Viggo Mortensen 'Primaire angsten'

20/01/10 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:10

Hij speelde de koning van Midden Aarde in The Lord of the Rings, een wapengevaarlijke family man in A History of Violence en een Russische gangster in Eastern Promises. Geen wonder dat Viggo Mortensen (51) in The Road perfect gecast blijkt als de vader die met gevaar voor eigen leven zijn zoontje beschermt. De Deense Amerikaan met Argentijnse roots over zijn veeleisende rol.

Voor de film was het cruciaal dat je een innige band had met Kodi Smit-McPhee, die je zoontje speelt. Hoe heb je dat aangepakt?

Viggo Mortensen: Door veel over de film te praten, maar ook door samen naar musea en voetbalmatchen te gaan. Bovendien heb ik zelf ook kinderen, en dat helpt wel. Als vader begrijp je welke primaire angsten mijn personage doormaakt. Sterker nog: als mens begrijp je die. Je hoeft geeneens zelf kinderen te hebben. Moeilijker vond ik het om te doorgronden hoe het voelt om fysiek bedreigd te worden of honger te lijden. Je moet zelf al op straat leven om dat te weten, al waren de draaiomstandigheden vaak...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners