Ze filmden in het Oosten

De Bridges, East of the West Film Days nemen u mee naar Georgië, Oekraïne, Armenië, Azerbeidzjan en Wit-Rusland. We geven u graag wat reisadvies mee.

Bozar, BRUSSEL, van woensdag 16/1 tot en met zondag 20/1

Haperende dj

Bestemming het Wit-Rusland van de jaren 1990

PaspoortgegevensCrystal Swan is de eerste langspeelfilm van Darya Zhuk.

Bezienswaardigheden In het stalinistisch grijze Minsk valt helemaal niets te beleven. Een jonge, excentrieke dj met een voorkeur voor blauwe pruiken wil naar Chicago vluchten, maar strandt door een tikfout in een vervalste visumaanvraag in een vergeten Wit-Russisch dorp.

Klantenreview Wit-Rusland vond deze zedenkomedie in een kitscherig jasje origineel genoeg om voor het eerst in 22 jaar nog eens deel te nemen aan de Oscarrace.

Ze filmden in het Oosten

Een kus voor de immigrant

Bestemming de onderbuik van Tbilisi, Georgië

PaspoortgegevensI am Truly a Drop of Sun on Earth is de eerste film van de jonge Elene Neveriani.

Bezienswaardigheden Een trip langs de rand van de Georgische samenleving. In de kelder van een luxehotel in Tbilisi botst een prostituee op een jonge Nigeriaan die naar het Amerikaanse Georgia wilde immigreren maar in Georgië verzeilde. Tussen de twee eenzame zielen zonder toekomstperspectief bloeit iets moois.

Klantenreview Een poëtische film met gitzwarte humor en knap gestileerde zwart-witbeelden.

Ze filmden in het Oosten

Oerlelijk Oekraïne

Bestemming het Oekraïense platteland, waar kinderen nog hardhandig tot gehoorzaamheid worden gedwongen

PaspoortgegevensWhen the Trees Fall is het debuut van scenariste-regisseuse Marysia Nikitiuk.

Bezienswaardigheden Schrijnende armoede, onwetendheid en racisme in een achterlijk dorp. Vrees echter niet voor deprimerend sociaal realisme. Nikitiuk kiest voor het standpunt van een vijfjarig meisje met een rebels karakter en een rijke verbeelding.

Klantenreview Volgens The Hollywood Reporter profileert Nikitiuk zich met deze energieke, gedurfde debuutfilm als een van de grootste Oost-Europese filmtalenten.

Ze filmden in het Oosten

Afschakelplan

Bestemming Jerevan, Armenië, net na de val van de Sovjet-Unie

PaspoortgegevensHot Country, Cold Winter is de tweede film van David Safarian.

Bezienswaardigheden Een afschakelplan in werking! Begin jaren negentig kampt Armenië met grote stroomtekorten. Ondanks de zware levensomstandigheden laat een kunstenaarskoppel de moed niet zakken. Met kaarslicht, houtvuur en putwater proberen ze de donkere dagen door te komen.

Klantenreview Artavazd Peleshian en Sergej Paradzjanov hebben Armenië op de filmkaart gezet. David Safarian zet die traditie voort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content