, al toonde men zich op de persconferentie wel een slechte winnaar. De sneren naar de concurrentie – genre: ‘Wij brengen wél programma’s met meerwaarde’, ‘Wij laten de mensen die aan onze shows meedoen wél in hun waarde’ – waren zo veelvuldig dat het bijwijlen gênant was. Toch voor een zender die naar eigen zeggen respect en verbondenheid wil uitdragen.

In het najaar houdt één de politiek aan. De Slimste Mens (29/8), De Nieuwste Quiz (3/9), Kinderen van Dewindt (31/8), Kaat & Co (eind oktober), Witte Raven (november) komen allemaal terug, net als FC De Kampioenen (3/9) en Flikken (na afloop van de heruitzending van het zesde seizoen), waar we wel nooit meer van af zullen geraken. De nieuwkomers zijn het dansprogramma Dans Mondial (2/9), Koppen Justitie (vanaf eind september, elke laatste donderdag van de maand), waarin journaliste Caroline Van Den Berghe de werking van justitie en politie probeert uit te leggen, Beste Vrienden (later in het najaar), waarin Bruno Wyndaele op reis trekt met twee koppels bevriende BV’s en Lotgenoten (later in het najaar), waarin Jan Van Rompaey telkens vier mensen met hetzelfde beroep een tijdlang volgt. SAM moet dan weer de Fata Morgana van deze herfst worden: het programma volgt in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting een aantal sociale projecten en dat moet volgens de VRT hartverwarmende tv opleveren. SAM is deze week van start gegaan op Radio2 en krijgt later in het najaar een vervolg op tv, in een reeks die gepresenteerd wordt door Andrea Croonenberghs. De Saga van Oberon (14/10) biedt ‘reality met een meerwaarde’ (daar gaan we weer): zestien kandidaten strijden in een middeleeuws kasteel om het leiderschap over het koninkrijk Oberon, en hun gevecht om de macht moet niet alleen spannend zijn, maar de kijker ook inzicht geven in de Middeleeuwen. Over de interessantste nieuwkomers kon of wou één nog niet veel kwijt: de nieuwe show van Peter Van den Begin & Stany Crets (eind september) en De Parelvissers (winter), de fictiereeks van Tom Lenaerts over de op- en neergang van een productiehuis.

Dit najaar grijpt één ook weer duchtig in het VRT-archief. Jan Van Rompaey krijgt net voor zijn pen-sioen niet alleen nog eens een eigen programma, in Superjan (25/9) wordt ook het beste uit zijn hele carrière getoond. En in Opgevist (eind september) zendt één twee klassiekers van Woestijnvis, Alles kan beter en In de gloria, nog eens uit.

vtm – In Vilvoorde is de ambitie duidelijk: VTM moet weer een echte familiezender worden, met feelgood-televisie voor het hele gezin. Maar dat zeiden ze vorig najaar, toen Jan Verheyen nog programmadirecteur was, óók, dus op dat vlak werd er weinig nieuws verteld. De risico’s die Verhey- en durfde te nemen zijn echter weggevlakt door de nieuwe directeurs Bert Geenen en Jan Segers: VTM kiest vanaf nu ongegeneerd voor de vaste waarden en de formules die hun succes al bewezen hebben, met veel BV’s en reality. Het najaar wordt ‘een charmeoffensief om de kijker opnieuw vertrouwen te geven in VTM’ en dat moet gebeuren via nieuwe seizoenen van De Pfaffs (4/9), De Planckaerts (30/8), Boer zkt. Vrouw (2/9), De Nieuwe Mama, De Werf, Allez Allez Zimbabwe en Het Verstand van Vlaanderen (allemaal later op het najaar). De fans van rendierhoedjes en onhandelbare ettertjes kunnen eveneens gerust zijn: ook Supernanny komt later terug. Een paar oudjes maken hun comeback op het scherm, zoals Sterren en Kometen (31/8), Familieraad, met Jo Depoorter als presentator, en Wie wordt Euromiljonair (beide later op het najaar).

Bij de nieuwe programma’s zien we vooral variaties op de sterkhouders. X-Factor (28/8) is een doorslagje van Idool, terwijl Dubbel Geboekt (28/8), Houd De Dief (1/9, zie tv-tips) en De Beste Belg (later op het najaar) in de sfeer van De Nieuwe Mama of Toast Kannibaal hangen. Niet dat daar iets mis mee is, want het zijn dat soort licht verteerbare reality-shows die de wederopstanding van VTM hebben ingezet. Bovendien ziet De Beste Belg, waarin Staf Coppens enkele BV’s laat deelnemen aan de meest waanzinnige competities over de hele wereld, er geweldig plezierig uit.

Met kwaliteitsvolle Vlaamse fictie wil VTM dan weer het imago bijspijkeren. Vooral enkele projecten die Verheyen zelf nog in gang heeft gezet, lijken veelbelovend, al moeten we er nog even op wachten. De Kavijaks – Stijn Coninx’ verfilming van het bekende boek -, de filmreeks Faits Divers en de boksersserie De Koning van de Wereld komen pas in 2006 op het scherm. Voorlopig moeten we het doen met nieuwe seizoenen van Aspe, Rupel en Zone Stad.

