Dinsdag 7/12, 21.10 – Canvas

Vormgevers, de reeks portretten van mensen met passie en visie, heeft al enkele uurtjes sterke televisie opgeleverd. Maar de aflevering van deze week is toch wel zeer opmerkelijk. Toen Jan De Cock door Canvas gecontacteerd werd met de vraag of er een portret rond hem gemaakt mocht worden, zei de beeldend kunstenaar niet alleen ja, hij nam prompt ook de regie zelf in handen. Vormgevers: Jan De Cock is dus niet alleen een portret van de artiest, maar tegelijk ook zijn eerste eigen film. ‘Canvas kan een revolutie bewerkstelligen.’

Was u geflatteerd toen het voorstel kwam om u te portretteren voor ‘Vormgevers’?

Jan De Cock: ( Van aan de rand van de woestijn waar hij een nieuwe film opneemt) Ja, omdat deel uitmaken van een groep sowieso aangenaam is. In de eerste plaats omdat je je dan niet alleen voelt. En dat ik net voor dit programma werd aangesproken, vond ik ook aangenaam. Doordat de meeste andere gasten bezig zijn met toegepast design, voelde ik me wel de vreemde eend in de bijt. Daarom heb ik ‘ja’ gezegd, op voorwaarde dat ik zelf mocht filmen en regisseren.

Had u voor de eer bedankt indien de makers de regie in eigen handen hadden willen houden?

De Cock: De samenwerking is vlot verlopen. De mensen van Canvas hebben me door dik en dun gesteund. Eigenlijk voel ik me gewoon te jong om een documentaire over mijn persoon te laten maken. Ik vind het belangrijk dat ik als jonge gast iets niéuws kan creëren. ‘Oké, jij bent een speciaal geval’, was het antwoord van Canvas. ‘Jij wilt iets doen wat anderen niet doen.’ En ze hebben me 52 minuten zendtijd gegund.

En wat is het resultaat geworden?

De Cock: Ik heb een kunstwerk gemaakt. Vraag me niet om het in woorden te vatten, want dat kan ik niet. Wat ik wil tonen is zó mooi, pure schoonheid. In deze Vormgevers vertellen kinderen wat wij volwassenen niet meer kunnen zien. Ik breng televisie terug naar zijn pure vorm van dertig jaar geleden. Televisie wordt gemaakt voor onze maatschappij. Canvas is immers onze openbare omroep, onze nationale televisie. Je moet deze aflevering ook zien als een betoging tegen al het middelmatige dat op tv komt. En het gaat verder: het is ook een betoging tegen de politiek, die niet eens meer probéért om onze samenleving te veranderen.

Smaakt deze ervaring naar meer?

De Cock: Ik hoop meer van deze dingen te kunnen doen, ja. Ik wil Canvas duizend keer ‘dankuwel’ zeggen. Netmanager Jan Stevens is de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment. Samen met zijn ridders – en ik denk dan onder meer aan Paul Peyskens ( de drijvende kracht achter de documentaires; nvdr. ) – is hij in staat om een revolutie te bewerkstelligen.

De kunstwereld staat doorgaans zeer argwanend tegenover televisie. U blijkbaar niet.

De Cock: Nee, ik niet. Televisie is een ongelooflijke uitvinding, die iets moois in heel veel huiskamers kan brengen. Alleen zijn we vergeten dat huiskamers af en toe iets moois mogen krijgen. We mogen niet bang zijn van tv, maar moeten erop toezien dat dit indringende medium in de handen van de juiste mensen terechtkomt. De tijd is gekomen voor televisie om een nieuwe stap te zetten. Met een klein beetje geluk zal deze aflevering van Vormgevers veel teweegbrengen.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content