OP HET GOEDE PAD. OM ZO EENVOUDIG MOGELIJK OP JE BESTEMMING TE RAKEN, IS NAAST EEN BLIK OP DE WEG OOK EEN BLIK OP HET SCHERM AANGERADEN.

WWW.TOMTOM.COM, www.alturion.com, www.belkin.com, www.mitac.be, www.66.com

Zakcomputer of gsm met GPS-ontvanger

Wie geen ingebouwd navigatiesysteem voor de auto wou, kon tot voor kort slechts bij enkele merken terecht voor een zakcomputer met GPS als navigatiesysteem te gebruiken. De belangrijkste namen op dit vlak zijn het Nederlandse TomTom en het Belgische Alturion. Zij krijgen echter steeds meer concurrentie, en vaak uit onverwachte hoek. Zo bracht Belkin recent een pakket uit met een Bluetooth GPS-ontvanger én software voor West-Europa. De software is nog niet van het niveau van de twee concurrenten, maar je kunt hem wel op een laptop of een zakcomputer installeren.

Interessanter zijn de alternatieve oplossingen. Zo lanceerde Mitac eerder dit jaar de Mio 168, een zakcomputer met een ingebouwde GPS-ontvanger. Het apparaat gebruikt de software van Alturion. Voor een kleine 600 euro heb je hiermee een totaaloplossing.

Voor wie een gsm heeft waar het Symbian besturingssysteem op draait, heeft Route 66 een heel interessant pakket. Route 66 Mobile staat op een geheugenkaart die in de telefoon geschoven wordt zodat de software automatisch geïnstalleerd wordt. In de doos zit een Bluetooth GPS-ontvanger, die je draadloos met de gsm verbindt. Een adres opzoeken doe je gewoon door de beginletters van de gemeente of de straat in te geven. Handig, behalve als je met namen zoals Kerkhofstraat begint, waar er tientallen van zijn in ons land. Het navigeren zelf loopt niet altijd even vlot als bij de betere pakketten op een zakcomputer. Het schermpje van de meeste ondersteunde gsm-toestellen is namelijk nogal klein en de processor niet zo snel. Maar als je bedenkt dat Route 66 Mobile zowat de hele Benelux aan kan van op een gsm-toestel, dan neem je die minpuntjes er bij. Het pakket maakt trouwens handig gebruik van de functies van een gsm: er zit een databank in met gegevens van tankstations, restaurants, enzovoort. Het grootste voordeel is misschien nog wel dat het heel draagbaar is, zodat je het ook te voet of op de fiets kan gebruiken.

Ook min of meer bedoeld als een draagbaar systeem, is TomTom Go. Dit is een alles-in-één-oplossing die puur op navigeren is gericht. Je plakt dit apparaat (waarvan we de aanbevolen winkelprijs van 799 euro wel te hoog vinden) tegen de voorruit van je wagen, en je kunt er mee op weg. Dankzij het aanraakgevoelig scherm en de eenvoudige menu’s is het toestel heel makkelijk te gebruiken. Ook navigeren met de Go gaat heel vlot, al merkten we in de praktijk dat hij een aantal straten die er afgelopen jaar zijn bijgekomen niet altijd wist liggen. Doordat de GPS-ontvanger in het apparaat zit, heb je bij sommige wagens ook wel problemen om de satellietsignalen goed te ontvangen. Bruno Koninckx

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content