Bart De Pauw en Neveneffecten hebben elkaar gevonden. In het gezelschap van actrice Lisa Naert verstoren ze onder de veelbelovende naam ‘Willy’s en Marjetten’ uw zondagavond met heerlijk absurde humor. ‘Dit is het perfecte alibi om geweldige onzin te verkopen.’

Vanwaar die vreemde titel?

Bart De Pauw: In Gent loopt iemand rond die alle mannen ‘Willy’ en alle vrouwen ‘Marjette’ noemt. Dat maakt de wereld eenvoudiger. We zijn allemaal dezelfden: of een Willy of een Marjette.

Wie zijn jullie Willy’s en Marjetten?

De Pauw: Die maken vanuit hun huis geweldige vrije televisie over het wereldnieuws van onder de kerktoren: een homoseksuele leraar, bejaarde bankovervallers of Luc De Vos die met zijn zatte kloten het dorp uitdaagt voor Fata Morgana. Oorspronkelijk wilden we een Leven zoals het is maken, maar een centraal verhaal verrijkt toch het programma, zeker omdat er zich nog allerlei conflicten ontspinnen. De sketches errond maken dit dan weer één grote speeltuin.

Vrezen jullie niet dat sommige kijkers zullen denken dat het écht is, zoals bij ‘Het Geslacht De Pauw’ al eens gebeurde?

Jonas Geirnaert:HetGeslacht De Pauw speelde sterk op realisme, terwijl we in Willy’s en Marjetten alles uitvergroten. Het zou te wrang worden als we er niet zo erg zouden overgaan.

De Pauw: Eigenlijk is het 35 minuten onnozelheid. We leven ons uit met stemmetjes, de schmink van Appi Gorter, een kist verkleedkleren en een hoop pruiken. Soms lijkt het wel African television. (lacht)

Volgens mij wordt jouw pruik legendarisch.

De Pauw: Die foute krullenkop die ik als dj aanheb? Die is gewoon verschrikkelijk. Zonder zeveren: mensen worden fysiek misselijk als ik ze opzet.

Kunnen jullie voor een zondagavond op één zo ver gaan als jullie willen?

De Pauw: Ik heb het al lang afgeleerd om programma’s te maken in functie van een doelpubliek. Tijdens Schalkse Ruiters haalden we er soms al te stoute grappen uit, dat doe ik nu niet meer. Laat dat bataljon VRT-mensen maar beslissen wanneer ze het uitzenden, ik maak het programma waar ik zin in heb.

Koen De Poorter: En dan zitten we de derde week op dinsdagmiddag (lacht).

Met alle respect: Bart is al wat ouder. Gaapt er een generatiekloof?

Jelle De Beule: Ik zit me net te bedenken dat ik voor de rest geen vrienden van boven de 35 heb. (lacht) Maar als we bij elkaar zitten, merken we daar weinig van. Dan zijn we gewoon een bende zeveraars.

De Pauw:(plechtig) We vinden elkaar in onnozelheid.

Zie jij jezelf als hun mentor?

De Pauw: Ik herken veel van mezelf in hen. Ik was enorm gecharmeerd door hun programma op Canvas en hun gedrevenheid. Ik heb mensen als hen, met hun besmettelijk enthousiasme, ook nodig om te functioneren. Ik ben dus blij dat ik met hen mág samenwerken.

Waren jullie ‘De Pauw’-fans?

Geirnaert: Absoluut. We waren hét doelpubliek van Buiten de zone. Voor ons was dat de eerste keer dat we goede, absurde humor op de Vlaamse televisie zagen. Tevoren was De Kampioenen het summum van Vlaamse comedy.

De Poorter: Dat dergelijke flauwekul – en dat bedoel ik in de positiefste zin van het woord – kon op televisie, was een revelatie.

Hadden ze niet te veel eerbied voor hun jeugdheld?

De Pauw: In het begin waren ze wat bedeesd. Maar dat heeft welgeteld een week geduurd. Nu zijn het schoften, die jonge honden.

Door Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content