VRIEND OF VIJAND

20.05 – ééN (OOK ELKE DONDERDAG)

In de tweede reeks van Vriend of Vijand nemen drie onbekende Vlamingen het opnieuw tegen elkaar op in doordachte proeven op verrassende locaties. Ideale schoonzoon Thomas Vanderveken moet voorkomen dat de kandidaten elkaar in het heetst van de strijd in de haren vliegen.

Over welke kwaliteiten beschikt de ideale Vriend of Vijand-kandidaat?

Thomas Vanderveken: Het leuke is net dat iedereen kan winnen. De proeven testen alles: je IQ, EQ, fysieke paraatheid… Als jonge twintiger heb je vaak een lichamelijk voordeel op de vijftigers, maar die hebben op hun beurt meestal meer mensenkennis. We willen het voor iedereen haalbaar houden: bij ons dus geen glazen bokalen vol boa’s op de tarmac! Het enige wat de kandidaten moeten overwinnen, is zichzelf.

Lopen de emoties hoog op?

Vanderveken: Toch wel. Zodra het spel begint, zit iedereen in de sfeer en wil zelfs de grootste cynicus winnen. We hebben al kandidaten moeten intomen omdat ze net iets te ver gingen. De opzet van het programma is dit jaar wel wat veranderd: ze kunnen niet meer zelf kiezen of ze de groepsproef als vriend of als vijand aanpakken. In de vorige reeks liep die proef vaak op een sisser af zonder winnaar. Nu krijgt elke kandidaat een rol en moet hij die zo goed mogelijk vervullen.

Staat Vriend of Vijand dit jaar dan nog bol van intriges?

Vanderveken: Zeker. Het spel is wat veranderd, maar dat betekent niet dat de kandidaten geen snode plannen meer kunnen smeden. Soms spannen twee kandidaten echt samen om een ander uit te spelen. En vaak lukt dat dan nog ook. Wees gerust, ze kunnen elkaar nog steeds het bloed van onder de nagels pesten.

Welke stukken Vlaanderen hebben jullie dit keer onveilig gemaakt?

Vanderveken: De meest indrukwekkende locaties zijn de Limburgse vliegclub en de Marine. De kandidaten zijn ook als ware gangsters moeten ontsnappen uit de leegstaande gevangenis van Tongeren. Om puur persoonlijke redenen vond ik de opnames in het Brusselse conservatorium de leukste. Ik heb daar piano gestudeerd, maar was als leerling nooit goed genoeg om in de grote concertzaal op te treden. En nu mocht ik daar mijn ding doen: een zoete wraak. (lacht)

Bondgenoot van de doden Portret van de Amerikaanse forensische wetenschapper William Haglund, die al jaren oorlogsslachtoffers identificeert (0.20 – Canvas) l Vingt ans après: les retombées de Tchernobyl Thema-avond over de kernramp in Tsjernobyl, die op 26 april 20 jaar oud is (20.40 – Arte).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content