20.40 – RTBF LA DEUX

Voor u bij het horen van het woord ufo enthousiast het X-files-deuntje begint te fluiten: niet alleen Mulder en Scully zagen vliegende schotels als de weliswaar vreemde, maar onmiskenbare realiteit. De documentairereeks Vrai ou faux zoekt naar de waarheid over waarnemingen van unidentified flying objects en getuigenissen over buitenaardse ontvoeringen. Om al in de sfeer te komen van oplichtende schijven, duistere experimenten en groene mannetjes, enkele ufo-feiten:

De vroegste overlevering van ‘uit de hemel neerdalende vuurcirkels’ dateert van 1450 v.C. Tegelijkertijd ervaarden de Egyptenaren ook nog een verschrikkelijke stank en vielen er vissen uit de lucht.

Een van de belangrijkste ‘ close encounters’ blijft de beruchte Roswell-crash uit 1947. In Roswell, New Mexico, zou een vliegende schotel neergestort zijn met aan boord buitenaardse wezens, maar het Amerikaanse leger houdt vol dat het om een weerballon gaat en steekt de zaak in de doofpot. Tot vandaag blijft dit voor ufologen hét bewijs van buitenaards leven.

Area 51, de codenaam van een geheim terrein van de Amerikaanse luchtmacht in Nevada, is de drukst bezochte ufo-spot ter wereld. Believers beweren dat de Amerikanen er het in Roswell neergestorte ruimteschip verbergen.

Het letterwoord ‘ufo’ ontstond in 1952 omdat onderzoekers vonden dat de tot dan gebruikelijke term ‘vliegende schotel’ niet representatief was voor alle waarnemingen. Getuigen spreken immers ook van lichten, driehoeken, sigaren, zwarte massa’s…

De allereerste ufo-gedenksteen staat in het Belgische Lotenhulle, ter ere van ufoloog Marin Vandercruyssen. Die zag daar in 1955 vijf zwevende grijze schotels die volgens hem kwamen filmen ‘hoe we met z’n allen op de snelweg aanschoven richting kust’.

In 1989 kreeg België een plaats op de ufo-kaart na een golf waarnemingen in de Oostkantons. De komende drie jaar zouden meer dan 2000 mensen grote lichtgevende driehoeken – soms inclusief rode stralen en vuurballen – hebben gezien.

Eerder dit jaar werd in Rusland een ufo-universiteit opgericht. Studenten kunnen er leren waar je het best ufo’s spot, hoe je ze kan herkennen en wat je moet doen als je een alien ontmoet.

Keerpunt Herhaling van de documentaire over de sluiting van Renault Vilvoorde, Wie wist wat wanneer? (20.50 – Canvas) The Sea Documentairereeks over de gevaren van het leven op zee. Het eerste deel volgt garnalenvisser Jimmy (20.00 – BBC One) Death Detective Forensisch patholoog Dick Shepherd onderzoekt verdachte overlijdens en reconstrueert enkele moeilijke zaken die hij in het verleden heeft opgelost (22.30 – BBC Three).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content