Ook aan de slag met biogroenten en tofuballetjes? Goed geprobeerd, maar veeleer bescheiden. Op Food Forward wagen kunstenaars zich aan voedselmodellen die op zijn zachtst gezegd doortastend zijn. John O'Shea vindt dat wie vlees eet ook in staat moet zijn een dier te doden, Arne Hendriks ziet heil in een mens van een halve meter lang, en het duo Nitta & Burton denkt aan een to...

Ook aan de slag met biogroenten en tofuballetjes? Goed geprobeerd, maar veeleer bescheiden. Op Food Forward wagen kunstenaars zich aan voedselmodellen die op zijn zachtst gezegd doortastend zijn. John O'Shea vindt dat wie vlees eet ook in staat moet zijn een dier te doden, Arne Hendriks ziet heil in een mens van een halve meter lang, en het duo Nitta & Burton denkt aan een toekomst met enkel zetmeel of algen. Wilde concepten waarover we Karen Verschooren, de Vlaamse tentoonstellingsmaker van dienst, drie vragen stelden. KAREN VERSCHOOREN:Basisgedachte is dat de mens vervreemd is van zijn voedsel: we weten niet meer waar het vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt of wat erin zit. Er zijn kunstenaars die deze processen visualiseren of proberen te herstellen, maar liever wilden we naar de basis gaan en ons afvragen wat de toekomst voor de mens en zijn voedsel in petto heeft. Stel dat er grote veranderingen op komst zijn, dan stellen we op dit moment misschien fundamenteel verkeerde vragen. VERSCHOOREN: Stroom is al een paar jaar in de weer met Foodprint, een programma rond de toekomst van voedsel in de stad. Zelf heb ik Alter Nature in Z33 in Hasselt gecureerd, een project over het manipuleren en ontwerpen van de natuur. Uit het onderzoek bleek dat veel kunstenaars en ontwerpers rond voedsel werken. De resultaten zijn enorm uiteenlopend: er is traditionele beeldende kunst, er worden interventies in de stad op touw gezet en je vindt kritische en speculatieve projecten. VERSCHOOREN: In Republic of Salivation stellen Michael Burton en Michiko Nitta een scenario voor waarin de overheid de voedselverdeling controleert. Wat je te eten krijgt, hangt af van de rol die je als werknemer binnen de republiek speelt. Door de strenge controle en het eenduidige zetmeeldieet ontstaat al snel een tegencultuur. Het gaat er verrassend toe: niet alleen wordt er illegale alcohol uit speeksel geproduceerd, ook voedselporno wordt er dagelijkse kost. FOOD FORWARD, TOT 1/4, STROOM, DEN HAAG.(E.F.)