Kanaaltwee – Net zoals VTM in 2004 een duw in de rug heeft gekregen, moet 2005 voor Kanaaltwee het jaar van de verrijzenis worden. Het is hoog tijd, want de zender was serieus weggezonken en moest in de voorbije maanden in de kijkcijfers af en toe zelfs nieuwkomer en nichezender VIJFtv laten voorgaan. Dit najaar wil Kanaaltwee de kijker teruglokken met enerzijds een uitgebreider sportaanbod en anderzijds meer Vlaamse producties. Goal! verhuist van VTM naar Kanaaltwee en spitst zich nu toe op de buitenlandse competities. Daarnaast brengt de zender sinds enkele weken elke zondag een topmatch uit het buitenland, voorlopig met beperkt succes. Eigenlijk zal Kanaaltwee pas volgend jaar helemaal de sportkaart kunnen trekken, als zowel het WK Voetbal als de Champions League op het scherm komen.

De eigen producties dan. Naast enkele terugkomers – Open en Bloot (28/8) en De Heren Maken De Man (1/9) – laat Kanaaltwee zes gloednieuwe formats op de kijker los. Hoewel, gloednieuw is natuurlijk niet echt het woord voor Expeditie Robinson (29/8), de survivalshow die de zender kon afsnoepen van VT4. Het verborgencameraprogramma Trigger Happy (1/9) ziet er veelbelovend uit, net zoals Geknipt voor de Show (later in het najaar). Gerrit De Cock presenteert vanaf oktober de Ja of Nee-show, een quiz waarin de kandidaten alleen met ja of nee mogen antwoorden – vandaar wellicht de naam. Nog later komt FC Nerds op tv, een soort Witte Raven waarin enkele totale voetballeken omgeschoold worden tot een hecht team. Waar wij het minst naar uitkijken, is Schoon en Meedogenloos (31/8), waarin twee vrouwen in andermans huis de rommel gaan sorteren. Al bij al ziet het Kanaaltwee-offensief er niet slecht uit, en in tegenstelling tot vorig jaar (met Ciao bella en Meet my folks) zit er geen enkel programma tussen dat zo gênant is dat het imago van de zender eronder lijdt.

En hoe zit het dan met de buitenlandse series? Wel, die zijn er ook nog, al is het aantal nieuwe reeksen beperkt. Met Joey (31/8, zie Focus 33) haalde Kanaaltwee een gegeerde sitcom binnen en ook Taken van Steven Spielberg – twee jaar geleden nog op de BBC te zien – is niet mis, maar voor de rest krijgen we vooral nieuwe jaargangen van oude bekenden als 24, The Sopranos, The West Wing, ER, Without A Trace en The Practice.

VT4 vijfTV – Bijna op kousenvoeten is VT4 uitgegroeid tot een consistent goed scorende zender, met uitschieters als Peking Express en Temptation Island die rond de half miljoen kijkers konden lokken. Vlaamse reality is de sterkhouder, ook dit najaar, met een tweede reeks van The Block (6/9) en drie nieuwe reality-programma’s: Terra Incognita (1/9), Huizenjacht (6/9), waarin enkele koppeltjes gevolgd worden in hun zoektocht naar de perfecte woning en het dagelijkse Paradise Hotel, waarin een hoop vrijgezellen hun intrek nemen in een hotel. Chris Van den Durpel mag zich opnieuw uitleven in Chris & Co Live (8/9), terwijl Lost ook de liefhebbers van Amerikaanse fictie moet aanspreken.

VijfTV zit een jaar na zijn geboorte helemaal op koers, met een marktaandeel dat op sommige dagen dat van Kanaaltwee en Canvas benadert. Deze herfst moet de zender doorgroeien zoals dat heet en daarvoor gooit VijfTV voor het eerst een ambitieuze eigen productie op het scherm. De Afvallers is een reality-reeks waarin enkele mensen met overgewicht in een wedstrijd zoveel mogelijk kilo’s moeten verliezen. Smakeloos? Wij vrezen van wel.

canvas – Voor Canvas begint het najaar in 2005 iets later dan voor de anderen: eind oktober start niet alleen de finale van De Grootste Belg, de zender ondergaat dan ook een restyling, compleet met nieuwe naam (de werktitel is The Building). In afwachting daarvan richt Canvas zich in de maand september helemaal tot de Anglofielen onder de tv-kijkers. Onder de titel ‘Everything UK?’ brengt Canvas de volgende weken een ode aan de televisie van over het Kanaal. Er komen een hoop Britse series als Midsomer Murders, Blackadder, Inspector Morse en Little Britain op de buis, in een paar documentaires worden onderwerpen als het Engelse koningshuis belicht en in de nieuwe reeks van Spraakmakers komen vooral Britse gasten langs. Om de stiff upper lip daarna weer een beetje soepel te maken, kijkt Canvas in oktober naar het oosten. Er komt een retrospectieve rond de Duitse regisseur Rainer Werner Fassbinder, die zestig jaar geleden geboren werd, en naar aanleiding van Europalia Rusland brengt Canvas een aantal programma’s rond Rusland. Verder is er ook nog het vijfde en laatste seizoen van Het Peulengaleis (2/9).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content