KaZaa

’s Werelds grootste peer-to-peer-programma, een tool waarmee bestanden gratis kunnen worden gedeeld onder alle computers waarop dit softwarepakketje staat geïnstalleerd. Meer dan 60 % van de volwassen Amerikanen haalt via P2P wel eens een van de meer dan 1 miljard beschikbare films, songs of foto’s binnen. Indien op deze bestanden echter auteursrecht geldt, is dit volledig illegaal. Bovendien kan ook spionagesoftware die je surfgedrag en je IP-adres checkt mee worden gedownload.

MP3

Eind jaren tachtig ontworpen door de Duitse ingenieur Karlheinz Brandenburg en sinds 1994 online beschikbaar. Het formaat laat toe bestanden te comprimeren tot 1/12e van hun oorspronkelijke grootte zonder kwaliteitsverlies. Zo kunnen muziekbestanden makkelijk op een pc of een draagbare MP3-speler û zoals de steeds populairder wordende iPod van Apple, de iRivers of andere digitale muziekspelers û worden opgeslagen en afgespeeld. Na ‘sex’ de populairste zoekterm op internet.

Napster

Dit programma, waarmee MP3-files gratis konden worden gedownload, werd in 1999 online gebracht door de 17-jarige student Shawn Fanning. In 2001 werd het echter gesloten en omgevormd tot een betaalsite na een veroordeling wegens schending van de auteursrechten.

Muziek-dvd

Muziek én beeld op dezelfde drager, de digital versatile disk. Marco Borsato haalde alle voorpagina’s door zijn nieuwste plaat enkel op dvd uit te brengen. In 2003 verdubbelde de totaalomzet en het aantal verkochte exemplaren in België. Met een laag aandeel van 33 % in de hardwaremarkt lijkt de saturatiegraad van het medium bovendien nog lang niet in zicht. Hét verpakte muziekmedium voor de toekomst? Ook de Super Audio CD (een cd met een veel breder geluidsspectrum, want op meer dan twee kanalen opgenomen) doet het trouwens goed, al gaat het vooralsnog om marginale cijfers omdat de hardwaredoorbraak ervan uitblijft. En de blue ray, een mini-dvd met een veel grotere opslagcapaciteit, komt er ook nog aan.

IFPI

International Federation of the Phonographic Industry. Deze overkoepelende belangenorganisatie vertegenwoordigt 1500 platenproducenten en verdelers in 76 landen. Haar missie: strijden tegen piraterij, toezien op het naleven van de auteursrechten, een legaal kader creëren waarin de industrie ook in internettijden kan floreren en het promoten van de sociaal-culturele waarde van muziek. In België geleid door Marcel Heymans en nauw verbonden met de RIAA, de Recording Industry Association of America, die nog steeds de grootste muziekmarkt ter wereld vertegenwoordigt.

iTunes

De voorlopige en goed een jaar geleden door Apple gelanceerde marktleider onder de legale downloaddiensten. Voorlopig werden 33 miljoen muziekfiles online verkocht. Informa Media Group voorspelt zelfs een verdubbeling voor 2004. Dat brengt wellicht 190 miljoen dollar in het laatje, oftewel minder dan één procent van de wereldmarkt. Nog werk aan de onlinewinkel dus. Enkele andere: Chello Music Zone, Tiscali Music Club en in België Belgacom Skynet Music Club.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content