VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

Help! Ik ga volgende week naar de Boekenbeurs, maar elk jaar zijn er méér BV-boeken die om mijn aandacht schreeuwen. Help jij me door het bos de bomen te zien?

Carine Joossens, Vilvoorde

> Klopt, Carine. De stapels BV-boeken zijn deze Boekenbeurs weer niet te overzien. Net als de rijen lezers die aanschuiven voor een handtekening of een selfie met hun favoriete tv-kok, tv-dokter, tv-psycholoog, tv-stijlgoeroe of tv-yogaleraar. Ik begrijp best dat het moeilijk kiezen is tussen De 10 geboden van Jani, Mijn pure keuken Vol. 319 van Pascale Naessens en Zo maak je authentieke televisie van Koen Wauters. De gevierde mediatrainer en communicatieadviseur Jo De Poorter heeft zelfs een heuse trilogie uit: een handleiding Spreken, eentje over Werk en eentje over Charisma. Alle drie endorsed by Bart De Wever, die de schrijver roemt om zijn ‘slimme analyse en verhelderende expertise’ – probeer dan maar uit te maken welke van de drie je eerst mee naar huis neemt!

Maar hoe nuttig zulke handleidingen ook zijn, Carine, het BV-boek van de toekomst is interactief! In het BV-boek 2.0 praat de BV vrank en vrij over zijn persoonlijke problemen en mentale muizenissen ter lering en vermaak van zijn aanbidders. Voor de BV een therapeutisch zelfhulpboek, voor de lezer een leerzaam handboek vol interessante levenslessen. Een sterk staaltje confessionele literatuur is bijvoorbeeld De man met de pet van Jacques Vermeire, waarin de schrijver ons toevertrouwt dat hij als loonslaaf bij de VTM jarenlang heeft moeten rondkomen met een schamel jaarsalaris van 22 miljoen Belgische frank – omgerekend amper 550.000 euro. Of neem Factor 25, waarin ex-omroepster Eva Daeleman het taboe omtrent de quarterlife crisis doorbreekt, een taboe zo groot dat niemand er voordien ooit van had gehoord.

Ik had je ook graag het boek aangeraden dat een tv-journalist heeft geschreven over de zware depressie die hij heeft doorgemaakt. Het is het moedige relaas van een sterreporter die liever anoniem wenst te blijven, maar tot nut van het algemeen toch zijn psychologische beproevingen te boek heeft gesteld. Een knap staaltje belevingsjournalistiek voor wie door omstandigheden zijn dappere tv-reportage heeft gemist, of de afgeleide items ervan in allerlei nieuws- en journaaluitzendingen, of de aanverwante filmpjes op nieuwssites, de tranerige kranteninterviews, Facebook-posts en tweets. Voor al die mensen moest er tegen de Boekenbeurs dus een schriftelijke neerslag van zijn publieke biecht te vinden zijn, maar het boek raakt helaas niet tijdig klaar. Een tv-journalist blijft in de eerste plaats een tv-journalist, natuurlijk, en die ludieke uitsmijters op het einde van het nieuws maken zichzelf niet.

Maar ter zake, Carine: van alle BV-boeken die je wél terugvindt op de Boekenbeurs is de outingsroman van Johan Verstreken wellicht de moedigste. Op je 52e nog naar buiten komen als CD&V’er: faut le faire!

Leuk lijstje hadden jullie onlangs op jullie site met de 25 onnozelste songteksten. Maar wat is volgens jou de onnozelste liedjestekst?

Karel Desmedt, Dilbeek

> Met kop en schouders: Ironic van Alanis Morissette. Want zeg nu zelf: ‘a black fly in your Chardonnay’, is dat ironie? Nee, dat is gewoon pech. ‘It’s like rain on your wedding day’? Tegenslag, mamzel Morissette, géén ironie. ‘A traffic jam when you’re already late’? Dikke miserie, maar er is verder niks ironisch aan. ‘It’s meeting the man of my dreams and then meeting his beautiful wife’? Een lelijke afknapper, Alanis, get over it! Het enige wat ironisch is aan Ironic is dat het níét over ironie gaat.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content